NEJVÍCE ZATĚŽOVANÉ SVALY PŘI BADMINTONU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doc.PhDr. Blanka Hošková,CSc UK FTVS
Advertisements

Body&Mind představuje skupinu moderních tělesných cvičení uznávající význam vzájemných vztahů mysli a duše. Je založen na tzv. holistickém (komplexním)
Pohyb v prevenci nádorového onemocnění V. Březková, Z. Bartošová Podpořeno z programu MZ ČR "Národní akční plán a koncepce na rok 2013", prevence nádorových.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Testy svalové dysbalance jako součást všeobecného vzdělání a prevence vadného držení těla PaedDr. Jan Tupý VÚP v Praze
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI Michal Kalina. ERGONOMIE Sníží náklady na nemocnost a úrazovost Zvýší výkonnost Ulehčí práci VYUŽITÍ POZNATKŮ ERGONOMIE Optimalizace.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
A TLETICKÉ BĚHY – STŘEDNÍ TRATĚ - REGENERACE VE SPORTU Jitka Gottvaldová, , TVS-RVS.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Strečink - Protahování
Tvoří ji páteř a hrudník.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Regenerace ve sportu Stolní tenis Tomáš Kurečka TVS RVS III
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dobrý den Horská klinika 2011.
Technologický postup Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Rovnací cviky - trpaslíci
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Přírodověda 5.tř. opakování
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název projektu: POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI DVOU RELAXAČNÍCH TECHNIK U ISCHIOKRURÁLNÍCH SVALŮ Vypracovaly: Hýžová H. Kacrová.
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
Efektivita vyučovací jednotky a. Specifické didaktické formy
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_12_Svaly
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_09_Kostra horní
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)
Zdravotní tělesná výchova (ZTV)
Suchá příprava, fyzioterapie
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Soustava svalová.
Lýtkové svaly Mírný stoj rozkročný, chodidla rovnoběžně, předpažit, provést dřep na plných chodidlech (kolena nad špičkami), výdrž.
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
ZKOUŠKY CEMENTU pevnost
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
KOSTRA.
Transkript prezentace:

NEJVÍCE ZATĚŽOVANÉ SVALY PŘI BADMINTONU

Kompenzační cvičení uvolňovací - uvolnění ztuhlých, málo pohyblivých kloubů a sv. kontraktur protahovací (strečink) - obnovení fyziologické délky zkráceného svalu posilovací - zvýšení funkční zdatnosti oslabených nebo k oslabení náchylných svalů posilování především fázických svalů protahovaní především tonických svalů

Jak často cvičit Ideální je cvičit denně, minimálně však 2-3× týdně. Protahovat je zapotřebí nejméně každých 48 hod, pak se zkrácený sval opět stahuje. Cvičení by se mělo stát neodmyslitelnou součástí tréninkové jednotky. Méně časté a nepravidelné cvičení ztrácí na významu. Výsledkem kompenzačních cvičení by mělo být především osvojení si správného držení těla, ze kterého se odvíjí správné pohybové stereotypy.

Kompenzační cvičení Metodické pokyny: - vyšetřit držení těla - které svaly jsou zkrácené a které ochablé - svalová dysbalance - nejdřív protahujeme pak posilujeme - správné provedení - každodenní alespoň půlhodinové cvičení - počet opakování - správné dýchání

Základní dělení svalů: Posturální, (tonické) - vývojově starší, mají převážně červená pomalá svalová vlákna, častěji se zkracují Fázické - vývojově mladší,mají převážně bílá rychlá vlákna, unavitelnější, častěji ochabují

Svaly s tendencí ke zkrácení (posturální) hluboké sv.šíjové h.č. sv. trapézového zdvihač lopatky velký a malý sv.prsní sv. v oblasti beder ohýbače kyčle přitahovače stehna ohýbače kolenního kloubu trojhlavý sv. lýtkový dvojhlavý sval pažní ohýbače prstů a ruky Svaly s tendencí k oslabení (fázické) hluboké flexory šíje dolní fixátory lopatek svaly břišní svaly paže svaly hýžďové 3 hlavy čtyřhlavého sv. stehenního svaly na přední a boční straně bérce svaly klenby nožní

Počet opakování Uvolňovací cviky 8 – 10 Protahovací cviky 5 – 6 Posilovací cviky 10 – 12

Náčiní Gymnastický míč (fitball, powerball) Měkký míč (overball) Posilovací guma (theraband)

Strečink je progresivní metoda sloužící primárně k protažení zkrácených svalů a sekundárně k výraznému zvýšení pohyblivosti v kloubech protažení svalů ve dvou fázích Kompenzační cvičení a strečink mají být pravidelnou součástí každého rozcvičení, v průběhu tréninku zařazovány opakovaně a v každém případě by jimi měl trénink končit.

Jak správně protahovat zkrácené svaly? protahujeme po dokonalém zahřátí (5-10 min. s nízkou intenzitou) a následném uvolnění kloubů ke cvičení přistupujeme dokonale uvolnění za stavu mírného prohřátí k protahování volíme co nejstabilnější a nejpohodlnější polohy soustřeďujeme pozornost na protahovaný sval pohyby provádíme plynule a pomalu nesmí dojít k bolesti při protahování!!! volíme optimální dobu výdrže v prot. poloze (10 až 20s) při protahování klidně a pravidelně dýchejme účinek protahování vydrží pouze den a pokud zkrácený sval neprotáhneme do 48 hodin, opět se zkrátí

Jak správně posilovat oslabené svaly? před vlastním posilováním nejprve zpevnit pánevní oblast a osový systém oslabené svaly posilujeme intenzivním déletrvajícími izometrickými kontrakcemi ve zkrácení (10 – 20 s) protáhneme jeho zkráceného antagonistu naučit oslabený sval aktivovat a postupně jej zapojovat do správného pohybového stereotypu po zvadnutí techniky pohybu postupně zvyšujeme počet opakování (až na 10-15s) nejprve posilujeme bez doplňující zátěže (proti odporu gravitace) pak zvyšujeme náročnost a složitost cvičení prostřednictvím různých poloh těla teprve po dokonalé adaptaci přistupujeme k využití vnějších odporů velmi důležitá je koordinace s dechem (s aktivací výdech)

Uvolňovací cviky

Protahovací cviky

Protahovací cviky

Posilovací cviky

Posilovací cviky

Doporučená a použitá literatura: Bursová, M.: Kompenzační cvičení. Praha: Grada 2005. Alter, M. J.: Strečink. Praha: Grada 1999. Jarkosová, H. a Jarkosová, M.: Posilováni s vlastním tělem 417krát jinak. Praha: Grada 2005. Jurák, O.: Účelová pohybová regenerace. Oldřich Jurák 2003. Mießner, W.: Domácí posilování. České Budějovice: Kopp 2004. Kopecký, L.: Posilování pro začátečníky i pokročilé. Praha: Adonai 2003.

Jóga