Soubor věcných autorit (SVA) 2. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Indexace pomocí SVA Předmět: Selekční jazyky Přednášející: Mgr. Silvie Kořínková Presová presova-dis.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
Eliška Klimentová, CVTI SR. - obohacují bežný knihovnický katalog o různé prvky - intuitivní rozhraní (které se nemusí nikdo dlouho učit) - vyhledávání.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Konference projektu VIP Kariéra II ─ KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Daniela Chamoutová Národní ústav pro vzdělávání.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Změny ve věcných údajích v BIB a AUT záznamech v souvislosti s používáním pravidel RDA Květen 2015
Seminář pro knihovny Jihočeského kraje Věcné zpracování – novinky
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_07 Informatika - MS Excel – Vkládání vzorců Autor:
Co nového ve VVIS Tereza Černá
Tabulkový procesor Odebrání skrytých dat a osobních informací kontrolou sešitů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
= Sada diapozitivů (snímků), které se promítají na promítacím přístroji (zpětném projektoru). Jednotlivé snímky se zobrazují v určitém pořadí a umožňují.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Autentizace předmětem
Věcné autority v roce 2016
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Název prezentace (DUMu)
Citace a bibliografické odkazy
Inf Počítač a lidé s handicapem
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Sémantické aspekty katalogizace VI
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Předmět: Selekční jazyky
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Formální úprava rešerše
Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty
Sémantické aspekty katalogizace. II
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Digitální učební materiál
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Zlata Houšková, Vít Richter
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Soubory národních jmenných autorit
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
Profesionalizace sociální práce v ČR
Radka Římanová a Barbora Drobíková
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

Soubor věcných autorit (SVA) 2. část Předmět: Selekční jazyky 15. 11. 2013 Přednášející: Mgr. Silvie Kořínková Presová http://kisk.phil.muni.cz/mgr-silvie-korinkova-presova-dis

Soubor geografických autorit Soubor geografických autorit obsahuje autoritní záznamy geografických názvů. Funkce Zdroj ověřených a unifikovaných geografických záhlaví. Nástroj sjednocení katalogizační praxe v oblasti geografických názvů. Umožnění uživateli standardní a komfortní přístup při vyhledávání informací v informačních zdrojích.

Soubor geografických autorit V systému NK se za geografickou autoritu považují standardizované formy geografických názvů správních celků – států, měst, obcí, např. Brno (Česko) geomorfologických útvarů – např. Chřiby (Česko : pohoří) geografických názvů různých umělých útvarů: názvů přírodních památek, např. Budačina (Česko : přírodní památka) názvů naučných stezek názvů chráněných oblastí názvů železničních tratí názvů ulic názvů mostů

GEO termíny se používají: ve věcném zpřístupnění dokumentů u korporací zapsaných pod správním celkem k rozlišení korporací vystupujících/označených identickými jmény k označení místa/míst souvisejících s osobou, např. místo narození, místo úmrtí, místo bydliště, studia, zaměstnání k označení místa/míst souvisejících s rodem/rodinou k označení místa/míst souvisejících s institucí, korporací, konferencí, např. sídlo instituce, místo konání akce, rozlišení Více viz Balíková, 2013

Autoritní záznam geogr. autorit Vytváří se pro každý preferovaný termín. Důležité údaje: záhlaví - preferovaná, standardizovaná forma geografického termínu geograf. autority v sémantickém vztahu - nepovinný údaj ekvivalentní klasif. znak MDT GPS - souřadnice, lokalizace geografické entity na mapě (Geolink.nkp.cz) poznámky - nepovinný údaj, uvádějí se selekční prvky, které nejsou uvedeny v AUT záznamu v jiných pozicích (např. "obec…/část obce… v okrese…") a doplňující informace blíže vysvětlující danou entitu status zdroj informace

Geografický kvalifikátor Geografický kvalifikátor u názvů měst, obcí U jednoznačných geografických názvů se používá geografický kvalifikátor názvu státu, např. Brno (Česko) Víceznačné geografické názvy měst a obcí - rozlišujícím kvalifikátorem je okresní město např. Kyjov (Havlíčkův Brod, Česko) Kyjov (Hodonín, Česko) Kyjov (Krásná Lípa, Děčín, Česko) Kyjov (Žďár nad Sázavou, Česko) Kvalifikátor u názvů částí měst a obcí se vždy používá geografický název města, obce, jejichž je součástí, a název státu např. Bohuslavice (Kyjov, Hodonín, Česko)

