ZŠ Integra na cestě… 11.12.2013 Ing. Libor Podešva, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Cesta ke kvalitě v praxi
Etická výchova Koncepce předmětu na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Školní poradenské pracoviště
Výstupy z Úvodního semináře
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Zpracovala: Simona Hyková
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Průřezová témata.
Minimální preventivní program školy
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Přibyslav Mgr. Marie Linhartová
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ARTETERAPIE.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
„Elio pro školy“ Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK Praha
Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Příjemce podpory: TRIALOG
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Podpora bezpečného klimatu prostřednictvím etické výchovy Hana Kachtíková 3.října 2017
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Etická výchova jako součást života školy
Pedagog.
Transkript prezentace:

ZŠ Integra na cestě… 11.12.2013 Ing. Libor Podešva, Ph.D.

Východiska Program integrace žáků Podmínky integrace žáků se SVP Rozvoj osobnosti žáka Inkluzivní prostředí Osobnost pedagoga v procesu výchovy a vzdělávání Tvorba inkluzivního prostředí výchovným programem Na počátku - rovnost přístupu - společné možnosti - zkušenost segregovaného školství První 1. třída - 100% inkluzní – bez kriterií výběru Úsilí o rozvoj každého žáka Inkluze – všichni mají své potřeby Základní nástroj pomáhajících profesí – osobnost člověka Pedagog – tvůrce podmínek a průvodce žáků – VZTAHY Výbava pedagoga - osobnostní kompetence - odborně-didaktické kompetence - sociálně – pedagogické kompetence Pedagog v roli - učitel – vzdělavatel - poradce - znalec - lídr - DNES VYCHOVATEL Hledání nástrojů pro budování vztahů

Souvislosti Rodina Škola Dítě Žák Poradenství (SPC, PPP) Řešení problémů při uvědomování si souvislostí – hledání rovnováhy v interakci vztahů Poradenství (SPC, PPP)

Osobnostní rozvoj pedagogů Individuální a hromadné poradenství vedoucího psychologa projektu PPV II. Kurz Etické výchovy (250 h) Další vzdělávání (50 h) Tvorba výchovného programu Psychodiagnostické metody - testy osobnosti, projevy v interpersonálních vztazích, zvládání zátěže … Individuální konzultace s cíleným rozvojem – výsledky testů, jak hledat optimální fungování v povolání vzdělavatele a vychovatele vzhledem k osobnosti Kurz EV – přes EF, 2letý kurz Další vzdělávání (Zážitková pedagogika, Dramaterapie, Muzikoterapie, Arteterapie, Vývojová psychologie, Agresivita, Syndrom vyhoření, Preventivní systém…) Tvorba výchovného programu

Tvorba výchovného programu (naše aplikace EV) Vytvoření týmu se sebezkušeností v roli žáka Aplikace do prostředí školy v roli pedagoga Závěrečná práce – shrnutí celého procesu Vytvoření 10 aktivit k výchovnému programu EV Propojení výchovného působení od 1. do 9. třídy Tvorba výchovného programu ZŠ Integra Společné schůzky pedagogů – diskuze nad tématy, aktivitami výchovného programu Sestavení publikace výchovného programu (10 aktivit programu každý pedagogický pracovník), propojení s RVP Závěrečná práce – shrnutí celého procesu – teoretické části i vlastních zkušeností z absolvování kurzu, aplikace Zavádění aktivit napříč ročníky, předměty Aktivity zaměřené na osobnostní rozvoj, budování dobrého klimatu třídy/školy Propojení výchovného působení od 1. do 9. třídy – nevyučujeme EV jako jeden předmět, ale usilujeme o aplikaci principů EV ve všech předmětech, práce v ŠD, ŠK. Malá reflexe celého procesu – když jsem na začátku projektu požádal lidi o to, aby do dlouhodobého kurzu vstoupili, nikdo z nás přesně netušil, co nás po dva roky bude čekat – ani já ne. Jsem si vědom, že to nebylo lehké a že to šlo proti veškerým zvyklostem ve školství tím, že tam byli zapojeni všichni ped. pracovníci. Postavili jsme tím základy pro naši další práci. 5

