Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podezdívání základů VY_32_INOVACE_27_541

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podezdívání základů VY_32_INOVACE_27_541"— Transkript prezentace:

1 Podezdívání základů VY_32_INOVACE_27_541
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podezdívání základů VY_32_INOVACE_27_541 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 27 Anotace Seznámení s podezdíváním základů Klíčová slova Základy, terén, vzpěry, základová půda, prahy Předmět Přestavby budov Autor, spoluautor Ivana Businská Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Výklad Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzdělávání Střední škola obor Zedník Cílová skupina 2. ročník, žáci 16 – 17 let Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podezdívání základů

3 Základy se podezdívají z různých důvodů:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Základy se podezdívají z různých důvodů: 1) chceme-li snížit terén 2) při prohlubování sklepa 3) při poruše stávajícího základu 4) zakládá-li se vedlejší budova nová budova hlouběji

4 2) Podle možností se budova zabezpečí vzpěrami i zevnitř.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Postup práce: 1) Budova se zabezpečí šikmými vzpěrami (nahoře zapuštěnými do vysekaných kapes, dole opřenými o prahy). 2) Podle možností se budova zabezpečí vzpěrami i zevnitř. Vzpěry se důkladně uklínují, aby se omezilo sednutí budovy a zamezil se vznik trhlin.

5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 3) Nosné zdivo vyneseme na ocelové válcované profily, které jsou provlečené otvory nosných zdech. Profily jsou osazené na podpory. 4) Po celé délce základu se zemina odkope až na patu stávajícího základu. 5) Základy podezdíváme postupně, vždy po částech dlouhých asi 1 metr. Začínáme v rozích.

6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 6) Starý základ se podkope v délce 1 metr a terén se urovná vrstvou betonu. 7a) Na upravený terén se vyzdívají pilířky z ostře pálených cihel na cementovou maltu. Ložné spáry se dělají co nejtenčí. Ozuby pro vzájemné navazování pilířky se nedělají. 7b) Místo podezdívání základu z cihel lze také použít zavlhlou betonovou směs z rychle tvrdnoucího cementu.

7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 8) Poslední vrstva se důkladně uklínuje ocelovými nebo žulovými klíny. Na zaklínování lze použít i zbytky ostře pálených cihel. 9) Po podezdění úseku 1 se přejde na úsek 2 atd. Tímto způsobem podezdíme celý základový pás kolem stavby. 10) Podezdívání základů je velmi zdlouhavé a musí být prováděno kvalitně.

8 prostrčení ocelových nosníků, uložení na prahy
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje provrtání otvorů prostrčení ocelových nosníků, uložení na prahy výkop úseku stavební šachty vybetonování podchycovaného úseku

9 Z jakých důvodů podezdíváme základy?
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Opakování: Z jakých důvodů podezdíváme základy? Jaký materiál použijeme na podezdění základu? Čím klínujeme poslední vrstvu základu?

10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje: KÁRNÍK, V. Přestavby budov, Praha: SNTL, 1985 č.j /85/220. PODLENA, V. Přestavby budov, Praha: PARTA, 2006, ISBN X, obr. 3.1.


Stáhnout ppt "Podezdívání základů VY_32_INOVACE_27_541"

Podobné prezentace


Reklamy Google