ÚVOD DO VÝŽIVY ROSTLIN DĚLENÍ ŽIVIN Z POHLEDU ROSTLINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Abiotické podmínky života
Látkové složení lidského těla- prvky
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
„EU peníze středním školám“
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Ekologické aspekty liniových staveb
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Rostlinná produkce a prostředí
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Přechod rostlin na souš
Salinita – iontové složení vody a
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
FYZIOLOGIE ROSTLIN.
Biochemie Úvod do biochemie.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Rostliny - význam a jejich dělení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Krajina a životní prostředí
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Antropogenní vlivy – human impacts
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_481_Př7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
LES ŘASY.
CHEMICKÉ PRVKY RZ
1.Obecné zákonitosti živých soustav
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Živočichové rybníka a jeho okolí
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla Název sady:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Pedosféra.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Buňka  organismy Látkové složení.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Ing. Martin Kulhánek, Ph.D. A330
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Rostliny - význam a jejich dělení.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
4. Buňky.
Vývoj a historie chemie
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Živé organismy.
Transkript prezentace:

ÚVOD DO VÝŽIVY ROSTLIN DĚLENÍ ŽIVIN Z POHLEDU ROSTLINY Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání

Úvod do výživy rostlin Co to jsou živiny a jejich význam pro rostlinu Historie a vývoj výživy a hnojení rostlin Příjem živin rostlinou Co ovlivňuje příjem živin rostlinou

Co jsou to živiny a jejich význam pro rostlinu živiny = látka, kterou organismus potřebuje a přijímá z vnějšího prostředí pro svoji výživu a vývoj hnojení volba dávky, formy, doby a způsobu aplikace pro optimální využití živin distribuce a manipulace s hnojivy ekonomická otázka hnojení výživa a rostlina rostlin = agochemie

PŮDA A VŠE , CO DO NÍ VLOŽÍME, NAPŘ PŮDA A VŠE , CO DO NÍ VLOŽÍME, NAPŘ. I HNOJIVO, SE STÁVÁ SOUČÁSTÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ!!!

Historie a vývoj výživy a hnojení rostlin (1) první zmínky již ve starověkém Řecku větší zájem o výživu rostlin až od 16. století Justus von Liebig (1803 – 1873) a zákon minima

zákon minima

Historie a vývoj výživy a hnojení rostlin (2) Významný rozvoj problematiky hnojení od 19. století Dmitrij Ivanovič Mendělejev (1834 – 1907) Dmitrij Nikolajevič Prjanišnikov (1865 – 1948) Čeští agrochemici: - J. Sv. Presl - F. Farský - F. S. Kodym - J. Stoklasa - J. Kolařík

Příjem živin rostlinou Co ovlivňuje příjem živin rostlinou Jak by rostlina mohla přijímat živiny??? Co by mohlo ovlivnit příjem živin rostlinou???

Příjem živin rostlinou Dle prostředí odkud přijímá: z atmosféry kořeny kontaktní výměnou objemový tok

Co ovlivňuje příjem živin rostlinou Vlivy vnitřní: mohutnost kořenového systému vliv druhu a odrůdy Vlivy vnější: povětrnostní (teplota, voda, sluneční záření) složení atmosféry

Dělení živin z hlediska významu pro rostliny biogenní prvky Dělení s ohledem na jejich důležitost a zastoupení v rostlinném těle: makroelementy – spalitelný podíl – C, H, O, N – popeloviny – P, S, K, Ca, Mg, Fe mikroelementy – Mn, Cu, Zn, Mo, B prvky užitečné – Na, Cl, Si, Al, V, Ti, aj. kritická hladina

Příště – MAKROELEMENTY (1. část)