Výchovný program školy Osobní rozvoj žáků Sjednocení výchovného působení učitelů Bezpečné prostředí pro všechny zúčastněné Podpoření dobré atmosféry školy Prevence rizikového chování Jaké má vlastně výchovný program funkce? Osobní rozvoj žáků - děti získávají dovednosti do mezilidských vztahů, získávají hodnotovou orientaci, vše směřuje k budování prosociálnosti (např. nezištné pomoci, solidarity). Výchovný program: Mezilidské vztahy a komunikace. Důstojnost lidské osoby. Pozitivní hodnocení sebe. Pozitivní hodnocení druhých. Kreativita a iniciativa. Řešení problémů a úkolů. Přijetí vlastního a společného rozhodnutí. Komunikace citů. Interpersonální a sociální empatie. Asertivita. Zvládnutí agresivity a soutěživosti. Sebeovládání. Řešení konfliktů. Reálné a zobrazené vzory. Prosociální chování v osobních vztazích. Pomoc, darování, dělení se, spolupráce, přátelství. Prosociální chování ve veřejném životě. Solidarita a sociální problémy. Sjednocení výchovného působení učitelů – podpora dětí, přijímání dětí, budování radostné atmosféry ale i pravidel a jejich dodržování, potřeba být autentický ve vztahu k dětem Výchovný styl: vytvořit výchovné společenství, přiměřeně vybízet žáky k prosociálnímu chování, vyjadřovat pozitivní očekávání od žáků (atribuce), klidně poukázat na důsledky chování žáků (induktivní disciplína), uvážlivě používat odměny a tresty, vytvořit jasná a srozumitelná pravidla a důsledně vyžadovat jejich dodržování, vytvořit radostnou atmosféru, bezpodmínečně přijmout každého žáka, do výchovného procesu ve škole zapojit rodiče. Další, k čemu přispívá aplikace výchovného programu školy: Bezpečné prostředí pro všechny zúčastněné Podpoření dobré atmosféry školy Prevence rizikového chování – budování vztahů, vzájemného přijetí, pomoci a sociálních dovedností je tou nejlepší prevencí proti rizikovému chování K čemu směřuje naše snaha vytvořit výchovný program školy, na které snahy a aktivity navazuje – co už jsme udělali ( adapťáky, orientační dny, Fryšták, vodáky, turisťáky, kampaně pro město, karnevaly, společné přespávání, aktivity napříč ročníky 2. a 8. tř….) 6

Zastavení na cestě… Ceremoniál Zážitková pedagogika Fryšták Sportovní kurzy (lyžák, vodák, turisťák) Externí terapeuti Ceremoniál… Zážitková pedagogika – budování třídních kolektivů, prevence rizikového chování, učení se zážitkem Sport.. Externí terapeuti – Zadání, práce externího terapeuta, zhodnocení s učiteli, kteří ve třídě učí (zpětná vazba). Úhel pohledu odborníků zvenku. Ovlivňuje, posuzuje vztahy a potenciální rizika v kolektivech žáků.

Etická škola-kam jdeme? Víme, že jsme na cestě a něco jsme dokázali. Nejsme dokonalí, potýkáme se s problémy a děláme chyby, ale víme co chceme. Chceme jít se svými žáka a doprovázet je v čase, který je nám svěřen. Výbavou na cestu je náš výchovný program. Co jsme dokázali Mnoho handicapovaných žáků měli kam chodit do školy i v době, kdy to nebylo běžné Práce, která je zaměřená na rozvoj dětí, chceme reagovat na potřeby doby Snaha o to pěstovat a budovat vztahy Společné dílo, Pořád tu jsme Nejsme dokonalí – analogie zlaté medaile – etická škola není břemeno, absolutní nárok na naše představy, jak by se měl kdo chovat. Počítáme s tím, že se nám vše nedaří, jsme slabí lidé. Je to ale příležitost, jak dál budovat společné dílo, výchovný program jako nástroj k tomu, co chceme – doprovázení žáků. V tomto nástroji role učitele ve výchovném stylu a role žáka ve výchovném programu.

Umění žít je vědět, jak vychutnat malé radosti a unést velká břemena. ZŠ Integra Vsetín Umění žít je vědět, jak vychutnat malé radosti a unést velká břemena. William Hazlitt 10

Etická výchova o.p.s. www.etickaskola.cz