Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Postnatální vývoj Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-09.
Název Ontogeneze člověka
Bílé plemeno Člověk se mění
Vývoj člověka - postnatální
Základní škola Uhlířské Janovice, okres Kutná Hora
FÁZE ŽIVOTA.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
– ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA
Opakování - vývoj jedince
Vývojová stádia člověka
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Stadia lidského života
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ČLOVĚK Pří_232_Savci_Člověk Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Etapy vývoje člověka - křížovka
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA Mgr. Marie Mikulcová.
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Prvouka Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_41 Vzdělávací.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj člověka Ontogeneze.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Žáci se seznamují s dovednostmi v jednotlivých věkových obdobích
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Periodizace lidského vývoje
Období lidského života
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Eva Procházková
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJS.2.Ste.40_Obdobi_lidskeho_zivota Datum: 12.1. 2014 Ročník: druhý Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Období lidského života Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Výkladový materiál o období lidského života.

Období lidského života Každé období lidského života má pro člověka samotného nějaký význam.

Prenatální období Toto období trvá 9. měsíců (38 - 42 týdnů). Je to období ještě před narozením. Na toto období si nikdo z nás nepamatuje. Maminka nás nosila v bříšku a naše tělo rostlo a připravovalo se na život. Miminko v bříšku umí spoustu věcí např. cucá si paleček, otvírá a zavírá oči, slyší hlasy a např. i hudbu, zatíná pěstičky, převaluje se. Toto období končí porodem.

Novorozenecké období Období 2 – 4 týdny po narození Po porodu má dítě asi 50 cm a 3 – 3,5 kg. Miminko spí asi 20 hodin denně. Novorozenec je odkázaný na pomoc a péči okolních osob.

Kojenecké období Období do konce 1. roku života Na konci tohoto období měří kojenec asi 75 cm a váží kolem 10 kg. Potravou kojence je mateřské mléko a později začíná přecházet na tuhou stravu. V tomto období umí dítě 2 – 5 slov, brouká si, umí sedět, leze, rostou první zoubky.

Batole 1 – 3 roky Dítě chodí vzpřímeně, začíná mluvit. Batole se učí základním hygienickým a společenským návykům. Ve 2 letech umí batole asi 200 slov. Ve 3 letech asi 1000 slov. Podle výšky dítěte ve dvou letech se dá určit výška v dospělosti. Př. 2 x 87 cm = 174 cm

Předškolní věk Období mezi 3. a 6. rokem Věk tisícinásobného „PROČ“. Dochází k dalšímu rozvoji pohybových dovedností, učení a paměti. Dítě je stále závislé na rodičích, kteří jsou vzorem chování. Naslouchá pohádkám, umí říkanky a písničky, ovládá pojmy večer, zítra… Umí barvy, tvary, některá písmena a číslice. Slovní zásoba se rozšířila na 2500 slov. Projevují se první rysy nadání. Na konci tohoto období se prořezávají první trvalé zuby.

Mladší školní věk 6 – 11 let Dítě vstupuje do školy – veliká životní změna. Práce dětí = učení (školní práce). Vztah k práci vytváří rodina. Dětem se otvírá svět knihy a slovní zásoba se rozšiřuje až na 30 tisíc slov. Dítě začíná chápat mravní normy a hodnoty. Rozlišuje dobro a zlo.

Starší školní věk – puberta 12 – 15 let Nejdramatičtější období celého života. Dospívání začíná dříve u dívek (9 let) a později u chlapců (13 let). Dočasně se prudce zrychluje růst, dozrávají pohlavní orgány. Tělo mění svůj tvar. Klesá závislost na rodičích. Každý patnáctiletý získává občanský průkaz, který musí mít vždy u sebe. Získává s ním částečnou právní odpovědnost za své činy. Ukončuje základní vzdělání a vybírá si další školu, která ho připravuje na povolání. Dává si záležet na svém vzhledu. Přichází první zamilovanost.

Období dospívání - adolescence 15 – 20 let Mezistupeň mezi dětstvím a dospělostí. Člověk bere život do svých rukou. Vstupuje do povolání nebo ještě studuje. Hledání vlastní cesty, obvykle dochází k úplnému osamostatnění. Budování vlastního JÁ – kdo jsem, kam patřím, čemu věřím, hledání smyslu života. Dokončení růstu. 18 let – hranice právní odpovědnosti.

Dospělost Od 21 let Období největší fyzické a psychické aktivity člověka. Hledání profesionálního a společenského uplatnění. Vážné vztahy ústí do manželství. Přijímání rodičovské role, výchova dětí.

Stáří Nastupuje přibližně po 65. roku života. Dochází k omezování a zeslabování výkonnosti jednotlivých orgánových soustav. Kůže ochabuje a skládá se ve vrásky. Klesá tělesná hmotnost i výška. Zdravým způsobem života lze stárnutí znatelně zpomalit. Zabránit stárnutí organismu však nelze. Život končí smrtí člověka.

Použité materiály: Vlastní tvorba autorky Musil, R.: Vývojová psychologie, Iuventa 1996 Obrázky – Galerie Microsoft – www.office.microsoft.com Videa – ze zdrojů rodiny