SLOŽENÍ TĚLNÍCH TEKUTIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Trávicí žlázy játra slinivka.
Tělní tekutiny.
JÁTRA.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Biochemie krve Bruno Sopko.
GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Sekrece a regulace trávení
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
LIPIDY.
LIPIDY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Nutný úvod do histologie
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Enzymy trávicího traktu
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metabolismus proteinů
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
IMMUBLEND.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ
Složení tělních tekutin
Funkce krve Transport O2 a CO2 Přenos chemické informace Termoregulace
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRODUKCE ŽLUČI, FUNKCE ŽLUČNÍKU, JEJICH REGULACE
Choroby jater a žlučových cest
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce dutiny ústní a jícnu Aleš Pól 7. kruh. Dutina ústní funkce: řeč žvýkání chuť sekrece slin polykání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Hormony.
SLOŽENÍ EXTRACELULÁRNÍCH TEKUTIN
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
BÍLKOVINY KREVNÍ PLASMY
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SLOŽENÍ TĚLNÍCH TEKUTIN mirka.rovenska@lfmotol.cuni.cz

Tělní tekutiny: Sekrety trávicího traktu (sliny, žaludeční šťáva, pankreatická šťáva, žluč, sekret střeva) Plazma Mozkomíšní mok Moč Pot Slzy Plodová voda …

Oddíly vodného prostředí Kompartment H2O [l] H2O [% tělesné hmotnosti] H2O [podíl celkové tělesné vody] Intracelulární prostor 28 40 ~ 2/3 Extracelulární prostor 14 20 ~ 1/3 - intersticiální prostor 11 16 26 % - intravazální prostor: plasma, lymfa 3 – 4 5 7 % - transcelulární prostor 1-2 2 2 % Celkem 42 60 Pozn.: transcelulární prostor zahrnuje tekutiny pleurální a peritoneální, mozkomíšní mok, vývody močových cest, lumen GIT. Za patologických stavů se původně malé množství tekutiny může mnohonásobně zvětšit (např. ascites, pleurální výpotek...).

Extra- versus intracelulární tekutina Důležité pro homeostázu !!! Výchylky mohou vést ke zdravotním komplikacím !!!

Složení sekretů GIT

Sliny Funkce: zahájení zpracování potravy; exkrece některých léků (morfin) a anorg. látek (I, Hg, Pb) 99,5% voda (rozpouštědlo); zbytek: z 1/3 anorg. látky (chloridy, fosfáty, bikarbonát, sodík, draslík) zbylé 2/3 – org. látky: glykoproteiny (muciny) fungující jako lubrikanty usnadňující žvýkání a polykání; mají vysoký obsah O-glykosidicky vázaných (na Ser, Thr) oligosacharidů, obsahujících často NeuAc, GalNAc protilátky – IgA sekrečního typu enzymy

Enzymy ve slinách -amylasa: částečná hydrolýza škrobu a glykogenu na maltosu, maltotriosu a (1-6)-oligosacharidy – dextriny (enzym štěpí (1-4)-vazbu); ve slinách malý význam (brzká inaktivace v žaludku) lysozym – štěpí glykosidické vazby v peptidoglykanu buněčné stěny bakterií (antibakteriální účinek)

Žaludeční šťáva Voda – 99,4%. anorg. soli (chloridy) HCl – vytváří kyselé prostředí (pH~1-2 u dospělých), denaturuje proteiny (usnadňuje přístup proteasám) a zabíjí bakterie Muciny – vytvářejí hlen, který kryje a chrání povrch žaludku Peptidy: gastrin – produkován G buňkami žaludku, stimuluje sekreci HCl a pepsinogenu Proteiny: albumin, IgA, slinná amylasa (denaturované) vnitřní faktor (glykoprotein sekretovaný parietálními buňkami žaludeční mukosy, váže B12 a napomáhá jeho absorpci ve střevě) proenzymy (zymogeny) Koncentrace proteinů – nízká (< 50mg/ml); zvýšené množství albuminu – při gastropatiích

Enzymy žaludeční šťávy Pepsin: vzniká ze zymogenu pepsinogenu v kyselém prostředí autokataly-tickou aktivací pH optimum ~1-3 endopeptidasa, štěpí proteiny na polypeptidové fragmenty, a to nejčastěji mezi Tyr/Phe a Glu/Asp…hlavní trávicí pochod v žaludku Acidostabilní lipasa – štěpí triacylglyceroly na mastné kyseliny a 1,2-diacylglyceroly

Pankreatická šťáva Alkalická (pH = 7,5-8,9), spolu se žlučí a střevní šťávou neutralizují kyselý obsah přicházející z žaludku Konc. HCO3- je vyšší než v plasmě Obsahuje četné enzymy podílejících se na štěpení vysokomolekulárních složek potravy; mnohé jsou sekretovány jako zymogeny: trypsinogen – aktivován odštěpením peptidu působením enterokinasy; sám pak aktivuje jiné zymogeny: proelastasu, chymotrypsinogen prokarboxypeptidasu

Enzymy pankreatické šťávy Endopeptidasy: trypsin, chymotrypsin, elastasa; štěpí proteiny/poly-peptidy na oligopeptidy – peptony (Mr 600-3000) Exopeptidasy – karboxypeptidasy: odštěpují aminokyseliny z C-konce oligopeptidu vzniklého působením endopeptidas Endoglykosidasy: -amylasa RNAsy (ribonukleasy),DNAsy (deoxyribonukleasy) Pankreatická lipasa – hydrolýza triacylglycerolů v přítomnosti solí žlučových kyselin, fosfolipidů (emulgace), kolipasy a fosfolipasy A2. Vzniká směs 2-monoacylglycerolů, FAs a glycerolu. Cholesterolesterasa – hydrolýza esterů cholesterolu

