Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OdP_S2_17 Popis výukového materiálu Název: Organizace a provoz – Provozní řád ubytovacího zařízení Autor: Bc. Pavel Lang Datum: 24.12.2013 Obor: a) 65-41-L/01 Gastronomie (nástavbové studium) b) 65-41-L/01 Gastronomie c) 65-51-H/01 Kuchař/kuchařka, Číšník/servírka Ročník: a) - 1. ročník, b) - 4. ročník , c) 3. ročník Předmět: a) Cestovní ruch, b) Hotelový provoz, c) OdO Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu Cestovní ruch, Hotelový provoz a Odbyt a obsluha a je v souladu s ŠVP 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím ICT s výkladem a doplněním při současném použití učebnice Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost – D. Drobná a E. Morávková, nakl. Fortuna Praha 2004 Součástí materiálu je krátký test s označením odpovědí. Další formou zpětné vazby je test jako souhrn několika realizovaných materiálů. Pro výuku je použit - PC s dataprojektorem - interaktivní tabule - interaktivní dataprojektor
Organizace a provoz
Provozní řád ubytovacího zařízení Identifikační údaje ubytovacího zařízení - název firmy, IČO, adresa, telefon, fax, email, provozovatel, odpovědný vedoucí, aj. Zásady prevence přenosných a jiných onemocnění - dezinfekce v ubyt. zařízení - dezinsekce a deratizace
Provozní řád ubytovacího zařízení Zásady pro provádění očisty ubytovacího zařízení - průběžný úklid - denní úklid - úklid po odjezdu hosta – týdenní úklid - velký (generální) úklid Způsob zacházení s prádlem - uložení čistého prádla - uložení použitého prádla - výměna ložního a koupelového prádla - pracovní oděv zaměstnanců
Provozní řád ubytovacího zařízení Další oblasti zajištění hygienických podmínek - zásobování pitnou vodou (napojení na veřejný vodovod nebo napojení na vlastní zdroj) - zásobování teplou vodou Mikroklimatické podmínky Sociální zázemí pro zaměstnance - šatny, WC, umývárny, popř. sprchy
Provozní řád ubytovacího zařízení Odpadové hospodářství - základní zásady pro manipulaci s odpady (např. nádoby na odpadky jsou umístěny ve skladu odpadu, k odkládání pevných odpadů slouží uzavíratelné nádoby nebo silnostěnné igelitové pytle ve stojanech, nádoby na odpady musí být vyrobeny z materiálu umožňujícího jejich sanitaci, aj.)
Provozní řád hotelového bazénu Provozní činnosti v hotelovém bazénu - vstup do plaveckého zařízení - vyloučení z návštěv - provozní pokyny pro návštěvníky - odpovědnost za věci vnesené - zákaz činností v prostorách zařízení
1. Identifikační údaje ubytovacího zařízení obsahují: Výstupy TEST Odpovězte vlastními slovy a uveďte ukázku jednotlivých problematik 1. Identifikační údaje ubytovacího zařízení obsahují: 2. Popište zásady pro provádění očisty ubytovacího zařízení - průběžný úklid 3. Objasněte pojem sociální zázemí pro zaměstnance Děkuji za pozornost 4. Popište nejdůležitější činnosti v rámci odpadového hospodářství