Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  11 Číslo DUM 09 Předmět Přestavby budov Tematický okruh Sanace vlhkého zdiva _ Název materiálu Provizorní zajišťování stability nosných konstrukcí Autor Bílek Petr Datum tvorby   Ročník  3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s provizorním zajišťováním stability nosných svislých konstrukcí. Metodický pokyn Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 PROVIZORNÍ ZAJIŠŤOVÁNÍ STABILITY NOSNÝCH KONSTRUKCÍ

3 Před zásahem do nosné stavební konstrukce, musíme nejdříve opravovanou konstrukci zajistit, protože práce mohou dočasně narušit pevnost konstrukce a tím stabilitu stavby. Úkolem šikmých vzpěr zasazených do mělkých kapes a svislých podpěr je přenést část zatížení mimo objekt a tak částečně odlehčit opravovanou konstrukci. Rozpěry a vzpěry zapřené o fošny zabraňují vybočení zdí.

4 Šikmé vzpěry Nosné zdi se zabezpečují šikmými vzpěrami proti vybočení
Šikmé vzpěry Nosné zdi se zabezpečují šikmými vzpěrami proti vybočení. Zvláštní pozornost se věnuje zajištění rohů budovy a také kamennému a smíšenému zdivu. Důkladně se zajišťují klenby, které jsou velmi citlivé a meziokenní pilíře. Otvory ve zdech se opatřují pažením.

5 Vzpěry zasahují horním koncem do mělké kapsy ve zdivu v úrovni nadpraží oken. „Utahují" se do kapsy klínem. Zdivo narušené nebo méně pevné, zabezpečujeme zdvojenými vzpěrami. Druhou vzpěru umísťujeme níže. Dole se vzpěra opírá o trámek 0,8 až 1,5 m dlouhý, rovnoběžný se zdí. Trámek zapustíme do země a zapřeme ho proti posunutí dvěma až třemi kůly zaraženými do země. Vzpěra se s trámkem spojí tesařskými skobami.

6 Zajištění sousedních budov při odstranění řadového domu pomocí rozpěr

7 Trvalé zajištění stability se provádí:
Stehováním. Oplášťováním a torkretováním. Stažením ocelovými táhly nebo předpjatými ocelovými lany. Stažením narušeného zdiva pomocí prutů z vysokopevnostní oceli. Torkretování - nanášení jemnozrnné betonové směsi (zrnitost do 16 mm) stříkáním pod tlakem 0,4 - 0,6 Mpa na podklad opatřený výztuží. Používá při zesilování zděných i betonových konstrukcí. Velmi výhodné je pro sanaci zakřivených ploch, náhlých zlomů - všude tam, kde běžné bednění by bylo pracné, nákladné a vzhled povrchu by byl nepřijatelný.

8 Otázky a úkoly Proč je nutné budovu před zahájením opravy budovy provizorně zajistit? Kam a jak se umístí horní část šikmých vzpěr? Kdy se používají zdvojené vzpěry?


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google