Žluč 96-98% vody Anorg. soli Žlučové soli: např. kys. cholová, deoxycholová, příp. konjugované s glycinem či taurinem Žlučová barviva – bilirubin a produkty jeho přeměny: urobilinogen, urobilin, sterkobilin Cholesterol Fosfolipidy – lecithin Funkce žluči: žlučové kys. napomáhají absorpci produktů trávení lipidů (FAs, monoacylglyceroly) a látek rozpustných v tucích, např. vit. A, K neutralizace kyselého obsahu z žaludku (HCO3-) exkrece cholesterolu, žlučových barviv, léčiv, anorg. látek (Cu, Zn, Hg)

ve střevě bilirubin kys. cholová glycin glykocholová kys. lecithin = fosfatidylcholin

Sekret tenkého střeva Voda, anorg. látky – NaHCO3 Hlen – muciny: chrání střevní epitel Cholecystokinin, sekretin – peptidy sekretované buňkami tenkého střeva: cholecystokinin stimuluje sekreci pankreatické šťávy bohaté na enzymy, sekretin šťávy bohaté na NaHCO3 Enzymy střeva – hlavně enzymy střevní stěny: disacharidasy, oligosacharidasy (maltasa, sacharasa, laktasa) aminopeptidasy a dipeptidasy – štěpí oligopeptidy vzniklé působením endopeptidas a karboxypeptidas polynukleotidasy – štěpí polynukleotidové řetězce na nukleotidy fosfatasy – odštěpují fosfát z org. fosfátů (glycerolfosfát) a nukleotidů nukleosidasy – fosforolýza nukleosidů na volné báze a pentosafosfát

Plodová voda V rané fázi embryogeneze složení ovlivňuje volný transport látek mezi plodem (extracelulární tekutinou) a PV (než dojde ke keratinizaci kůže – kolem 25. týdne) Dva hlavní zdroje PV v 2. pol. těhotenství: fetální moč (začíná se vylučovat kolem 10. týdne) tekutina sekretovaná fetálními plícemi S růstem plodu stoupá objem PV (až na ~800 ml kolem 35. týdne) Koncentrace kationtů (Na+, K+, Mg2+) je lehce nižší než v mateřském séru, konc. Cl- zhruba stejná, konc. glukosy, triacylglycerolů a celkových proteinů je výrazně nižší. Naopak konc. močoviny, kreatininu a kys. močové je vyšší než v mateřském séru. Ve výsledku je osmolalita nižší.

Proteiny plodové vody Často nízkomolekulární Albumin Cytokiny, růstové faktory (?regulace vývoje plodu?) Specifickou bílkovinou, kterou syntetizuje plod, je -fetoprotein (AFP); jeho konc. stoupá do cca 15. týdne, pak klesá (v PV). Hladina AFP (stanovovaná v séru matky) je zvýšená u defektů neurální trubice; snížené hodnoty mohou indikovat Downův syndrom. Imunoglobuliny (IgA, IgG, IgM) Surfaktantové bílkoviny Enzymy (acetylcholinesterasa, -glutamyltransferasa) – stanovení aktivity v plodové vodě se využívá k diagnostice vývojových vad (např. AChE stoupá u defektů neurální trubice, ale ne u Downova syndromu)

Mozkomíšní mok Isoosmolální, ale zastoupení iontů jiné než v plasmě (nižší konc. Na+,K+, Ca2+, HCO3- a anorg. fosfátů a naopak vyšší konc. Mg2+ a Cl-) ~200x méně proteinů než v plasmě, chudý na buňky pH = 7,35 – 7,40 Metabolity: glukosa (méně než v séru), laktát (více), močovina, kreatinin Proteiny: albumin, imunoglobuliny, enzymy (laktátdehydrogenasa) Hladina uvedených látek se mění za patologických stavů: celk. konc. bílkovin se mění u bakteriální meningitidy, nádorů mozku Zvýšená hladina tzv. proteinu τ indikuje Alzheimerovu chorobu Funkce: mechanická ochrana mozku a míchy, ochrana před patogeny, odstraňování odpadních produktů, přísun živin

Plasma, krev Plasma = kapalné médium pro krevní buňky Sérum se liší od plasmy tím, že neobsahuje srážlivé faktory pH plasmy = 7,40, pH krve = 7,36 – 7,44 Složení plasmy: voda (90-92%) elektrolyty – ve srovnání s cytoplasmou buněk obsahuje plasma vyšší konc. Na+, Ca2+ a Cl- a naopak nižší konc. K+, Mg2+, fosfátů a proteinů metabolity, živiny, hormony, vitamíny plasmatické proteiny

Složení plasmy

Funkce krve/plasmy Respirace – transport O2 a CO2 Transport absorbovaných živin Exkrece – transport metabolického odpadu do ledvin, plic, střev, kůže Udržování acidobazické rovnováhy Regulace vodního hospodaření Regulace tělesné teploty Obrana proti infekcím (bílé krvinky, cirkulující protilátky) Transport hormonů a regulace metabolismu Transport metabolitů Koagulace