Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Propustek Propustek je stavba tunelového typu o průměru menším než 2 metry, která slouží k vedení vody pod náspem. Propustky jsou většinou používány pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Propustek Propustek je stavba tunelového typu o průměru menším než 2 metry, která slouží k vedení vody pod náspem. Propustky jsou většinou používány pro."— Transkript prezentace:

1 Propustek Propustek je stavba tunelového typu o průměru menším než 2 metry, která slouží k vedení vody pod náspem. Propustky jsou většinou používány pro vedení malého vodního toku, například potoku, či pro migraci drobných živočichů pod železniční tratí, silnicí či jinou stavbou.

2 Historie propustků – kamenné deskové + klenbové propustky

3 Rozdělení propustku Dle nosné konstrukce trubní rámové deskové
klenbové Dle stavebního materiálu kamenné betonové železobetonové z plechu oceli polyetylénové Dle konstrukce prefabrikované monolitické

4 Základní části propustku
1 - čelo propustku - čela jsou na vtokové a výtokové straně a zajišťují stabilitu zemního tělesa 2 - trouby 3 - silniční příkop 4 - opevnění dna před vtokem a za výtokem propustku 5 - lože

5 Konstrukční prvky propustků
Vlastní nosná konstrukce (trouby, rám, deska, klenba), základy nosné konstrukce (štěrkopískové lože, štěrkové lože, betonové lože), čela propustků, křídla čel (prodloužená část čel, má za úkol zachytit zemní tlak tělesa na bocích).

6 Uložení propustku Pro uložení trub a dostatečném ztvrdnutí betonového lože nebo zhutnění zeminového či štěrkopískového lože následuje obsyp nebo obetonování obsyp trub – písek nebo štěrky (nad propustkem dostatečný prostor – min. 0,5 m) obetonování trub – při nedostatečném prostoru do 0,5 m.

7 Čela propustku

8 Vtoková jímka


Stáhnout ppt "Propustek Propustek je stavba tunelového typu o průměru menším než 2 metry, která slouží k vedení vody pod náspem. Propustky jsou většinou používány pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google