Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autor: Lenka Kraváčková
Trávicí soustava.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soustava trávicí Soustava trávicí se účastní na přeměně látek (metabolismu): trávením, tj. mechanickým a chemickým zpracováním potravy vstřebáváním, tj. převáděním jednoduchých látek, vzniklých trávením, do vnitřního prostředí organismu. Vstřebané látky využije organismus jednak jako zdroj energie, jednak jako stavební látky pro složité složky své vlastní živé hmoty odstraňováním nestravitelných odpadních látek z organismu

Trávicí trubice Začíná otvorem ústním a konči otvorem řitním; stěny trávicí trubice se skládají ze sliznice, poslizničního vaziva, svalové vrstvy a zevního povlaku. Sliznice vystýlá trávicí trubici, její povrch tvoří epitel, který je buď vystýlkou, nebo epitelové buňky produkují určité látky, popř. to jsou epitelové resorpční buňky žlázové buňky jsou buď roztroušené, nebo se sdružují a vchlipují do hlubších vrstev a tvoří trubičky a váčky šťávy, které žlázy produkují, mají buď určitou funkci (= sekrety), nebo jsou to odpadní produkty (= exkrety) Podslizniční vazivo řídké, nacházejí se v něm hrubší kmeny cévní Svalová vrstva tvořena hladkou svalovinou, pouze začátek trávicí trubice a dolní konec konečníku jsou tvořeny příčně pruhovanou svalovinou hladká svalovina tvoří vnitřní vrstvu, uspořádanou kruhově, a vnější vrstvu, uspořádanou podélně; svými stahy umožňuje peristaltické pohyby, jimiž je potrava v trubici posouvána Řídký vazivový obal tvoří zevní povrch trávicí trubice.

Dutina ústní Je tvořena měkkým a tvrdým patrem, mandlemi patrovými, dásněmi, jazykem a zuby. Mandle patrová podlouhlý útvar s nerovným povrchem jamky na povrchu mandle jsou vyplněny buňkami, lymfocyty, leukocyty a bakteriemi lymfoidní tkáň tvoří ochranný obal proti infekci Sliny vyměšovány 3 páry velkých slinných žláz navlhčují a rozmělňují potravu obsahují slinnou amylázu (ptyalin) štěpící ve vodě nerozpustné polysacharidy součástí je též mucin dodávající slinám vazkost lysozym ničí bakterie a choroboplodné zárodky Zuby mají vyčnívající korunku, krček obklopený dásňovou sliznicí a kořen zapuštěný do lůžka povrch zubu kryje sklovina, pod ní je zubovina, uvnitř je dutina dřeňová, vyplněná dření s cévami a nervy podle tvaru korunek rozlišujeme 4 druhy zubů: řezáky, špičáky, zuby třenové a stoličky dětský mléčný chrup je tvořen 20 zuby a do 15. roku věku je nahrazen chrupem trvalým, tvořeným 32 zuby

Chrup dospělého jedince Chrup dítěte

Dutina ústní Jazyk svalnatý orgán, který obrací a posouvá potravu. Jeho zadní část – kořen se připojuje k jazylce. Na hranici kořene a hřbetu jazyka se v bocích ohrazených papil nacházejí chuťové pohárky Hltan je společnou částí dýchací a trávicí soustavy, má tři oddíly: nosohltan – z boční stěny do něj ústí Eustachova trubice, spojující nosohltan se středoušní dutinou ústní část hltanu, v níž se kříží dýchací a polykací cesty hrtanová část je uzavřena příklopkou hrtanovou, která se při polykání sklání a brání vniknutí polykaného sousta do hrtanu Jícen trubice dlouhá asi 32 cm prochází mezihrudní přepážkou a bránicí a ústí do žaludku v horní části je tvořen příčně pruhovaným svalstvem, v dolní části svalstvem hladkým při polykání vykonává peristaltické pohyby

Žaludek vakovitý orgán, jícen navazuje na žaludek česlem uložen pod levým lalokem jater, vystlán sliznicí, krytou jednojaderným epitelem, který se vchlipuje do slizničního vaziva a tvoří trubicovité žlázky, produkující žaludeční šťávu hlavními součástmi žaludeční šťávy jsou: kyselina chlorovodíková: vytváří kyselé Ph, zabíjí choroboplodné zárodky, brání rozkladu některých vitamínů, přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě, umožňuje přeměnu neúčinného pepsinogenu na účinný pepsin pepsin: štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy mucin: vytváří ochranný povlak žaludeční sliznice, a chrání ji tak před natrávením vlastní žaludeční šťávou vyměšování žaludeční šťávy je řízeno nervově a chemicky; soustava dráždí žaludeční sliznici, v ní se tvoří hormon gastrin, který je krví zanesen zpět do stěny žaludku ke žlazám sliznice a vyvolá sekreci žaludeční šťávy stahy žaludeční svaloviny potravu rozmělňují a promíchávají, pozvolna posouvají tráveninu k vrátníku; trávenina je uvolňována kruhovým svěračem vrátníku po malých dávkách do dvanáctníku

