PO IV na 2.stupni z pohledu školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Didaktické prostředky
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Slovní hodnocení a jeho využití na alternativních školách Nikola Tůmová Nikola Tůmová.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Základní škola Nerudova Říčany okres Praha - východ Škola je plně organizovaná, tj ročník, spolu se speciálními třídami
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Individuální vzdělávací plán
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/2017 Rámcová kritéria 1. kola Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
4. Dokumentace školy 561/2004 Sb. (§28) rozhodnutí o zápisu do školského rejstříku evidenci dětí (školní matrika) doklady o přijímání dětí (spis) vzdělávací.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Vybrané náměty z připravované novely školského zákona.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
9. Tvorba individuálního plánu
Místní plán inkluze + OP VVV
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Didaktické prostředky
Ukončení základního vzdělávání
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY V ZAHRANIČÍ A VĚCI SOUVISEJÍCÍ…
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Liberecký inspektorát ČŠI
9. Tvorba individuálního plánu
Praha NÚV, listopad 2014 PaedDr. Jan Tupý, Ing. Renata Votavová
První zkušenosti s evaluací
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Jednotné principy klasifikace na GJKT
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PO IV na 2.stupni z pohledu školy

Právní úprava individuálního vzdělávání V IV platí ustanovení § 41 školského zákona V PO IV platí podmínky stanovené MŠMT ČR pro pokusné ověřování individuálního vzdělávání č.j. 9587/2007-22, upravené ve vyhlášení prodloužení POIV č.j. MSMT- 7340/2013-210 Odpovědnost za vzdělávání (vzdělání) žáka zařazeného v PO IV

Před zařazením žáka Příprava školy na POIV Informace o možnostech zařazení (prezentace POIV) Jak reagovat na dotazy, žádosti Vstupní pohovor - sběr a předání informací Důvody volby individuálního vzdělávání Možnosti kontaktu dítěte s jinými dětmi Zákonný zástupce - vzdělavatel

Před zařazením žáka Nutné podmínky: dítě je žákem školy podání úplné žádosti (žádost) splnění úrovně vzdělání vzdělavatele vyjádření SPC nebo PPP kmenový žák školy Deklarované a skryté důvody Motivace zákonného zástupce s ohledem na důvody Zájem žáka

Zařazení žáka Zařazení žáka do POIV – dohoda nikoli rozhodnutí Dohoda o individuálním vzdělávání na 2.stupni období harmonogram konzultací podmínky vzdělávání Úvodní schůzka se zákonnými zástupci (vzdělavateli)

Vzdělávací programy / plány výuky ŠVP a POIV Přístup k ŠVP ŠVP kontra učebnice Učební plány – časový rozsah výuky doma Vzdělávací plány (harmonogram výuky) VÝCHOVY ! Cizí jazyky (problémy, soulad s ŠVP)

Učebnice a učební pomůcky Učebnice – školní / pořízené vlastní Učební pomůcky

Komunikace škola - rodina Nastavení základního komunikačního systému Kdo je zodpovědný za žáka za školy Způsob předávaní informací mezi školou a rodinou Určení konzultantů (metodiků) Komunikace s jednotlivými konzultanty

Dokumentace a její vedení Rodiče jsou povinni si vést dokumentaci o průběhu vzdělávání Záznam o průběhu individuálního vzdělávání (TK) , průběžné hodnocení Vzdělávací plány Portfolio žáka (portfolio vzdělavatele) Předkládání a využívání dokumentace

Průběh vzdělávacího období Zahájení Vzdělávání žáka (vzdělavatel) Metodické vedení a konzultace Přezkoušení (hodnocení školou) Průběžné sledování průběhu – pedagogické rady

Konzultace a metodické vedení Kdo by mohl být metodikem Možné způsoby konzultací Dohoda o počtu a způsobu konzultací. Účastníci konzultací Možnost nařídit konzultace bez dohody

Obsah konzultace kontrola a zhodnocení výsledků žáka, doporučení konzultanta podle zjištění stavu kontrola plnění plánu výuky probrání metodických postupů výuky následujícího učiva podle plánů řešení aktuálních problémů kontrola vedení dokumentace Záznam z konzultace (záznam) Spory o to zda je výuka vedena dobře a o to jak dál.

Průběh konzultace Navození atmosféry, informace o stavu vzdělávání – rozhovor konzultanta se vzdělavatelem a žákem Ověření znalostí a dovedností žáka za uplynulé období (ústně, písemně, portfolio) Rozbor případných zjištěných nedostatků se vzdělavatelem, dohoda o postupech k odstranění nedostatků Probrání metodických postupů výuky následujícího učiva podle plánů Řešení problémů, na které narazil vzdělavatel Kontrola vedení dokumentace

Hodnocení žáka Hodnocení ze strany vzdělavatele Průběžné Závěrečné na konci vzdělávacího období Průběžná hodnocení ze strany školy Formy a metody hodnocení

Přezkoušení Přezkoušení se provádí za každé pololetí. Termíny přezkoušení, počet předmětů za den Průběh přezkoušení obsah, rozsah, formy předkládaná dokumentace, podklady k hodnocení přítomní při přezkoušení konzultace a přezkoušení přezkušování výchovných předmětů O výsledné známce rozhoduje zkoušející. Vysvědčení

Možnosti další spolupráce se školou Možnost účasti ve výuce některých předmětů Účast na akcích školy

Poznatky Finanční podmínky POIV - platba učitelům Učitel odpůrce Komunikace a osobní konzultace versus vzdálenost Vzdělávání žáků se zdravotním postižením, vykazování, financování Žák se učí, vzdělavatel „kontroluje“. Přenášení metod a forem do vzdělávání doma. Věnujeme se tomu, v čem je žák dobrý.

Dotazy a diskuse