Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_6_ ÚVOD DO OBDOBÍ STAROVĚKU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP

2 Úvod do období starověku.

3 Datace starověku: od výskytu písemných pramenů do pádu západořímské říše.
Starověk = cca let před naším letopočtem až do roku 476 našeho letopočtu. Starověk = období vzniku a rozvoje nejstarších států (na Předním východě, v egejské oblasti, v Asii). Časová přímka

4

5

6 2 typy států: staroorientální (východní) – vznikaly od pol. 4. tisíciletí př.n.l., zvláště v povodí řek. tzv. klasické – vznikaly v 1. pol. 1. tisíciletí př.n.l., zvláště v oblasti Středozemního moře. Proces vzniku států – postupně  dlouho přežívají rodové a kmenové vazby, nahrazovány organizací státu podle podmínek přírodních a jiných.

7 Předpoklad vzniku starověké civilizace:
Usedlý způsob života, zemědělská výroba. Vliv metalurgie na hospodářský rozvoj lidstva (železo). Vznik městských států se zemědělským okolím  centra větších celků. Upevňování moci bohatých za pomoci náboženství a vojska i soudních zákonů, vznik vrstvy privilegovaných (kněží, vojenští náčelníci, panovník).

8 Jazykové skupiny Obyvatelstvo Předního východu a egejské oblasti a směrem na západ Středomoří.

9 Skupina SEMITSKO-HAMITSKÉ
Větev východní (akkadština, pak babylonština, asyrština). Větev západní (arabština, hebrejština, aramejština, féničtina aj.). Větev zvláštní (hamitská egyptština).

10 Větev INDOEVROPSKÁ Chetitština.
Luvijština, palajština, lýdština, frýžština. Řečtina – v egejské oblasti. Jazyky íránské (perština). Jazyky indické (sanskrt, hindština). Jazyky italické (latina – jazyk Římanů v oblasti Latia, z ní jazyky románské) – v západním Středomoří. Jazyky keltské – v Evropě (starověkých Galů, Bójů).

11 SUMERŠTINA Obtížně zařaditelná vzhledem k neznámému původu Sumerů. Není příbuzná s žádným z jiných jazyků.

12 STAROORIENTÁLNÍ STÁTY

13  postupný rozpad rodové společnosti (majetková nerovnost), vývoj od měst a městských států k centralizované říši.

14 Příčiny vzniku států: Potřeba řídit a organizovat výrobní zemědělskou činnost (zavodňovací práce podél celého říčního toku), obchod, nebo usměrňovat zájmy různých vrstev obyvatelstva. Obrana před nepřáteli.

15 Funkce státu:  hospodářsko-organizační  politická  vojenská
 kulturní (řídící, kontrolní i donucovací instituce a úřednický aparát).

16 Neomezená moc panovníka:
Nejvyšší moc zákonodárná, soudní a vojenská. Svrchované postavení posíleno náboženstvím (božský původ). Určoval práva a povinnosti příslušníků všech vrstev (už v nejstarších zákonících zakotvena majetková a sociální nerovnost a rozdílné tresty za přestupky).

17 Centrálně řízená administrativa  potřeba PÍSMA.
Převaha civilizace říční (Mezopotámie, Egypt, Indie, Čína). Méně civilizace přímořská (východní Středomoří). Nebo horská (Malá Asie, severní Mezopotámie, Íránská náhorní rovina – Persie).

18 Znaky staroorientálních států:
A) první státy vznikají v oblastech s příznivými přírodními podmínkami  teplé počasí (subtropy), dostatek vláhy a úrodné půdy – nejčastěji v úrodných říčních údolích, lemovaných rozsáhlými pouštěmi nebo horstvem:

19 Údolí Nilu: západně poušť Sahara, východně Východní poušť.
Mezi Eufratem a Tigridem: na jihu Asijská poušť, na severovýchodě pohoří v Íránu. Údolí Indu: severovýchodně Himálaj, na východě Indická poušť. Údolí Chuang-che (Žlutá řeka): na severu pouště Mongolska.

20 Řeka NIL

21 Satelitní snímek řeky NIL

22 Řeka Eufrat a Tigrid

23

24 Řeka Chuang-che

25

26 B) tzv. asijský způsob výroby:
 přetrvává občinová držba půdy (symbolický vlastník půdy = panovník, skutečný držitel = vesnická občina = zemědělci a řemeslníci) vedle soukromé držby půdy.  převážně zemědělský charakter výroby (zemědělství – základní zdroj obživy). Závlahové zemědělství (složitá zavlažovací a ochranná zařízení). Tavení rud  měď, cín  bronz.

27  otroci nejsou jedinou pracovní silou
 otroci nejsou jedinou pracovní silou. Nevelký počet otroků vedle členů vesnické občiny (svobodní) – závislost všech na držitelích moci: panovník (neomezený vládce, uctíván jako bůh nebo syn boha), kněží, úředníci, vojenští hodnostáři. Patriarchální ráz otroctví (otrok jako pomocník rodiny, jejíž příslušníci, tj. i hlava rodiny – patriarcha rovněž pracují).

28 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila. KYSUČAN, Lubor. FEJFUŠOVÁ, Marie. Dějepis pro 6. ročník. Pravěk a starověk. 1. vydání. Brno: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj / dne 15. května 2007 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.

29 ZDROJE PRO OBRÁZKY:


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP"

Podobné prezentace


Reklamy Google