Péče o zdraví v proměnách času

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Etická hlediska péče o staré občany
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Síla náboženství stále přetrvává Lidé ve středověku chtěli přečkat pozemský život a směřovali veškeré naděje k posmrtnému životu V renesanci je přežití.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Rodinné potřeby a ekonomika
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Profesní mlčenlivost Vztahuje se na všechny osoby, které přijdou do styku s údaji osobními, citlivými, utajovanými skutečnostmi, utajovanými informacemi.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Zpracovala: Simona Hyková
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Péče o seniory.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Sociologie pro speciální pedagogy: Medicína
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Definice, základní pojmy
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Stav zdraví obyvatelstva a jeho sociální, ekonomické aspekty prevence
Stát Definice, funkce, typy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Globální problémy lidstva
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Základní filozofické otázky
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Péče o zdraví v proměnách času Lubomír Kukla

Zdraví člověka ve všech dobách bylo vysoce ceněnou hodnotou. Vnímání nemoci pacientem, chování lékaře a postoje společnosti k nemocným osobám byly momentem, který do značné míry určoval vývoj samotného lékařství a utvářel formy a obsah péče o zdraví v konkrétní společenské situaci.

Úrazy a nemoci provázejí člověka od počátku jeho existence. Zdraví a nemoci jako sociální jevy se v historii lidstva podílely na přetváření světa více než si obvykle myslíme.

V primitivních společnostech byla nemoc považována za přírodní jev, něco jako bouře s hromy a blesky. Nemocný byl pokládán za hříčku tajemných sil přírody nebo oběť rozmaru nejrůznějších démonů. Ve starověké semitské společnosti byl nemocný považován za viníka, který trpí za svoje hříchy.

V antickém Řecku helénský ideál krásy a dobra – kalokagathia – harmonie těla a duše – povyšovala zdraví mezi nejvyšší hodnoty. Nemoc byla projevem slabosti a méněcennosti, ne trestem. Nemoc mohla být léčena, ale pokud nebyla naděje na vyléčení, byl nemocný zavržen, případně utracen.

V období křesťanství byla nemoc a utrpení pokládány za ctnost, za prostředek mravní očisty, za vykoupení a spásu. Stalo se mravním příkazem křesťanské charity navštěvovat nemocné, trpící, ošetřovat je a budovat pro ně útulky a špitály. Avšak dogmatičtí církevní otcové ve středověku byli méně prozíraví – špína se velebila, vši se nazývaly perlami božími.

Renesance a vznik přírodních věd oživil zájem o lidské tělo a jeho neduhy. Byl zájem vládní moci na tom, aby poddaní byli zdraví. Proto osvícenský absolutismus vytvářel karantény na obranu proti epidemiím, zdravotní policii, která měla potřebné pravomoci, sanitární dohled nad městským prostředím apod.

Rodící se kapitalismus a ekonomický liberalismus přináší zásadní změnu Rodící se kapitalismus a ekonomický liberalismus přináší zásadní změnu. Tržní hospodářství jasně uvádí, že vyrábět může pouze zdravý výrobce a nakupovat zase zdravý spotřebitel. Výhoda dobrého zdraví začala být vysoce ceněna. Avšak nejvyšší prioritou byl pochopitelně zisk, jemuž musely paradoxně sloužit zdraví i zdravotní péče.

V novověku státní aparát a správa obcí přebíraly řadu povinností na ochranu veřejného zdraví a hygieny, jako bylo zavádění kanalizace, výstavba vodovodních a komunikačních sítí, různá protiepidemická opatření, dozor nad bezpečností práce, výchova obyvatelstva ke zdravé výživě a zdravému životnímu stylu.

Na přelomu 19. a 20. století došlo k prudkému poklesu úmrtnosti, což se přisuzovalo tzv. sanitární revoluci. Lékaři se začali organizovat do odborných společností a lékařské komory vyhlašovaly různé etické kodexy na ochranu svých zájmů i práv pacientů. Postupně začal převládat názor, že člověk má právo na zdraví.

V průběhu 20. století dosáhla zdravotní péče založená na biomedicíně a nových lékařských technologiích výrazných objektivních úspěchů. V oblasti sociálních vztahů se však naproti tomu objevují některé negativní jevy. Sociální nůžky se rozevírají, prohlubuje se třídní diferenciace, což má nepříznivý důsledek i ve zdravotní péči a tím i ve zdravotním stavu obyvatelstva.

Současné problémy péče o zdraví jsou zvlášť výrazné, neboť citlivě reagují na všechny razantní společenské změny, ke kterým došlo v minulosti a které lze očekávat též v blízké budoucnosti. Důležité je to i proto, že zdraví nemůžeme pokládat za konečný cíl našeho snažení, zdraví tvoří jenom jednu z mnoha hodnot, kterým říkáme „kvalita života“.

Tu tvoří nejen somatické zdraví, ale i hodnoty i oblasti sociální, psychologické, kulturní, ekologické, interpersonální, spirituální, historické i morální, jež ve svém úhrnu přispívají ke smyslu života.