Finanční zdroje obchodní korporace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
Majetek podniku.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond
Bilance a bilanční princip
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Finanční řízení podniku
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Rozvaha banky.
FINANCE 2014/2015.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Kapitálové účty a dlouhodobé závazky Označení.
Rozvaha.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Finanční analýza.
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
2.přednáška Bilance a bilanční princip
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Vklad prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
UC_A1_Základy účetnictví
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 4: ZÁKLADNÍ SCHÉMATA
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Finanční výkazy obchodních společností
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Obchodní společnosti.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Základy firemních financí
Zvýšení základního kapitálu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Základní kapitál - východiska. základní kapitál: tvořen peněžitými i nepeněžitými vklady společníků a je peněžním vyjádřením těchto vkladů. Povinně se.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Obchodní společnosti I.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Právní pojetí základního kapitálu
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Princip účtování.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Finanční zdroje obchodní korporace Vycházíme z členění finančních zdrojů z hlediska vlastnictví – využívá se pro členění finančních zdrojů v rozvaze, navazuje tedy na účetnictví. Zdroje: Vlastní (vlastní kapitál): patří korporaci samotné, jsou poskytovány společníky nebo vznikají činností korporace, korporace je má k dispozici po celou dobu své existence a po jejím zrušení se vracejí společníkům. Jejich výše je závislá na hospodářském výsledku, roste v případě dosažení zisku, klesá v případě ztráty. Cizí (cizí kapitál): jsou korporaci k dispozici jen po určitou předem stanovenou dobu, po jejím uplynutí je třeba zdroje vrátit. Představují dluh společnosti, který může být dlouhodobý nebo krátkodobý podle doby, ve které je nutno dluh vrátit. Patří sem především bankovní úvěry, závazky k dodavatelům, zaměstnancům, nezaplacené daně, zálohy, půjčky ...

Vlastní kapitál základní kapitál: tvořen peněžitými i nepeněžitými vklady společníků a je peněžním vyjádřením těchto vkladů. Povinně se tvoří u kapitálových společností a u komanditní společnosti se tvoří z povinných vkladů komanditistů. Výše základního kapitálu se zapisuje do obchodního rejstříku. kapitálové fondy: tvořeny vklady společníků, které ale nezvyšují základní kapitál, dary, emisním nebo vkladovým ážiem. fondy tvořené ze zisku: např. rezervní fondy, tvořeny především ze zisku po zdanění a slouží ke krytí případných ztrát, ale může jít i o fondy na rozvoj, na odměny nebo sociální fondy. nerozdělený zisk: na konci účetního období v rozvaze jako výsledek hospodaření běžného účetního období, na počátku dalšího období je to výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení, poté dochází k rozdělení čistého zisku do fondů nebo mezi společníky, zbytek zůstává jako nerozdělený zisk minulých účetních období.

Významy pojmu základní kapitál v právní úpravě Základní kapitál obchodní korporace je souhrn všech vkladů (§ 30 ZOK). Majetek společnosti vytvořený z vkladů společníků Vlastní zdroj financování potřeb společnosti Poměrná veličina užívaná pro stanovení velikosti podílu

Příklad - založení s. r. o. Jája a Pája se rozhodli, že společně založí společnost Lebeda, s. r. o. Jája vnese do společnosti domek v hodnotě 300 000 Kč. Pája splatí hotovost ve výši 300 000 Kč.

Příklad - rozvaha s. r. o. AKTIVA PASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova 300 000 Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji 300 000 Kč vklad Páji 300 000 Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost 300 000 Kč AKTIVA CELKEM 600 000 Kč PASIVA CELKEM 600 000 Kč

Příklad - úvěr od banky AKTIVA PASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova 300 000 Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji 300 000 Kč vklad Páji 300 000 Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost 800 000 Kč B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci Úvěr od banky 500 000 Kč AKTIVA CELKEM 1 100 000 Kč PASIVA CELKEM 1 100 000 Kč

Příklad - nákup stroje AKTIVA PASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova 300 000 Kč Stroj 500 000 Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji 300 000 Kč vklad Páji 300 000 Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost 300 000 Kč B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci Úvěr od banky 500 000 Kč AKTIVA CELKEM 1 100 000 Kč PASIVA CELKEM 1 100 000 Kč

Příklad - nákup materiálu AKTIVA PASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova 300 000 Kč Stroj 500 000 Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji 300 000 Kč vklad Páji 300 000 Kč C.I. Zásoby Materiál 250 000 Kč B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci Úvěr od Banky 500 000 Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost 50 000 Kč AKTIVA CELKEM 1 100 000 Kč PASIVA CELKEM 1 100 000 Kč

Zásady platné pro základní kapitál kapitálových společnosti Garanční funkce základního kapitálu Princip vázanosti Princip zachování základního kapitálu

Princip vázanosti základního kapitálu Princip vázanosti plyne z právní povahy kapitálových společností, které podnikají zcela autonomně jako samostatné právnické osoby a na jejichž podnikání se společníci účastní toliko svými vklady, aniž by osobně ručili za závazky společnosti. nezávislost společnosti na skutečnostech, které by mohly nastat u jednotlivých společníků, vyloučení požadavků společníků na vrácení vkladů (brání rozdělení základního kapitálu mezi společníky za trvání společnosti i libovolným změnám výše základního kapitálu) Zákaz vrácení předmětu vkladu za trvání obchodní korporace i po jejím zrušení vyjadřuje v právní úpravě § 16 odst. 1 ZOK.

Princip zachování základního kapitálu skutečná existence rovnosti mezi majetkem společnosti a číselnou hodnotou základního kapitálu

Projevy zásady zachování základního kapitálu povinnost vytvářet základní kapitál v minimálním zákonem stanoveném rozsahu - jen akciová společnost , § 246 povinnost splatit vklady (§ 17) zákaz vracení vkladů (§ 16), prominutí povinnosti splatit vklad (§ 150, § 344) zákaz vyplácení podílu na zisku, pokud by nebyly vytvořeny zdroje (§ 40, § 161, § 350) kogentně stanovené postupy pro zvyšování a snižování základního kapitálu

Vliv evropského práva Druhá směrnice Rady č. 2012/30/EU – platí pro akciové společnosti Předepisuje, jakou základní úroveň ochrany společníků a třetích osob musí členské státy zabezpečit ve svém národním právu - obsah stanov - minimální výše základního kapitálu 25 000 EUR - vklady v hospodářsky ocenitelných aktivech, zákaz vkladů ve formě prací nebo služeb - zákaz vydávat akcie pod jmenovitou nebo účetní hodnotu - povinnost splatit před vznikem aspoň 25% vkladu - ocenění věcných vkladů znalcem + výjimky z této povinnosti - pravidla pro rozdělování zisku - úprava nabývání vlastních akcií - umožnění tzv. finanční asistence - úprava pravidel pro zvyšování a snižování základního kapitálu