Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_06_01_M7_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Racionální čísla Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_04_M7_Hanak TÉMA: Zlomky
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Brzdné síly
Elektromotor a jeho využití
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_24_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_FYZIKA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_FYZIKA
Tření-souhrnná cvičení
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_14_M9_Hanak
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_06_M9_Hanak TÉMA: Lomené výrazy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Tření – pokračování. Valivé tření Při valivém tření je třecí síla mnohem menší než při tření smykovém. (kolo – významný vynález) Klidové tření Třecí síla.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: 20.2.2012 Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA Téma: Opakování učiva fyziky- Tření Ročník: 7. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

Opakování pojmu tření, využití vědomostí v praxi

proti směru pohybu – má opačný směr než je směr pohybu tělesa. Doplň věty: Třecí síla působí ____________________ Třecí sílu značíme ______ proti směru pohybu – má opačný směr než je směr pohybu tělesa. Ft

Proč vzniká třecí síla? Doplň. drsnost vzájemné stykových ploch silové působení částic ( více můžeme pozorovat u hladkých ploch – částice jsou blíže)

Vysvětli působení třecí síly a setrvačnosti u následujících příkladů. Lyžař jede na lyžích, pod svahem na rovině postupně zastaví, ačkoliv nebrzdí. Při jízdě na kolečkových bruslích na vodorovné silnici má dítě nohy vedle sebe. Postupně zastaví. Na lyže působí třecí síla – proti pohybu lyžaře. Třecí síla působí proti pohybu dítěte.

Uveď, kdy se při tření projeví: Drsnost stykových ploch Vzájemné silové působení částic Tabule skla naskládané na sebe. Horské kolo v kopci.

Doplň věty: Třecí síla je přímo úměrná závisí na tlakové síle, kterou působí těleso kolmo na podložku. materiálu drsnosti stykových ploch

Přiřaď: smyková třecí síla klidová třecí síla Vyrovnává stejně velkou sílu opačného směru. Při posouvání jednoho tělesa po povrchu druhého.

Pod nábytek dáme desku s kolečky. Pod nábytek dáme válečky. Vyřeš úlohu: Jak budeš stěhovat nábytek, aby síla potřebná ke stěhování byly co nejmenší. Například: Vymysli i další možnosti. Pod nábytek dáme desku s kolečky. Pod nábytek dáme válečky.

Jak lze tření zmenšit, nebo zvětšit? zmenšit tření: zvětšit tření: hladké plochy zmenšit třecí plochy drsné plochy zvětšit třecí plochy

Napiš, kdy působí klidová třecí síla: Například: hřebíky ve zdi nábytek na podlaze vlákna látek psaní tužkou

Přiřaď, kdy je třecí síla zmenšována, zvětšována: zvětšována zmenšována jízda na lyžích brzdy u auta kuličková ložiska horské kolo kleště silniční kolo

Domácí úkol: Jak lze zmenšit brzdnou dráhu u automobilu v letním a jak v zimním období? Které sporty se snaží zvětšit a které zmenšit tření? Jak souvisí tření a rozdělávání ohně? V jaké době se takto oheň rozdělával? Najdi příklady, kdy se tření projevuje při každodenních činnostech. Uveď příklady, jak souvisí tření a energetická náročnost spotřebičů, které tě obklopují.

Anotace Cíl hodiny: Opakování pojmu tření, využití tření v praxi, zmenšení tření, zvětšení tření. Práce s prezentací: Možnost společného opakování učiva, použít jako test, opakování je možné využít pro 7. 8. ročník při fyzice. Průřezová témata: Zejména v domácím úkolu – lze využít i jako samostatnou práci v hodině , souvislost tématu s úlohami v M, Z, Př, D

Zdroj citace Vlastní tvorba www.microsoft.com Fyzika 2. Praha: SPN a.s., 2008. ISBN 978-80-7235-381-1. JIŘÍ BOHUNĚK, EVA HEJNOVÁ. Tematické prověrky z učiva fyziky základní školy. Praha: Prometheus, 2005. ISBN 80-7196-290-2. JAN ŠEDIVÝ, JAN PURKAR, STANISLAV PFEFRČEK. Úlohy z fyziky. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-315-9. JIŘÍ BOHUNĚK. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 2. díl. Praha: SPN , 1992. BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, 2000, ISBN 80-7196-119-1.