KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Testování neparametrických hypotéz
Advertisements

Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Odhady parametrů základního souboru
Grafy v Excelu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základní číselné množiny
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
Druhy grafů 2013 O. Kánský.
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Úprava grafu Úprava sloupců Formát osy Formát legendy Stěny grafu
Principy konstrukce norem a základní statistické pojmy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C5 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2013.
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Excel – Grafy 18. května 2013VY_32_INOVACE_080210_Excel_Grafy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková. Obchodní.
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Struktura kriminality v roce 2000 Kriminalita je součástí každé společnosti a v posledním desetiletí zaznamenáváme nárůst většiny forem trestné činnosti.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zásady tvorby grafů Iveta Jiruchová 3MA381.
Vytvoření grafu v programu Excel 3. Osnova Vytvoření grafu Úprava grafu Konečná úprava.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.05 Téma: Excel Číslo projektu:
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Grafy v Excelu.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Základy ekonometrie 4EK211
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Počítačová chemie (5. přednáška)
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
Normální rozdělení a ověření normality dat
EXCEL VYTVOŘENÍ GRAFU ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Vytvoření a vložení Typy grafů
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
MS Excel, 5. AG, Funkce datum a čas Tvůrce : Mgr. Jan Vavřík Základní škola a městské osmileté gymnázium, Bruntál, Školní 2.
Inferenční statistika - úvod
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Ing. Jiří Suchomel tel.: EXCEL 2010 Část II. EXCEL 2010 II Snímek 1.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
VY_32_INOVACE_FCE1_01 Funkce 1 Definice funkce.
Cvičení z meteorologie a klimatologie podzim 2009
KIV/ZD cvičení 10 Tomáš Potužák.
Induktivní statistika - úvod
KIV/ZD cvičení 7 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
OKNa/ práce s oknem ve windows
Mgr. Radka Pospíchalová
Popisná analýza v programu Statistica
Induktivní statistika
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
MS Excel – druhy grafů Nejčastější typy grafů: Ostatní typy grafů:
Analýza kardinálních proměnných
Rozdělení pravděpodobnosti
Autor: Honnerová Helena
Induktivní statistika
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák

Funkce data a času DNES() DENTÝDNE(datum;typ) Vrátí aktuální datum DENTÝDNE(datum;typ) Vrátí pořadové číslo dne v týdnu typ určuje, kdy začíná týden (1  1 neděle až 7 sobota; 2  1 pondělí až 7 neděle; 3 – 0 pondělí až 6 neděle) Další funkce slouží hlavně na převod čísel na datum a čas a zpět

Náhodná čísla I NÁHČÍSLO() RANDBETWEEN(dolni;horni) Vygeneruje náhodné číslo z intervalu <0; 1) s rovnoměrným rozdělením Při každém otevření či přepočítání sešitu se náhodné číslo přegeneruje! RANDBETWEEN(dolni;horni) Vygeneruje náhodné číslo z intervalu <dolni; horni> s rovnoměrným rozdělením

Náhodná čísla II NORMINV(NÁHČÍSLO();mi;sigma) Vygeneruje náhodné číslo s normálním (Gaussovo) rozdělením se střední hodnotou mi směrodatnou odchylkou sigma Interval je teoreticky (-∞; ∞) (dáno normálním rozdělením)

Grafy I Několik základních typů grafů Základní pojmy Sloupcový, výsečový, prstencový, spojnicový, bodový, povrchový, … Mnoho různých podtypů lišící se především vzhledem (tvary sloupců, 3D efekty, …) Základní pojmy Datový bod – jeden bod (jedna hodnota) v grafu Datová řada – souvislá oblast datových bodů v grafu (např. teploty v jednotlivých dnech)

Grafy II Vložení grafu Označit data (co vše – závisí na případu) Vložení  Grafy  <konkrétní typ>

Grafy III Sloupcový graf Podtypy Velmi často používaný Jedna či několik datových řad (pro více řad vhodné použít legendu) Podtypy Skupinový – sloupce řad vedle sebe Skládaný – sloupce řad nad sebou 100 % skládaný – sloupce řad nad sebou, celkově všechny stejně vysoké

Grafy IV Různé tvary sloupců Graf s dvěma osami y Obdélníky, válce, kužele Pruhový graf – jiný typ grafu, ale v podstatě stejný jako sloupcový, jen sloupce vodorovně Graf s dvěma osami y Dvě řady v jednom grafu, každá jiné jednotky Pravé myší tlačítko na řadu  Formát datové řady  Možnosti řady  Vedlejší osa, změnit šířku a překrytí Každá řada může být i jiný typ grafu

Grafy V Skupinový, skládaný, se dvěma osami

Grafy VI Výsečový graf Také „koláčový“ Umí zobrazit POUZE JEDNU datovou řadu (rozdíl oproti prstencovému grafu) Vhodný na zobrazení, čím je tvořen celek (např. kolik procent mužů a žen je mezi studenty) Několik různých vzhledů (2D i 3D, nemá vliv na vyjadřovanou informaci)

Grafy VII Prstencový graf Rozšíření výsečového grafu Umí zobrazit VÍCE datových řad (rozdíl oproti výsečovému grafu) Vhodný na zobrazení, čím je tvořen celek ve více datových řadách (např. kolik procent mužů a žen je mezi studenty v letech 2015, 2016 a 2017) Několik různých vzhledů (pouze 2D, nemá vliv na vyjadřovanou informaci)

Grafy VIII Výsečový a prstencový graf

Grafy IX Spojnicový graf Vhodný pro zobrazení spojitého průběhu (např. vývoj ceny během času) Umí zobrazit více datových řad, na ose x jsou hodnoty s konstantním krokem (např. dny, měsíce)  Podobný sloupcovému (dokáže zobrazit to samé, jen křivky místo sloupců) Podobné podtypy jako sloupcový (skupinový, skládaný, 100 % skládaný), různé vhledy

Grafy X Bodový graf Vhodný pro zobrazení funkční typu y = f(x) (např. průběh matematických funkcí) Na obou osách x a y jsou proměnné hodnoty (datové body nemusí mít konstantní krok) První řada je považována za hodnoty na ose x (rozdíl oproti všem ostatním grafům) Umí zobrazit více datových řad (tj. více funkcí) Několik různých vzhledů

Grafy XI Spojnicový a bodový graf

Grafy XII Povrchový graf Vhodný pro zobrazení závislosti na dvou nezávislých vlivech případně funkce dvou proměnných – např. závislost hustoty vzduchu na teplotě a tlaku Jsou potřeba alespoň 2 datové řady Počet hodnot v 1. rozměru = počet hodnot v datové řadě, počet hodnot v 2. rozměru = počet datových řad

Grafy XIII Povrchový graf