Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Opěrná soustava 2 stavba a růst kosti, první pomoc při zlomeninách
Zlomeniny úrazy kloubů a svalů
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
První pomoc První pomoc Krvácení Výukový text.
První pomoc Úrazy ve škole.
První pomoc při zlomeninách
Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová.
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
První pomoc při krvácení
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_623_KOSTRA – TRUP, KONČETINY Téma: TYPY KOSTÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základy první pomoci 7. ročník.
08.1 Jak ošetřit některá poranění Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví.
Zlomeniny a poranění kloubů
Poranění hrudníku K poranění dochází
Obvazová technika MUDr. Kurzová Alice KAR 3.LF UK a FN KV
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
poranění pohybového aparátu
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Zlomeniny a poranění kloubů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obvazy typy obvazů, zásady obvazování.
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_01_01_první pomoc při poranění.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_ ŠOK_BEZVĚDOMÍ_RESUSCITACE.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_14_16B_Kostra končetin Téma:Přírodopis savců.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Karolína Bryczová Vasková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_MATEMATIKA _NEPOSEDOVÉ Název: VÝSTAVIŠTĚ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_20_První pomoc – popáleniny, zlomeniny.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
Lidské tělo - kostra.
Tento projekt je spolufinancován z
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SPOJENÍ KOSTÍ
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
ANEB PUTOVÁNÍ LIBERECKÝM KRAJEM
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Blast syndrom Z. Rozkydal.
ONEMOCNĚNÍ KOSTERNÍ SOUSTAVY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Prvouka – části lidského těla a kostra
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Kostra člověka.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_ZLOMENINY Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 Dostupné na portálu http://dumy.cz/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Anotace: Prezentace je určena pro žáky 5. třídy. Prezentace je zaměřena jako podpůrná pro osvojení očekávaného výstupu (poskytne první pomoc) z kapitoly první pomoc. Seznámí žáky s druhy zlomenin a postupy laické první pomoci. Prezentace je doplněna odkazy na videa (celkový čas 2min.50sec.) s první pomocí při zlomeninách. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Zlomenina je, když dojde ke zlomení nebo prasknutí kosti. Obr.1 Uzavřenou zlomeninu můžeš poznat podle: deformace končetiny nenormální polohy nebo pohybu končetiny otoku končetiny krevního výronu bolestivosti můžeš slyšet, jak se kosti o sebe třou Obr.2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

OTEVŘENÁ(kost vyčuhuje z těla ven) ZLOMENINA MŮŽE BÝT OTEVŘENÁ(kost vyčuhuje z těla ven) nebo UZAVŘENÁ (kost neprorazí tkání ven z těla). Sám se nikdy nepokoušej zlomeninu rovnat. Obr.3 Obr.4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Pokud se stane člověku zlomenina, může se u něho rozvinout ŠOK. V tomto případě postupuj podle zásad 5T. Závažné je, když dojde k poranění hrudníku a zlomené žebro propíchne plíci nebo prorazí díru hrudníkem ven. Poranění hrudníku Závažné jsou i zlomeniny páteře. Může dojít k poranění míchy a člověk může i zemřít nebo ztratit schopnost ovládat své tělo. Obr.5 Poranění páteře (video1min.14sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

První pomoc: Základním pravidlem je dokonalé znehybnění zlomené kosti. Zraněnému se tak uleví od bolesti. Při ošetřování otevřené zlomeniny je třeba dbát na sterilitu přikládáme proto vždy na ránu sterilní krycí obvaz. Znehybnit musíme kloub vždy NAD a POD zlomeninou. Ošetřovat můžeme i improvizovaně - svázáním dolních končetin k sobě, fixace přikrývkou, přiložením obalené hůlky nebo větve, pomocí oděvu apod. SÁM SE NIKDY NEPOKOUŠEJ ZLOMENINU ROVNAT. Znehybnění dolních končetin (video) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Fixace ruky závěsem do šátku. Obr.6 Obr.7 Příklad zpevnění prstů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Obr.5 NÝVLTOVÁ, Radka. vlastní foto [online]. [cit. 24.4.2012] Citace: Obr.1 NEUVEDEN. http://office.microsoft.com [online]. [cit. 24.4.2012]. Dostupný na WWW: |http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=bones&ex=1#ai:MP900385798| Obr.2 NEUVEDEN. http://office.microsoft.com [online]. [cit. 24.4.2012]. Dostupný na WWW: http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=skull&ex=1#ai:MP900438746| Obr.3,5 NEUVEDEN. http://office.microsoft.com [online]. [cit. 24.4.2012]. Dostupný na WWW: |http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=skelleton&ex=1#ai:MP900175005| Obr.4 NEUVEDEN. http://office.microsoft.com [online]. [cit. 24.4.2012]. Dostupný na WWW: http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=broken+bones&ex=1#ai:MC900198394|| Obr.5 NÝVLTOVÁ, Radka. vlastní foto [online]. [cit. 24.4.2012] Obr.6 NÝVLTOVÁ, Radka. vlastní foto [online]. [cit. 24.4.2012] |Zdroje: 1.KOORDINÁTOR KAROLÍNA BRYCZOVÁ VASKOVÁ. ŠVP ZV Svobodná základní škola,o.p.s.. Jablonec nad Nisou: -, 2007, ISBN - 2.ZBOŘIL, Tomáš. Rychlý přehled postupů a doporučení [online]. [cit. 24.4.2012]. Dostupný na WWW: http://prvnipomoc.unas.cz/?id=prvni-pomoc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.