Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLOŽENÍ EXTRACELULÁRNÍCH TEKUTIN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLOŽENÍ EXTRACELULÁRNÍCH TEKUTIN"— Transkript prezentace:

1 SLOŽENÍ EXTRACELULÁRNÍCH TEKUTIN

2 Sekrety trávicího traktu (sliny, žaludeční šťáva, pankreatická šťáva, žluč, sekret střeva)
Plazma Mozkomíšní mok Moč Pot Slzy Plodová voda

3 Extra- versus intracelulární tekutina

4 Složení sekretů GIT

5 Sliny Funkce: zahájení zpracování potravy; exkrece některých léků (morfin) a anorg. látek (I, Hg, Pb) 99,5% voda (rozpouštědlo); zbytek: z 1/3 anorg. látky (chloridy, fosfáty, bikarbonát, sodík, draslík) zbylé 2/3 – org. látky: hlavně glykoproteiny (muciny) fungující jako lubrikanty usnadňující žvýkání a polykání; mají vysoký obsah O-glykosidicky vázaných (na Ser, Thr) oligosacharidů, obsahujících často NeuAc, GalNAc

6 Enzymy: -amylasa: částečná hydrolýza škrobu a glykogenu na maltosu, maltotriosu a (1-6)-oligosacharidy – dextriny (neboť enzym štěpí (1-4)-vazbu); ve slinách malý význam (krátká doba působení) lysozym – štěpí glykosidické vazby v peptidoglykanu buněčné stěny bakterií (antibakteriální účinek)

7 Žaludeční šťáva Voda – 99,4%. anorg. soli (chloridy)
HCl – vytváří kyselé prostředí (pH~1-2 u dospělých), denaturuje proteiny (usnadňuje přístup proteasam) a zabíjí bakterie Muciny – vytvářejí hlen, který kryje a chrání povrch žaludku Proteiny: albumin, IgA, slinná amylasa (denaturované), vnitřní faktor (váže B12 a chrání ho před degradací), proenzymy (zymogeny) Konc. proteinů – nízká (<50mg/ml); zvýšené množství albuminu – při gastropatiích

8 Enzymy žaludeční šťávy
Pepsin – vzniká ze zymogenu pepsinogenu působením kyselého prostředí a autokatalytickou aktivací; pH optimum ~1-3 endopeptidasa, štěpí proteiny na polypeptidové fragmenty – nejčastěji mezi Tyr/Phe a Glu/Asp…hlavní trávicí pochod v žaludku Chymosin (renin) – mění protein kasein na parakasein, a tak sráží mléko; uplatňuje se u malých dětí (pHoptimum~5) Lipasa – štěpí triacylglyceroly na mastné kyseliny a 1,2-diacylglyceroly

9 Pankreatická šťáva Alkalická (pH = 7,5-8,9), HCO3- neutralizuje kyselý obsah přicházející z žaludku Obsahuje četné enzymy podílejících se na štěpení vysokomolekulárních složek potravy; mnohé jsou sekretovány jako zymogeny: trypsinogen – aktivován odštěpením peptidu působením enterokinasy; trypsin pak sám aktivuje jiné zymogeny: chymotrypsinogen, proelastasu, prokarboxypeptidasu

10 Enzymy pankreatické šťávy
Endopeptidasy: trypsin, chymotrypsin, elastasa; štěpí proteiny / polypeptidy na poly/oligopeptidy – peptony (Mr ) Exopeptidasy – karboxypeptidasy: odštěpují aminokyseliny z C-konce poly/oligopeptidu vzniklého působením endopeptidas Endoglykosidasy: -amylasa RNAsa (ribonukleasa),DNAsa (deoxyribonukleasa) Pankreatická lipasa – hydrolýza triacylglycerolů v přítomnosti solí žlučových kyselin, fosfolipidů (emulgace), kolipasy a fosfolipasy A2 (usnadňují interakci lipasy se substrátem). Vzniká směs 2-monoacylglycerolů, FA a glycerolu. Cholesterolesterasa – hydrolýza esterů cholesterolu

