Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sebepoznání, sebevýchova a učení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Advertisements

Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu Přednáška č. 4 AR 2014/2015.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Teorie výchovy Bezpečné učení Pravidla pro práci ve skupině.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Individuálně, ale společně a jinak
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Plánování ve školní tělesné výchově
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Problémy a specifika pedagogiky
Náměty pro činnost Národního fóra
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Didaktika sportovních činností
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
3. Metody pedagogické diagnostiky
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
Psychologie zdraví.
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
OSOBNOST.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Vychovávaný jedinec.
Život bez střeva , Praha.
Struktura pedagogiky.
Profesionalita v sociální práci
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky Obecné rysy výchovy Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky

Výchova záměrné působení na osobnost jedince s cílem dosáhnout změn v různých složkách osobnosti intencionální (přímá) – působení pedagoga funkcionální (nepřímá) – adaptované prostředí Vzdělávání proces záměrného a organizovaného osvojování poznatků, dovedností, postojů aj., typicky realizovaný prostřednictvím školního vyučování

Vzdělání dlouhodobá, institucionalizovaná a legislativně vymezená specifická edukace, výsledek vzdělávání Vzdělanost úroveň dosaženého vzdělání Vzdělavatelnost schopnost vzdělávat se

naše současná výchova je historicky podmíněný model, odpovídající podmínkách české demokratické společnosti chápeme ji jako jeden z významných činitelů rozvoje společnosti vedle činitelů ekonomických, morálních a kulturních

Základní dělení rysů výchovy Permanentní charakter Univerzální charakter Mnohostranná orientace

Permanentní charakter výchova je dlouhodobým, celoživotním cyklem, kterým prochází vychovávaný jedinec začíná narozením jedince a končí jeho smrtí skladba výchovy tomu odpovídá – preprimární, primární, sekundární, terciární, celoživotní výchova a vzdělávání (andragogika), univerzita třetího věku (gerontagogika) předpoklad propojit dvě základní formy výchovy - výchovu druhým jedincem (heteroedukaci) a sebevýchovu (autoedukaci)

Univerzální charakter výchova je určená všem (zdravý, postižený, nadaný jedinec) výchova orientována na problémy globální povahy a překonávání uzavřenosti – internacionalizace a globalizace (mezinárodní dohody, projekty, výměna učitelů ad.) pluralita výchovných cílů a obsahů, výchovných forem, metod a prostředků důležitá integrace dílčích výchovných procesů → zdůrazňuje se při spolupráci školy a rodiny

Mnohostranná orientace výchova se snaží připravit jedince pro základní sociální role rozvíjí zároveň základní fyzické a psychické kvality jedince mnohostranně orientovat znamená rozvíjet jedince v jednotlivých oblastech kultury rozvoj v mnoha složkách výchovy (světonázorová, tělesná, jazyková, estetická, technická, morální ad.)

Další dělení rysů výchovy permanentní charakter propojení autoedukace a heteroedukace dynamičnost a cykličnost - univerzální a komplexní charakter internacionální a globální charakter mnohostrannost výchovy pluralita a integrace hodnotová orientace

Dynamičnost a cykličnost výchova je otevřená a vychází co se průběhu týče z předchozích výsledků, které se v další edukační činnosti projevují Pluralita a integrace možnost volby vlastní vzdělávací cesty, ale i slučování, dílčích výchovných procesů Hodnotová orientace hodnotový obsah výchovy v závislosti na historické etapě, v které se výchova nachází

Literatura HORÁK, J., KOLÁŘ, Z. Obecná pedagogika. Ústí nad Labem: UJEP, 2004. JŮVA, V. sen. a jun. Úvod do pedagogiky. Brno: Paido, 1999. POSPÍŠIL, R. Úvod do pedagogiky. ELPORTÁL, Brno : MU Brno, 2009. http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/pedf/ps09/uvod_ped/web/index.html PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 1997. SVOBODOVÁ, J., ŠMAHELOVÁ, B. Kapitoly z obecné pedagogiky. Brno: MSD, 2007.