Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lesson 1 pozdravy (neformální) počítání 1-5
Advertisements

ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
ANJ-GRAMATIKA Zájmena
Zájmena přivlastňovací
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns In each of the following sentences, replace ona with on, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Practice Vocabulary and your MEMORY and your MEMORY.
Mít rád Fill in the blanks with the appropriate forms of mít rád in both the present and past. Vzor: Radek ____ hudbu. Radek má rád hudbu. Radek měl rád.
Pronouns Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ18 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
Nová slova: Lekce 8 Fill in the blanks with the vocabulary words from Lesson 8 of Contemporary Czech by Michael Heim.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pronouns Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_112 ŽS Jenišovice.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
Zájmena.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Fonologie Cvičení číslo 7. Otázky o zkoušce Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_02
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs In each of the following sentences, change all masculine animate nouns into their feminine counterparts,
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Přeložte zájmena: Translate the Pronouns In each of the following sentences, translate the English pronouns into Czech. Possible variants will be displayed.
Gender Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
2 Czech 100 Czech for Travelers Czech for Travelers Lesson 7 – L1+L2 revision October 9, 2008.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Feminine Nouns, Adjectives, and Demonstratives Czech 403.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_05_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Zájmena Anotace:Tato.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_166.ANJ.12 Formal and informal letters - Elementary.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Marcela Götzová ČísloVY_32_Inovace_3299 NázevPronouns Téma hodinyZájmena PředmětAnglický jazyk Ročník/y/5.B.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_3C_20_Pronouns.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová Osobní zájmena Singular (jednotné číslo) Plural (množné číslo)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 05 Přivlastňovací zájmena – 5. tř.
Doplňte otázky. Complete the questions. 1._____ je to?To je Martin. 2._____ jste?Jsem z Norska. 3._____ je to? To je počítač. 4._____ děláte v Brně?Studuju.
Dative singular (Komu? Čemu?) after verbs: rozumět, kupovat, posílat, věřit, radit Eva chce dát Petrovi dárek. KOMU chce dát Eva dárek? Medik měří pacientovi.
FAMILY = RODINA. pes kočka sestra bratr maminka dcera tatínek syn.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Because it was fun! Why did he sleep in the tent?
Čeština: 6. lekce Czech language: 6th lesson
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Anglický jazyk – slovní zásoba Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Where? 1) An adverb of place: Doma, tady, tam, vepředu, vzadu, nalevo, napravo, nahoře, dole, uprostřed … 2) A preposition + a noun in locative: V Praze,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Věra Tománková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Čeština: 11. lekce Czech language: 11th lesson
Čeština: 7. lekce Czech language: 7th lesson
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 2
Čeština: 10. lekce Czech language: 10th lesson
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
VY_32_Inovace_ Sloveso „to be“- opakování
ANGLICKÝ JAZYK ČLOVĚČE, NEZLOB SE !
Anglický jazyk – slovní zásoba Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_03.
Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)
Čeština: 9. lekce Czech language: 9th lesson
Čeština: 1. lekce Czech language: 1st lesson
Dative in singular.
Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AKUZATIV OF LIVING CREATURES MALE ALIVE
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_10_25_Future Tenses Going to
Possessive adjectives
Translation 03/02 Žiješ se svou rodinou? Do you live with your family?
Transkript prezentace:

Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson Communicative Competency: What is my friend like? Grammar Who is it? What is it? Adjectives: hard and soft. Jaký, -á, -é? Possesive pronouns.

How to recognize gender? — possessivity by endings (check the end of the word) ŮJ = masculines: můj student, tvůj doktor, můj telefon, tvůj cukr, můj citron, tvůj dort, můj rohlík, tvůj salám, můj sýr OJE= feminines + neutres: moje kniha, tvoje žena, moje maminka, tvoje doktorka, moje profesorka, moje pivo, tvoje Brno, moje město, tvoje jablko ___________________________________________ ÁŠ = masculines: náš student, váš doktor, náš telefon, váš cukr, náš citron, váš dort, náš rohlík, váš salám, náš sýr AŠE= feminines + neutres: naše kniha, vaše žena, naše maminka, vaše doktorka, naše profesorka, naše pivo, vaše Brno, naše město, vaše jablko

Mirroring the form‘s endings | „tenis“ 1st and 2nd person gender of the possessed object person switch in communication = tenis můj/moje — my tvůj/tvoje — your (sing. + inform.) náš/naše — our váš/vaše — your (pl. / form.) A: To je tvůj telefon? B: Ano, to je můj telefon. A: To je tvoje káva? B: Ano, to je moje káva. A: To je tvoje pivo? B: Ano, to je moje pivo. A: To je váš telefon? B: Ano, to je náš telefon. A: To je vaše káva? B: Ano, to je naše káva. A: To je vaše pivo? B: Ano, to je naše pivo.

Keeping the forms | copies JEHO his JEJÍ her JEJICH their A: To je jeho telefon? A: To je její telefon? A: To je jejich telefon? B: Ano, to je jeho telefon. B: Ano, to je její telefon. B: Ano, to je jejich telefon. A: To je jeho káva? A: To je její káva? A: To je jejich káva? B: Ano, to je jeho káva. B: Ano, to je její káva. B: Ano, to je jejich káva. A: To je jeho pivo? A: To je její pivo? A: To je jejich pivo? B: Ano, to je jeho pivo. B: Ano, to je její pivo. B: Ano, to je jejich pivo.

Jaký? Jaká? Jaké? Jaký je Petr? --- Petr je vysoký. Petr je mladý. Petr není tlustý. Jaká je Eva? --- Eva je vysoká. Eva je mladá. Eva není tlustá. Jaké je pivo? --- Pivo je dobré. Pivo je levné. Pivo není drahé. Petr je normální. Eva je normální. Pivo je normální. soft adjectives = unisex: perfektní, elegantní, sportovní, moderní…

Rod | gender Ma: masculines animates (males) Mi: masculines inanimates (objects, gender is arbitrary) F: feminines (females + objects with arbitrary gender) N: neutres (babies + objects with arbitrary gender) Ma: ten jeden můj český student Mi: ten jeden můj nový telefon F: ta jedna moje česká studentka N: to jedno moje české pivo

Jaký je tvůj telefon? http://mluvtecesky.net/cs/courses/a1/2/4/5

Homework http://mluvtecesky.net/en/courses/a1/6/1 and on (whole chapter 6) aktivity book: 10/7, 12/14, 13/16 longterm project (by week 5): Moje rodina (90 words, writing)