11 Žluč 96-98% vody Anorg. soli Soli žlučových kyselin (např. kys. cholová, deoxycholová) konjugované s glycinem či taurinem Žlučová barviva – bilirubin a produkty jeho přeměny: urobilin(ogen), sterkobilin(ogen) Cholesterol Fosfolipidy Funkce žluči: emulgace tuků a mastných kyselin (důl. nejen pro trávení tuků, ale i látek rozpustných v tucích, např. vit. A, E, D, K); neutralizace kyselého obsahu z žaludku (HCO3-); exkrece cholesterolu, žlučových barviv, léčiv, toxinů a anorg. látek (Cu, Zn, Hg)

12 Žlučové soli Bilirubin

13 Sekret tenkého střeva Voda, anorg. látky (NaCl, NaHCO3), hlen Enzymy:
glykosidasy – štěpí oligosacharidy (maltasa, sacharasa, laktasa) aminopeptidasy a dipeptidasy – štěpí poly/oligopeptidy vzniklé působením pepsinu a trypsinu fosfolipasa – hydrolyzuje fosfolipidy fosfatasy – odštěpují fosfát z org. fosfátů (např. glycerolfosfátu) a nukleotidů nukleosidasy – fosforolýza nukleosidů za uvolnění báze a pentosafosfátu

14 Plodová voda V raném těhotenství jde o ultrafiltrát mateřské plasmy, do něhož plod přispívá pronikáním fetální plasmy kůží S růstem plodu se zvětšuje objem plodové vody (až na cca 1000 ml v 38. týdnu); složení se mění s tím, jak plod začíná polykat (začátek 2. trimestru) a vylučovat moč (18. týden) Obsahuje ionty (Na+, K+, Cl-), glukosu, aminokyseliny, lipidy, bílkoviny, hormony a plyny; s metab. aktivitou plodu stoupá konc. močoviny, kreatininu a kys. močové, během těhotenství stoupá i konc. lipidů a bílkovin (ta jen do 30. týdne, poté mírně klesá). Z mateřské plasmy přestupují do plodové vody nejlépe nízkomolekulární proteiny.

15 Proteiny plodové vody Hlavní složka – albumin
Specifickou bílkovinou, kterou syntetizuje plod, je -fetoprotein (AFP); jeho konc. strmě stoupá do týdne, pak klesá až na velmi nízké hodnoty. Hladina AFP stoupá u rozštěpových vad neurální trubice a přední stěny břišní (využití při detekci). AFP je snížen u cca 12% plodů s Downovým syndromem Imunoglobuliny (IgA, IgG, IgM) Surfaktantové bílkoviny Enzymy (acetylcholinesterasa, -glutamyltransferasa) – stanovení aktivity v plodové vodě se využívá k diagnostice vývojových vad; aktivita GGT s postupujícím těhotenstvím klesá

16 Mozkomíšní mok Isoosmolální, ale zastoupení iontů jiné než v plasmě (nižší konc. Na+,K+, Ca2+, HCO3- a anorg. fosfátů a naopak vyšší konc. Mg2+ a Cl-); 200x méně proteinů než v plasmě pH = 7,35-7,40 Glukosa – nižší než v plasmě, laktát, cholesterol Proteiny: albumin, globuliny, enzymy (laktátdehydrogenasa) Hladina uvedených org. látek se mění za patologických stavů (využití v diagnostice – celková bílkovina, Glc, Lac) Funkce: mechanická ochrana mozku a míchy, ochrana před patogeny, odsun odpadních produktů, přísun živin, hormonů

17 Plasma Kapalné médium pro krevní buňky (pozn.: sérum se liší od plasmy tím, že neobsahuje srážlivé faktory) Funkce: viz Plasmatické proteiny Složení: Voda (90-92%) Elektrolyty – ve srovnání s cytoplasmou buněk obsahuje plasma vyšší konc. Na+, Ca2+ a Cl- a naopak nižší konc. K+, Mg2+, fosfátů a proteinů Metabolity, živiny, hormony, proteiny, vitamíny

18 Složení plasmy

19 pH krve, krevní pufry pH krve: 7,36-7,44; nejdůležitější krevní pufry:
Hydrogenuhličitanový: CO2 + H2O  H2CO3  HCO3- + H+ Postranní řetězce aminokyselin krevních proteinů, zvláště hemoglobinu: Hb•H+  Hb + H+ Fosfátový: HPO42- + H+  H2PO4- (minoritní)


Stáhnout ppt "SLOŽENÍ EXTRACELULÁRNÍCH TEKUTIN"

Podobné prezentace


Reklamy Google