VY_32_INOVACE_15_PRAKTICKÉ ČINNOSTI POLÉVKY Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského 360 79351 Břidličná Doporučeno pro: 6.-8. ročník Předmět: Praktické činnosti Autor: Bc. Klára Ujfaluši INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ
„Polévka je grunt“ Znáš toto přísloví? Vysvětli co znamená…. Klikni na obrázek
ROZDĚLENÍ POLÉVEK 1) VÝVAR - z masa, zeleniny, obilovin, luštěnin,… a) čistý b) se zavářkou ( kapání, knedlíčky, krupice,…) 2 c) s vložkou ( krutony, nudle, smažené bublinky,…)
ROZDĚLENÍ POLÉVEK 2) ZAHUŠTĚNÉ (PŘESNÍDÁVKOVÉ) -husté, energeticky vydatnější 3 Zahušťujeme: a) zásmažkou ( jíška) 4 - opražená mouka s tukem b) záklechtkou - mouka s vodou (mlékem)
ROZDĚLENÍ POLÉVEK 3) OVOCNÉ - vhodné pro děti 5 - vhodné pro děti - využití sezónního ovoce - podávají se studené 6 7
RECEPTY Klikni na obrázek
PODÁVÁNÍ POLÉVEK v polévkovém talíři b) z bujonového šálku 8 b) z bujonového šálku c) z teriny – polévková mísa d) speciální podávání 10 9 11
DOBROU CHUŤ
Použité obrázky z webu Office.com 8,11 http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=272 http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=316 („Se souhlasem Michaela Klímy“ – 10. listopadu 2011 Použité obrázky z webu Office.com 3, 4, 7 1,2,5,6,9 [cit. 2011-11-08. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plum_soup.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apricot_soup.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:French_ognion_soup_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hov%C4%9Bz%C3%AD_pol%C3%A9vka.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erbsensuppenteller.jpg