Obecný kvalifikátor - pravidla Vyjadřuje typ geografické autority, např. řeka, potok, oblast, přehradní nádrž, hora, pohoří, horní tok, okres, naučná stezka, přírodní památka, chráněná oblast. Zapisuje se vždy, pokud není součástí názvu, např. Lázně Bělohrad (Česko) Zápis – kulaté závorky např. Irsko (ostrov) Názvy obcí, měst a jejich částí - obecný kvalifikátor „město“, „obec“ se nepoužívá

Obecný kvalifikátor - pravidla Kombinace geografického a obecného kvalifikátoru - obecný kvalifikátor se zapisuje jako druhý v pořadí a je od geografického kvalifikátoru oddělen konvencí mezerou dvojtečkou mezerou, např. Svitava (Česko : řeka), Aventin (Řím, Itálie : vrch) Kombinace geografického a dvou obecných kvalifikátorů - každý obecný kvalifikátor je oddělen od předchozího kvalifikátoru konvencí mezerou dvojtečkou mezerou, např. Svitava (Česko : řeka : oblast), Bílý Halštrov (Česko a Německo : řeka : povodí), Vltava (Česko : řeka : střední tok)

Chronologický kvalifikátor Zapisuje se v kulatých závorkách, v kombinaci s ostatními kvalifikátory se zapisuje jako druhý v pořadí a je od předchozího kvalifikátoru oddělen konvencí mezera dvojtečka mezera, např. Rýnské Prusko (1822-1946), Budějovický kraj (Česko : 1850-1855)

Trendy v ČR – NK ČR Soubor věcných autorit – národní standard pro autoritní kontrolu Věcné autority v paměťových institucích – projekt „Interoperabilita v paměťových institucích (INTERPI)“ http://autority.nkp.cz/interpi - nástroj kooperace z hlediska věcného zpřístupnění Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) konsorciální pětiletý projekt Národní knihovny ČR a Národního archivu

INTERPI CÍL Znalostní databáze paměťových institucí. Uživatelsky vlídné zpřístupnění jednotlivých informačních objektů obsažených v těchto fondech a sbírkách i celých jejich souborů. Sémantická interoperabilita kulturního obsahu všech paměťových institucí. Balíková, 2011

OPAC - implementace fasetového přístupu, shlukování www.jib.cz http://www.lib.ncsu.edu/ tagování - obohacení katalogizačních záznamů o uživatelské tagy http://knihovna.phil.muni.cz/katalog

využití konspektového schématu v oborových informačních branách a pro tvorbu tematické mapy fondů www.jib.cz www.aleph.muni.cz obohacení knihovních katalogů/bibliogr. záznamů o další informace - informace v souvislostech obálky http://www.obalkyknih.cz/ obsahy http://toc.nkp.cz/

Povinná literatura Balíková, M. 2011. Věcné autority v Česku : význam, aplikace, budoucí vývoj [online]. Příspěvek přednesený na konferenci INFOS, 9.-12.5. 2011, Stará Lesná [cit. 2013-11-13]. Dostupné z WWW: http://autority.nkp.cz/interpi/aktivity/prezentace-prispevky-clanky-o-projektu/infos-2011/vecne-autority-v-cesku-vyznam-aplikace-budouci-vyvoj Balíková, M. 2010. Věcné zpracování v NK ČR [online]. UISK duben 2010 [cit. 2012-4-02]. Dostupné z WWW: http://autority.nkp.cz/vecne-autority/vecne-autority-prezentace-clanky-informace/vecne-zpracovani-nk-cr/view

Použitá literatura Balíková M. 2013. Soubor geografických autorit [online]. Věcné autority 2013 [cit. 2013-11-13]. Dostupné z WWW: http://autority.nkp.cz/vecne-autority/soubor-geografickych-autorit-1/soubor-geografickych-autorit-2 Balíková, M. 2007. Soubor věcných autorit [online]. Jinonické informační pondělky : Prezentace k přednášce ze dne 3.12. 2007 [cit. 2009-11-02]. Dostupné z WWW: http://uisk.ff.cuni.cz/detail.do?articleId=2755

Použitá literatura Balíková, M. 2009. Focusing on user needs : new ways of subject access in Czechia [online]. Příspěvek přednesený na předkonferenci IFLA "Looking at the Past and Preparing for the Future", která se konala ve Florencii ve dnech 20.-21. srpna 2009 [cit. 2009-11-02]. Dostupné z WWW: http://autority.nkp.cz/vecne- autority/prezentace-o-vecnych-autoritach/ Balíková, M. Harmonizace věcné katalogizace v Česku: sen či realita? [online]. [cit. 2004-09-22]. Dostupné z http://jib- info.cuni.cz/dokumenty/sec2004/sec2004_balikova.rtf Národní autority ČR : portál. 2009 [online]. Národní knihovna ČR, 2007-2009 [cit. 2009-11-02]. Dostupné z WWW: http://autority.nkp.cz/