Rozmístění obyvatelstva na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Advertisements

EKUMENA území trvale obydlená a intenzivně využívaná člověkem.
Asie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
O BYVATELSTVO SVĚTA - ROZMÍSTĚNÍ Autor: Hana Brýdlová.
Povrch krajiny VY_III/2_inovace_10_ Povrch krajiny Autor: Mgr. Karin Cahlíková.
vhodné přírodní podmínky – mírný pás mechanizace, kvalifikovaní pracovníci soběstačnost ve výrobě základních potravin.
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Z7_EGYPT TÉMA: Egypt Egypt Datum: září 2012 třída: 7.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_15_03B_Indie Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_Fi_III_01 Název Lidé na Zemi Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Afrika Sahara pyramidy v Egyptě.
Plzeňský kraj mapy.cz.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPA.
Grónsko –země věčného ledu
ČÍNA.
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Autor: Ing. Alice Horáčková
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Česká republika Obyvatelstvo
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
VY_32_INOVACE_Z7. 07 ASIE Autor: Mgr
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Jitka Jerhotová Škola
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Foto zdroj: SHENZHEN Foto zdroj:
GEOGRAFIE EVROPY POKRAČOVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
10. VODSTVO NA PEVNINĚ VODNÍ TOKY VY_32_INOVACE_11_Z4
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Středověká kolonizace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Název školy: Základní škola Městec Králové
VÝCHODNÍ ASIE.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Hospodářství Proměna světového hospodářství
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
I.A Výpočet hmotnosti z hustoty
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
SEVERNÍ AFRIKA Rastislav Švec.
Eurasie Největší kontinent Hranice 2 světadíly Ural Emba Kaspik Kavkaz
Matematická gramotnost napříč vzděláváním
ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL.
Jihočeský kraj.
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
I.A Výpočet hmotnosti z hustoty
Srovnání obyvatelstva států
Transkript prezentace:

Rozmístění obyvatelstva na Zemi Podle mapy a obrázků zhodnoť stručně současné rozmístění lidí na Zemi. 2) Co vyjadřují barvy na mapě? Co znamená bílá a co červená barva na mapě?

Rozmístění obyvatelstva na Zemi Více než 65% obyvatelstva žije v nížinách (do 200 m nad mořem). Více než 50% obyvatelstva žije při pobřeží moře (ve vzdálenosti do 200 km od pobřeží). Více než 50% obyvatelstva žije ve městech (podíl obyvatel ve městech stále roste).

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 3) Uveď alespoň 5 příkladů oblastí, které jsou neosídlené, nebo mají minimální osídlení. Vysvětli, proč jsou neosídlené?

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 4) Uveď alespoň 8 příkladů oblastí s největším soustředěním obyvatelstva. Jaké jsou důvody vysoké koncentrace lidí?

Rozmístění obyvatelstva na Zemi je výsledkem dlouhodobého vývoje, ovlivňují ho faktory přírodní a socioekonomické. 6) Uveď příklady přírodních a socioekonomických faktorů. Podnebí, nadmořská výška, blízkost vodního toku, úrodná půda… V dosahu pracovních příležitostí, služeb, při významných komunikacích… 7) V kterých obdobích vývoje lidské civilizace byly pro rozmístění lidí určující přírodní faktory a v kterých faktory socioekonomické? Přírodní faktory byly určující v preindustriálním období. Socioekonomické faktory byly určující v industriálním a postindustriálním období.

Hustota zalidnění je ukazatel, který udává počet lidí na 1 km2 (podíl počtu obyvatel a rozlohy území) 1) Zapište státy s nejvyšší hustotou zalidnění. 2) Zapište státy s nejnižší hustotou zalidnění.

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 3) U států v tabulce vypočítejte hustotu zalidnění . stát Počet obyvatel Rozloha (km2) Hustota zalidnění Česko 10 644 842 78 867 Nizozemsko 17 016 967 41 543 Egypt 94 666 993 1 001 450 Mongolsko 3 031 330 1 564 116 Bangladéš 156 186 882 143 998 Singapur 5 781 728 697 www.cia.gov World Factbook

Svět v noci

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 1) Určete polohu následujících oblastí. 2) U každé oblasti rozhodněte, jestli se jedná o oblast s minimálním osídlením nebo naopak o oblast s vysokou koncentraci obyvatelstva. minimální osídlení vysoká koncentrace obyvatelstva Nová Anglie Jáva Patagonie Amazonie delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina Taklamakan Patagonie Amazonie Taklamakan Nová Anglie Jáva delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina

Do slepé mapy světa zakresli následující oblasti Do slepé mapy světa zakresli následující oblasti. Na území kterých států se nacházejí? Co je příčinou vysoké hustoty zalidnění? Anglie, Porýní-Porúří , Benelux, Pádská nížina, delta a dolní tok Nilu, ostrovy Honšú,Kjúšú a Šikoku, Indoganžská nížina, delta Gangy a Brahmaputry, Jáva, Velká čínská nížina, oblast Velkých jezer a Nová Anglie, Kalifornie