Tenké střevo dlouhé 3 až 5 metrů a široké 3 cm, jeho sliznice je bohatě zřasená, s jemnými výběžky – klky do počátečního oddílu – dvanáctníku – se otvírá vývod žlučový a vývod slinivky břišní další oddíly jsou svinuty v četné kličky a zavěšeny k zadní stěně břišní tenkou zřasenou blanou – okružím; horní 3/5 těchto kliček se nazývají lačník, dolní 2/5 kyčelník mezi klky jsou ve sliznici jednoduché trubicovité žlázky střevní, produkující slabě zásaditou střevní šťávu; šťáva obsahuje enzymy: peptidáza: štěpí bílkoviny až na aminokyseliny lipáza: štěpí cukry amyláza: štěpí cukry pod epitelem jsou shluky lymfoidního vaziva s četnými lymfocyty v horní části střeva se nacházejí buňky, které při styku s tráveninou začnou produkovat hormony sekretin a pankreozymin, jež jsou krví zaneseny do slinivky břišní, která začne produkovat pankreatickou šťávu, obsahující enzymy pro trávení všech živin

Slinivka břišní smíšená žláza, protáhlý orgán, uložený svou nejširší částí v ohbí dvanáctníku skládá se z lalůčků, vyúsťujících trubičkami do hlavního vývodu součástí pankreatické šťávy je trypsin, štěpící bílkoviny, lipáza, štěpící tuky a amyláza, štěpící cukry mezi žlázovými trubičkami jsou vtroušeny shluky drobných buněk – Langerhansovy ostrůvky, vyměšující do krve insulin

Játra jsou největší žlázou v těle, uložené v pravé brániční klenbě tvořena větším pravým a menším levým lalokem skládají se z podlouhlých lalůčků, tvořených jaterními buňkami, seřazenými v trámečky trámečky tvoří 2 řady buněk, do štěrbiny mezi oběma řadami buněk vylučují jaterní buňky žluč, která odtéká do žlučovodů z každého laloku vychází jeden žlučovod, ty se spojují ve vývod jaterní, k němuž je po straně připojen žlučník žluč: vazká kapalina žlutohnědé barvy barvu podmiňuje žlučové barvivo bilirubin, hořkou chuť žluči působí sodné soli žlučových kyselin Při přeměně látkové mají játra nezastupitelný význam: nadbytečná glukóza se v nich ukládá ve formě glykogenu probíhá zde tvorba tuků ze sacharidů nadbytečný dusík je převáděn na močovinu jsou zásobárnou vitaminu B12 a vitaminů rozpustných v tucích odbourává se zde hemoglobin a uvolněné železo se váže na feritin syntetizují se zde látky potřebné pro normální srážlivost krve tvoří se v nich velké množství tělesného tepla Játra jsou zásobena krví jaterní tepnou a vrátnicovou žílou.

Tlusté střevo 1,5 m dlouhé jeho první část – slepé střevo – vytváří kapsu, do které vyúsťuje tenké střevo; na spodině slepého střeva visí červovitý přívěšek – appendix následuje tračník vzestupný, příčný a sestupný s esovitou kličkou sliznice není zřasena v klky, obsahuje četné žlázové buňky, produkující hlen, který usnadňuje klouzání houstnoucího obsahu střevního tlusté střevo se začíná plnit 4 až 8 hodin po jídle: hromadí se v něm nestrávené a nestravitelné zbytky dochází ještě ke vstřebávání vody, solí, vitaminů žijí zde bakterie, tzv. střevní mikroflóra, hnilobné a kvasné bakterie pro podněcování pohybů střev a dobré vyprazdňování tlustého je důležitá přítomnost vlákniny v potravě rozkladem žlučových barviv je zbarvován střevní obsah dohněda; výkaly se hromadí v esovité kličce a v konečníku

Použitá literatura: JELÍNEK, J.; ZICHÁČEK, V.: Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : FIN PUBLISHING, 1996. ISBN 80-86002-01-2. Obrázky:Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. Str. 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg Str. 6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1002.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1004.png