Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Ochrana veřejného zdraví
Hygiena, preventivní lékařství, epidemiologie
Ochrana veřejného zdraví
Zdravotní stav populace ČR
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poradenství a praktičtí lékaři
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Ochrana veřejného zdraví
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Principy zdravé výživy
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
AUTOR: Blanka Petlánová
Zdraví a jeho determinanty
Maso a masné výrobky Dodatky.
Ochrana veřejného zdraví
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie Dentální hygienista doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Brno

Kolokvium – ve formě testu, 20 otázek

Na čem závisí jak jsme zdraví? Sociální a ekonomické faktory Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Zděděné dispozice Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Čas (věk) Úroveň zdraví

Zdraví Nemoc Kvalita zdraví (života) Hranice nemoci Vynikající zdraví (vynikající kondice) Zdraví Výborné zdraví Dobré zdraví Celkem dobré zdraví Kvalita zdraví (života) Hranice nemoci Horší zdraví Ještě horší zdraví Nemoc Nemoc Těžká nemoc, invalidita

Zdravotní stav jedince – různé možnosti vývoje Vynikající zdraví (kondice) Výborný základ + zdravý životní styl Výborný základ + velmi NEzdravý ž.s. Špatný základ + zdravý ž.s. Kvalita zdraví (života) Zdraví Nemoc Špatný základ + NEzdravý ž.s. Těžká nemoc Mládí Stáří Čas, věk

Determinanty zdraví Výsledek? Protektivní faktory NEMOC – ZDRAVÍ? Rizikové faktory Genetický základ

Ochrana zdraví: Ochrana před škodlivými vnějšími vlivy Podpora a posilování zdraví, odolnosti 13 13

Co vše patří do ochrany zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) Zdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Monitoring kvality potravin Ochrana zdraví při práci, hygiena práce Běžná hygiena a další protiinfekční opatření Očkování 14 14

DRUHY PREVENCE Primární Sekundární Terciární Podstata: Úrovně prevence: Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Primární Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Sekundární Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku

2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: (Celo)populační přístup Individuální přístup (strategie „vysokého rizika“) 16 16

Na co se umírá

Rakovina – úmrtnost (SDR), 0-64, per 100 000 European HFA Database, January 2012

Příčiny aterosklerózy Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory Biochemické a fyziologické charakteristiky Faktory životního stylu (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Zvýšený Cholesterol v plasmě Kouření Zvýšený Krevní tlak Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii Nadváha, obezita Nízká pohybová aktivita Diabetes, zvýšený krevní cukr Alkohol - nadměrná konzumace Trombogenní faktory

Tabák Nejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro srdečně – cévní onemocnění Škodí i v nejmenší dávce Principielně velmi snadná ovlivnitelnost

Strava a riziko aterosklerózy Složení a množství tuků (MK) Nasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) Nenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! Cholesterol (není ale to nejdůležitější) Energetický příjem (nadměrný) Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina)

Doporučení stravy pro prevenci KVO Strava musí být pestrá Energetický příjem takový, aby BMI = 18,5 - 25 Podporovat konzumaci následujících druhů potravin: Ovoce a zelenina Celozrnné obilniny a chléb Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku Ryby Ryby a omega-3 MK obzvláště chrání před KVO Tuky: Tuky = 25-35% příjmu energie Nasycené – do 7% celk. energie Příjem cholesterolu < 200mg denně Nasycené t.nahradit sacharidy a MUFA+PUFA Při zvýšeném LDL-chol dopor. fytosteroly 2g/den

Výživová doporučení ve formě potravinové pyramidy Tuky, cukr sůl pouze střídmě Každodenní strava má obsahovat všechny hlavní potravinové skupiny v určitém poměru, vyjádřeném graficky pyramidou Ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny 1 - 2 porce Mléko, mléčné výrobky 2 - 3 porce a rovněž numericky doporučeným počtem porcí. Zelenina 3 - 5 porcí Ovoce 2 - 4 porce Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí

Příčiny aterosklerózy Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory Faktory životního stylu Biochemické a fyziologické charakteristiky Kouření Zvýšený Cholesterol Zvýšený Krevní tlak Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii Nadváha, obezita Nízká pohybová aktivita Diabetes, zvýšený krevní cukr Alkohol - nadměrná konzumace Trombogenní faktory Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys.

Doporučení pohybové aktivity Provozovat pravidelně rekreačně-sportovní aktivitu: Vytrvalostní, aerobní Typ aktivity: 5 nebo více dní v týdnu Frekvence: 30 min, lépe 45 min Trvání 1 aktivity: Intenzita: Střední (> 60 % max. SF) Max.SF (srdeční frekvence) = 220 - věk Další cesty jak zvýšit aktivitu: Do schodů místo výtahu Vytvořit plán aktivit, zaznamenávat Do práce pěšky, na kole…. Pořídit si a nosit krokoměr Jízda na rotopedu při sledování TV Zacvičit si v pracovní přestávce

Na čem závisí hladina krevního cholesterolu Individuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) Strava: Složení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) Množství cholesterolu v potravě Látky ovlivňující vstřebávání cholesterolu Pohybová aktivita Nadváha a obezita

Doporučení tělesné hmotnosti (Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) Udržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: BMI 18,5 - 25 Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] Hmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Hodnocení hmotnosti podle BMI: Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30

29 29

Krevní tlak < 120 < 80 120 - 129 80 - 84 130 - 139 85 - 89 Systolický TK Diastolický TK Kategorie < 120 < 80 Optimální 120 - 129 80 - 84 Normální 130 - 139 85 - 89 Vysoký normální > 140 > 90 Hypertenze Hlavní příčiny zvýšeného TK: Nadváha a obezita Nedostatek pohybu Alkohol Sůl

Příčiny rakoviny: Anand et al. (2008) 31 31

Vnější příčiny rakoviny – míra jejich příspěvku k úmrtnosti na nádory * *Mezi „ostatní“ patří např. záření (ionizující i neionizující, včetně slunečního, kosmického, rtg…), chemické znečištění životního prostředí (vč. znečištění ovzduší, půdy, potravin), pracovní expozice….. 32 Anand et al. (2008) 32

Kouření Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) V kouři cigaret cca 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů

Nosní dutiny a paranasální sinusy Hrtan Plíce Cervix dělohy Ovarium Důkazy o karcinogenitě kouření pro člověka (kategorie důkazy dostatečné) Ústní dutina Oropharynx Nasopharynx Hypopharynx Jícen Žaludek Kolorektum Játra Pankreas Nosní dutiny a paranasální sinusy Hrtan Plíce Cervix dělohy Ovarium Močový měchýř Ledvina Močovod Kostní dřeň (myeloidní leukemie) Prs (limitované důkazy) 34 34

35 35

A co podstatné není, nemá vliv: Éčka Zbytky pesticidů v potravinách Náhradní sladidla Čaj (zelený i černý) Káva Suplementa, vitamíny v tabletách Biopotraviny 37 37