DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Starověký Egypt Téměř současně s vývojem Mezopotámie probíhal i vývoj Egypta. I když s menšími rozdíly… Nejvýznamnější skupina pyramid se nachází v Gíze.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování Mezopotámie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Čím se podle tebe lidé v Egyptě živili
SEVERNÍ AFRIKA.
PRAVĚK.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
EGYPT.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
Vznik státních útvarů II.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Starověký Egypt.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
POZDNÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
tisíciletí př. n. l tisíciletí př. n. l. vznik sousedských občin - z menších rodových vesnic vznikali velké osady (i několik stovek obyvatel)
MEZOPOTÁMIE Sumer.
Egypt – organizace státu a společnosti
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
Starověký EGYPT.
Sakkára Autor: Titul. Jméno Příjmení Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Charakteristika starověku
Karolína Moravcová 7. Třída
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
STAROVĚK.
Archaické období Dagmar Zemanová
Dějepis Starověký Egypt 1.
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
Oděv, úprava hlavy a líčení Krátká sukně Dlouhé šaty z jemné látky Šperky a ozdoby.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Vytvořil: Jakub Řezníček
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Starověké Řecko – Války Řeků za svobodu DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Marika Jiráková Třída: 6.b.
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
OP VK Využívání ICT Sada č
Starověký Řím – Římská kultura a umění DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Nejstarší období Mezopotámie
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15-13_ Úvod do Starověkého Egypta Číslo projektu:
Život mezi řekami Mezopotámie.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0816 Starověký Egypt DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 6. Popis prezentace Prezentace je určena k opakování tématu Vznik a vývoj lidské společnosti v pravěku a starověku. Je zaměřena na opakování učiva o vzniku sjednoceného státu ve starověkém Egyptě. Rozvíjí kompetence k učení a řešení problému. Dále rozvíjí komunikační dovednosti a zlepšuje čtení s porozuměním. Prezentace může být využita pro práci malé až tříčlenné skupiny, celé třídy na interaktivní tabuli a také jako práce pro jednotlivce.

vznik jednotného státu ve starověkém Egyptě STAROVĚKÝ EGYPT SE ROZKLÁDAL V SEVERNÍ AFRICE NIL SAHARA DNEŠNÍ EGYPT

Mapa horního a dolního egyptA Dolní Egypt Byl převážně v deltě Nilu, kde se Nil vlévá do Středozemního moře. Obživou zde bylo zemědělství ale také lov vodních ptáků a zvěře a samozřejmě rybolov. Horní Egypt Rozkládal se podél středního toku Nilu a hlavním zdrojem obživy zde bylo zemědělství. Horní Egypt byl hospodářsky vyspělejší. Byla zde bohatá naleziště zlata a měděných rud. Mapa horního a dolního egyptA

Zemědělství Obyvatelé starověkého Egypta využívali záplavy Nilu. Nil se v oblasti horního Egypta klidně vyléval po okolí a přinášel vláhu i nánosy úrodného bahna. Zemědělci nemuseli stavět složitý zavlažovací systém. Využívali přírodních nerovností a slepých ramen Nilu. Díky dostatku vláhy měli zemědělci dobré výnosy a úrodu dvakrát do roka. Reliéf z královské hrobky v Nakht, s ukázkami zemědělských prací.

Co je na obrázku? : klikni na správnou odpověď náboženský rituál odvádění otroků porážka Horního Egypta Dolním Egyptem odvádění daní panovníkovi vítězství Sumerů nad Egyptem vítězství Horního Egypta nad Dolním Egyptem Destička s vyobrazením ………………

Správná odpověď Klepni na šipku

Špatná odpověď Klepni na šipku Nákres Narmerovy palety

Vznik státu: Panovníkovi Horního Egypta se podařilo ovládnout také Dolní Egypt. Bylo to kolem roku Jednotný stát tak vzniknul v Egyptě mnohem dříve než v . Panovník státu přijal titul a byl považován za boha. V čele vzdálenějších oblastí stáli faraonovi vysocí úředníci K vládnoucím vrstvám patřili také vojenští 3000 př. n. l. Mezopotámii. faraon. vezírové. velitelé.

ŘEMESLNÁ VÝROBA Řemeslníci měli jen malé dílny a žili spolu se zemědělci v sousedských občinách. Vyráběli pouze jednoduché předměty jako zemědělské nářadí, hliněné nádoby, kožené postroje, provazy atd. Své výrobky směňovali se zemědělci za potraviny. Velké řemeslnické dílny, kde se vyráběly přepychové a umělecké předměty vlastnil pouze panovník, vysocí úředníci a chrámy. Řemeslníci z těchto dílen nedostávali plat, živil a šatil je majitel dílny.

Faraon Meni Soška kněze Soška boha RE Soška otroka Soška písaře Co je na obrázku? Faraon Meni Soška kněze Soška boha RE Soška otroka Soška písaře

Špatná odpověď Klepni na šipku Hůl a důtky - symboly faraona

Správná odpověď Klepni na šipku

Několik otázek na závěr Jak se jmenuje řeka, u které Vznikl starověký Egypt? NIL Ze kterých dvou částí starověký Egypt vznikl? HORNÍU EGYPT A DOLNÍ EGYPT Jak se jmenoval panovník, který sjednotil Egypt pod svou nadvládou? MENI Kdo nechal vyrobit tzv. Narmerovu paletu, kde je vyobrazeno sjednocení Egypta? NARMER Jak říkáme vysokým státním úředníkům, kteří vládli jménem faraona ve vzdálených oblastech? VEZÍROVÉ

S pohledem na SFINGU a RACHEVOVU PYRAMIDU V GÍZE se s Vámi loučím, děkuji za pozornost a příště na shledanou

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Starov%C4%9Bk%C3%BD_Egypt http://www.starovekyegypt.net/faraoni/dynastie.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Chronologie_starov%C4%9Bk%C3%A9ho_Egypta