Doprava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Seznam doporučené literatury
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
DOPRAVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
DOPRAVA VYPRACOVALA: VERONIKA STEINOVÁ C1.B. Co je doprava Doprava je způsob přemisťování objektů z místa na místo. Těmito objekty rozumíme osoby, předměty,
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Doprava.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Vliv dopravy na životní prostředí
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Obec, kde žiji Vesnice.
Energie a životní prostředí
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Doprava 25. listopadu 2005.
Registrační číslo projektu
Tepelné elektrárny.
Doprava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Společenské a hospodářské prostředí
Krajina a životní prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Úloha dopravy v hospodářství
Dopravní síť světa 2 Jan Spousta.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Elektronická učebnice - II
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Doprava Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
osobní doprava patří do sféry služeb
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Číslo v digitálním archivu školy
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Transkript prezentace:

Doprava

Význam dopravy doprava je cílevědomá lidská činnost, která uskutečňuje přemisťování lidí, nákladů, energie, zpráv a informací propojuje jednotlivé složky hospodářství

Dělí se podle prostředí ve kterém se uskutečňuje na: Pevninská doprava a) železniční b) automobilová c) potrubní d) vnitrozemská vodní e) speciální druhy – rozvod elektřiny, doprava zpráv a informací Námořní doprava a) trampová přeprava – není vázána na stanovené linky b) linková přeprava Vzdušná doprava

Dělení dle regionální úrovně na které se doprava uskutečňuje transkontinentální doprava letecká doprava námořní doprava tankery délka přes 300 m, proto se budují kontinentální a vnitrostátní přeprava

Doprava a životní prostředí Pozitiva dopravy: umožňuje přemisťování osob i zboží, a to čím dál rychleji a pohodlněji do nejrůznějších částí a koutů světa Negativa dopravy: zábor půdy – voda se na silnici nemůže vsáknout a bez užitku odtéká fragmentace krajiny – rozkouskování na více menších ploch znesnadňuje nebo znemožňuje migraci živočichů je zdrojem hluku je zdrojem vibrací – hlavně železniční, nákladní a autobusová výfukové plyny obsahují škodlivé látky – oxid uhelnatý, oxidy dusíku, oxid siřičitý a některé uhlovodíky