Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.01_rovna_prava_zen_a_muzu Datum: 3.10.2011 Ročník: sedmý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Identifikátor materiálu: EU
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
 VY_32_INOVACE_16_18  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
AnotacePrezentace, která se zabývá slovními úlohami o pohybu. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci počítají úlohy o pohybu. Speciální.
Anotace Žák v aplikací MS Word dokáže nastavit sloupce Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word využít funkce sloupce.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Krizová situace Člověk a jeho zdraví. Krizová situace Člověk a jeho zdraví.
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
AnotacePrezentace, která se zabývá soustavou lineárních rovnic se dvěma neznámými.. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci zapisují.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Křížovka – příbuzenské vztahy
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.02_pomoc_lidem_v_nouzi Datum: Ročník: sedmý.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.12_lidska_prava_III. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_170 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.18_manipulace Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.13_lidska_prava_opakovani Datum: Ročník: sedmý.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.10_lidska_prava_I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Písemné dělení (čísla do ) VY_32_Inovace_13TK-1 Mgr. Ivana Tkadlecová
ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Anotace: Prezentace je určena
ÚVOD DO DĚJEPISU/ Introduction to History
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.04_krizove_vypravy Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.07_samova _rise Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
PORUŠOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.01_rovna_prava_zen_a_muzu Datum: 3.10.2011 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Název: Rovná práva žen a mužů Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Rovná práva žen a mužů Anotace: Materiál Rovná práva žen a mužů je aktualitou k uvedené problematice. Slouží k otevření diskuze o rovnosti práv. Obsahuje článek o situaci žen v Saudské Arábii a navazuje na něj kvíz, který má podnítit diskuzi. Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ.

V Saudské Arábii žena řídila auto aktualita V Saudské Arábii žena řídila auto a byla za to uvězněna. Ženy budou mít v Saudské Arábii právo volit.

Článek: Dovolte ženám řídit auto, vyzvala Článek: Dovolte ženám řídit auto, vyzvala Saúdka na webu a skončila ve vazbě Manál al-Šarífová ze Saúdské Arábie v sobotu nakrátko poznala útroby vazební věznice. Na internet totiž pověsila video, v němž řídí auto. To ale obyvatelkám ultrakonzervativní země zakazuje zákon. Saúdka vyzývá ke zrušení nařízení, ženy by měly v červnu (2011) jednotně na protest vyjet do ulic. "Chceme žít jako úplní občané, bez ponížení, kterému jsme vystavovány každý den, protože jsme vázány na řidiče. My nechceme porušovat zákon, my se jen chceme hlásit o svá práva," řekla Manál al-Šarífová britskému listu The Times krátce poté, co po několika hodinách opustila vazební celu. V konzervativní blízkovýchodní zemi ale ženy za volant nesmějí. Nemohou kupříkladu volit (vyjma několika lokálních voleb), nebo třeba cestovat bez povolení mužského rodinného příslušníka. Samy nesmějí jezdit ani městskou hromadnou dopravou. "Každý si nemůže dovolit řidiče," pokračovala al-Šarífová, jejíž webovou stránku v uplynulých dnech navštívily tisíce uživatelů internetu. "Pro chudší rodiny je to příliš drahé. Někdy se cítíme opravdu poníženě, když nemůžeme sehnat nikoho, kdo by nás odvezl do práce," řekla. Navíc nejde jen o pohodlnou dopravu. Mnohé ženy se obávají, že kdyby se někomu z jejich blízkých něco stalo, nemohly by mu nijak pomoci. "Co má žena udělat, když její muž dostane infarkt, nikdo jiný není v dosahu a ona neumí řídit," ptala se Arabka.

Diskuzní kvíz 1. Mohou u nás ženy volit? (bylo to tak vždy?) 2. Mohou volit ženy i muži ve všech zemích světa? 3. Mohou muži u nás jít na mateřskou dovolenou? 4. Jaké bylo postavení ženy v průběhu historie? (pravěk, starověk, středověk, novověk, současnost) 5. Co chápete pod slovním spojením „rovnost mezi muži a ženami“? 6. Co je to rovnoprávnost? Proč se za ní bojuje?

Použité zdroje 1) Keepscases. Saudi Arabia [on-line]. 2009 [cit. 2011-10-2]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saudi_Arabia_(orthographic_projection).svg 2) Dovolte ženám řídit auto, vyzvala Saúdka na webu a skončila ve vazbě [on-line]. 2011 [cit. 2011-10-2]. Dostupné na www: http://zpravy.idnes.cz/dovolte-zenam-ridit-auto-vyzvala-saudka-na-webu-a-skoncila-ve-vazbe-1dh-/zahranicni.aspx?c=A110523_160802_zahranicni_btw

Rovná práva žen a mužů (DUM VO1) 3.10. 2011 Shrnutí Anotace Materiál Rovná práva žen a mužů je aktualitou k uvedené problematice. Slouží k otevření diskuze o rovnosti práv. Obsahuje článek o situaci žen v Saudské Arábii a navazuje na něj kvíz, který má podnítit diskuzi. Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ. Autor Mgr. Sandra Tichá Jazyk Čeština Očekávaný výstup Chápe pojem rovnoprávnost, dokáže diskutovat o problematice rovných práv mužů a žen, na příkladech doloží rozdíly v právech žen v různých zemích. Klíčová slova Rovnoprávnost, muži a ženy, rovné možnosti Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktualita, diskuze k problematice Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 – 13 let Celková velikost 343 kB  

Metodika Prezentaci „Rovná práva žen a mužů“ je vhodné využít v motivační části hodiny, aktualita poslouží jako úvod do problematiky rovnoprávnosti. Prezentace přináší ukázku současné situace v Saudské Arábii a kvíz, který má podnítit diskuzi o této problematice. Dává podklady pro následný výklad. Úvodní (druhý) list- mapa a aktuality: 1. Diskuze o Saudské Arábii, co o té zemi vědí 2. Diskuze o daných aktualitách. Je to vůbec možné? Třetí list- článek: 3. Společná četba 4. Vysvětlení neznámých pojmů Čtvrtý list- diskuzní kvíz: 5. Otázky z kvízu mají navodit diskuzi o dané problematice.