Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tření – pokračování. Valivé tření Při valivém tření je třecí síla mnohem menší než při tření smykovém. (kolo – významný vynález) Klidové tření Třecí síla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tření – pokračování. Valivé tření Při valivém tření je třecí síla mnohem menší než při tření smykovém. (kolo – významný vynález) Klidové tření Třecí síla."— Transkript prezentace:

1 Tření – pokračování. Valivé tření Při valivém tření je třecí síla mnohem menší než při tření smykovém. (kolo – významný vynález) Klidové tření Třecí síla působí i mezi tělesy, která jsou vzájemně v klidu – tzv. klidová třecí síla. Klidová třecí síla se projevuje v okamžiku uvedení tělesa do pohybu a je větší než třecí síla při pohybu. (Proto je nejtěžší např. skříň roztlačit, pak už to jde lehčeji.)

2 Tření v praxi Tření může být škodlivé (např. při vzájemném pohybu součástí strojů), pak se ho snažíme zmenšovat: - broušením, leštěním, mazáním, pomocí ložisek, … Tam, kde je tření užitečné, např. při chůzi, jízdě automobilu apod., tření zvyšujeme – sypání silnic pískem při náledí, vzorek na pláštích kol, vrypy na povrchu kleští, hřebíků, sněhové řetězy, …


Stáhnout ppt "Tření – pokračování. Valivé tření Při valivém tření je třecí síla mnohem menší než při tření smykovém. (kolo – významný vynález) Klidové tření Třecí síla."

Podobné prezentace


Reklamy Google