Klasická ražba tunelů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

Zatížení obezdívek podzemních staveb
Systémovým řešením z jedné ruky nabízí
PODZEMNÍ STAVBY Výstroj štol a tunelů Ústav geotechniky.
montované STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
Stavitelství 3 Svislé konstrukce stěnové
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce – část 2A Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Ing. Václav Jandáček Projektová, konzultační a inženýrská kancelář
Tunelové systémy a soustavy
Primární a sekundární napjatost
Dřevěné konstrukce velkého rozpětí historie a poučení pro dnešní dobu
Jednotky délky. Délková měřidla
PODZEMNÍ STAVBY NATM Ústav geotechniky.
VRTACÍ DLABAČKY.
PODZEMNÍ STAVBY Poklesová aktivita Ústav geotechniky.
Železniční dvojkolejné příhradové mosty
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_BOURÁNÍ A ZAZDÍVÁNÍ OTVORŮ_S4
ŠVP: M/01 MECHATRONIKA.
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Schéma krovu. Schéma krovu krokev Základní prvek krovu Osazeny v osové vzdálenosti 800 –1000 (1200)mm Osedláním připojené k pozednicím či vaznicím.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zámečnické práce (STA39)
Řezání na kotoučových pilách
Otvory v nosných stěnách
Stavitelství 10 Konstrukční systémy budov
Broušení Slouží k vyhlazování povrchů materiálů. Obrábění probíhá pomocí zrn. Nástrojem je brusný papír nebo plátno. Skládají se z podkladového materiálu,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VÁLCOVÉ BRUSKY.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
RF Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Podlahy a podlahové konstrukce.
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Doprava v klídku.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ PROVIZORNÍ ZAJIŠTĚNÍ BUDOV_S4
Tato prezentace byla vytvořena
KRÁTKÁ KONZOLA PŘÍMO PODPOROVANÁ
Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají.
Úkoly a rozdělení stavebnictví
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Výroba rámů a podnoží Vlastní konstrukci rámu tvoří sestava vlysů, spojených různými konstrukčními spoji do obvodově uzavřených tvarů, nejčastěji pravoúhlých.
Zhotovování klínových spojů Frézováním ( s tupým a ostrým ozubem) a řezáním pilovými kotouči (spoje s tupým ozubem).
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_UPEVŇOVACÍ PRVKY_Z2
BRUSKY.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 6.Lešení Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky šikmých střech vaznicových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie osazování ocelových zárubní.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení montovaných stropů deskových, panelových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje montáž sádrokartonu pracovní postup při půdní vestavbě.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie osazování dřevěných zárubní.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení stropů s rovným podhledem a zavěšených.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Stavební konstrukce Tunel Blanka
Navrhování tunelových staveb
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3-4. ročník oboru strojírenství.
Propustek Propustek je stavba tunelového typu o průměru menším než 2 metry, která slouží k vedení vody pod náspem. Propustky jsou většinou používány pro.
Primární a sekundární napjatost
NÁZVOSLOVÍ A HLAVNÍ KONSTRUKTIVNÍ PRVKY PODZEMNÍHO DÍLA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Podezdívání základů VY_32_INOVACE_27_541
Transkript prezentace:

Klasická ražba tunelů

V současnosti se převážně používají: - prstencová metoda, - Nová rakouská tunelovací metoda (a příbuzné metody), - Metoda obvodového vrubu - tunelovací stroje.

Cyklická ražba - systémy Ražba porubem Pilířová ražba Prstencová ražba Hnaný systém

Ražba porubem – plným profilem

Ražba pilířem – NRTM

Hnaný systém – do horninového prostředí se před ražbou vhání ochranné prvky – mikropilotový deštník mikropilotový dáždnik

Klasické tunelovací metody

Společný znak: Belgická (podchycovací) metoda, Německá (jadrová) metoda, Anglická metoda, Rakúska metoda, Talianska metoda. Společný znak: - postupné otvírání výrubu a postupné zabezpečování stability pomocí výdřevy, pričemž rozšiřování výrubu a jeho definitívní zajištění prebíhalo po pásech délky několik metrů.

Výdřeva – dočasná dřevěná výstroj štoly resp. tunela. min. výška 1800 mm základní nosný prvek – neuzavřený lichobežníkový rám – veřej veřej = podvoj + 2 stojky každý prvek je nutné samostatně staticky posoudit stojka je uložená v kapse. Kapsa (pytloch) nahrazuje rozpěrné dřevo mezi stojkami veřej tvoří nosný rám pro pažení – príložné, zátažné, hnané Pažení – pažnice, odstavnice, tupý a ostrý klin Odstavnica a tupý klin umožňují zatáhnutí nové pažiny - Stabilizace nové veřeje se zabezpečí rozepřetím vzpěrou o starou veřej.

Podvlak – slouží k zesílení výdřevy. - podvlak spodní - podvlak královský Nevýhoda – zmenšuje Průjezdný profil

Stará rakouská metoda budovaní ostění začíná až po úplném dokončení výlomu v príslušném páse, ze směrové štoly se razí šikmý zálom, výlom sa začíná ražením stropní štoly,která se vystrojí veřejí, dočasná výstroj je tvořena polygonovým příčným pažením Modifikovaná rakouská metoda – nosný prvek podélník, pažiny jsou kolmo na osu tunelu Rakoska modifikovaná plynulá metóda

Stará rakúska metóda

Modifikovaná rakouská metoda s dostropním zálomem.