Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
Železo Richard Horký.
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Základy chemických technologií 2009
CHEMIE ŽELEZO.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Výroba surového železa
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba kovů.
Inspiromat pro technické obory 2
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Historie výroby Fe doba kamenná – meteorologické železo 3000 – 2000 let p.n.l. - první tavba svářková ocel – 99,8 % Fe, zbytek C pudlovací pece – černé.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Ročník1. ročník strojírenských oborů Typ šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oborStrojírenská technologie TémaVýroba.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
TYPY RUD Výchozí surovinou pro výrobu kovů jsou rudy, které můžeme dělit ze dvou hledisek: a) podle chemické vazby hlavního kovu * rudy s ryzím kovem *
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba surového železa
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název vzdělávacího materiálu Železo
Železo Vypracoval: Lukáš Karlík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_32_INOVACE_4A_04_Výroba železa Téma: Chemie pro 9. ročník ZŠ

ANOTACE Prezentace je vytvořena na téma výroba železa Je uvedena základní podstata výroby železa Prezentace obsahuje pojmy: vysoká pec, koks, struska, litina, ocel, konvektory, kalení Prezentace obsahuje obrázky, které slouží k lepšímu výkladu Prezentaci lze využít k zápisu poznámek

Výroba železa Suroviny pro výrobu železa: železné rudy (kyslíkaté rudy obsahující oxid železitý Fe2O3) magnetovec, krevel, ocelek, hnědel Rudy obsahují i příměsi – hlušinu: obsah železa snižuje Po vytěžení se ruda upravuje a zmenšuje se v ní obsah hlušiny

Vysoká pec zařízení v němž se při vysoké teplotě (asi 1 700°C) získává surové železo je v provozu nepřetržitě asi 10 let je 30 až 50m vysoká, průměr pece je až 15m je vyzděná žáruvzdorným materiálem nepřetržitě se plní koksem, želenou rudou a vápencem do spodní části se vhání vzduch, který je obohacen kyslíkem podstata výroby: redukce kyslíkatých železných rud koksem

Vysoká pec

Výroba železa STRUSKA: plave na povrchu surového železa a zabraňuje další oxidací železa Struska i roztavené železo se vypouští zvlášť Železo se vypouští tzv. ODPICHEM (provádí se vždy po dvou hodinách) SUROVÉ ŽELEZO obsahuje hodně uhlíku, který způsobuje křehkost má velkou tvrdost odlévá se do forem, je to tzv. LITINA použití: výroba potrubí, části strojů, topná tělesa

Výroba oceli Surové železo se dále zpracovává v ocelárnách Zušlechťováním surového železa vzniká ocel Ocel je pružná, pevná Zpracování spočívá ve snižování obsahu uhlíku a jiných nežádoucích příměsí V konvertorech V nístějových pecích

Výroba oceli speciální oceli se vyrábějí v elektrických pecích od surového železa je ocel měkčí a je kujná vlastnosti se dají měnit přísadou kovových prvků (chrom, vanad, nikl…) vznikají různé druhy ocelí – korozivzdorná, „nerezová“ ocel, tvrdé oceli pro obráběcí stroje měkké oceli, rezavějící oceli

Výrobky

Výrobky

Citace: Vlastní text autora Vlastní fotografie autora