Vedení elektrického proudu v plynech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Elektřina.
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Vedení proudu v plynech
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
Vodiče elektrického proudu.
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Jak lze změnit odpor polovodičů
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Magnetické pole cívky s proudem
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tepelná výměna prouděním
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Elektromagnet a jeho využití
Elektromagnetická indukce
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Elektromagnetická indukce
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.9.A.09_Fyzika pro 9. ročník Název: Vedení elektrického proudu v plynech Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vedení elektrického proudu v plynech Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětluje vznik elektrického proudu v plynech, tzv. ionizace. Popis jiskrového výboje, vzniku blesku. Vysvětlení dalšího příkladu vedení el. proudu ve vzduchu, elektrického oblouku, uvedení příkladů z praxe (sváření kolejí, sváření ocelové konstrukce). Praktické využití elektrického výboje ve zředěných plynech.

Je vzduch vodič, nebo izolant? za běžných podmínek (pokojové teploty a běžného atmosférického tlaku) je VZDUCH IZOLANTEM uvedeme tři příklady vedení elektrického proudu ve vzduchu nebo v plynech: Jiskrový elektrický výboj Elektrický oblouk Elektrický výboj ve zředěných plynech

Jiskrový elektrický výboj: blesk velmi krátce (asi jednu stotisícinu sekundy) trvající elektrický proud, např. mezi mrakem a zemí nebo mezi dvěma mraky před bouřkou vzniká mezi mrakem a zemí velmi silné el. pole, jehož působením jsou kladné ionty urychlovány ionty naráží na další molekuly, které rozštěpí na kladné ionty a elektrony vzduch se ionizuje, jeho vodivost stoupá a v určitém okamžiku nastane JISKROVÝ VÝBOJ vzduch se v okolí jiskrového výboje silně zahřeje a jeho prudké rozpínání způsobuje silný hluk - HROM

Blesk:

Jiskrový výboj mezi elektrodami van de Graaffova generátoru: při přeskočení jiskry neslyšíme hrom, ale jen jemné zapraskání

Elektrický oblouk: příkladem je sváření kolejí nebo ocelových konstrukcí oblouk nesmíme pozorovat přímo, ale pozorujeme ho přes tmavé sklo při svařování tvoří kovové díly jednu elektrodu a druhou elektrodu drží svářeč v dobře izolovaném držáku svářečky.

Pokus vzniku elektrického oblouku: Zapojme dvě uhlíkové tyčinky do elektrického obvodu se zdrojem napětí alespoň 60 V. Přiblížíme tyčinky, aby se navzájem dotýkaly zahrocenými konci. Uzavřeme-li elektrický obvod, konce tyčinek se zahřívají. Jestliže po chvíli tyčinky trocha oddálíme, vytvoří se mezi jejich rozžhavenými hroty elektrický oblouk.

Elektrický výboj ve zředěných plynech: z trubice je částečně vyčerpán vzduch a jsou do ní zataveny dvě elektrody, které připojíme ke zdroji vysokého napětí v trubici vznikne světélkující elektrický výboj, mezi elektrodami prochází elektrický proud obsahuje-li trubice nepatrné množství jiného plynu, má elektrický výboj jinou barvu než ve vzduchu výbojové trubice s barevnými světli znáte z reklamních nápisů, které večer svítí v ulicích

Výbojové trubice:

Zapamatujte si: Vzduch nebo plyn se stane vodivý, jestliže dojde k rozštěpení jeho molekul na kladné ionty a elektrony. Elektrický proud v plynech je tvořen usměrněným pohybem volných iontů a elektronů.

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-193-2. galerie office logy.in-pocasi.eu/ostrava_poruba/obrazky/blesk.jpg [ cit. 2011-11-16] http://www.blesk.kx.cz/images/blesk1b.jpg [ cit. 2011-11-16] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/Lichtbogen_3000_ Volt.jpg/220px-Lichtbogen_3000_Volt.jpg [ cit. 2011-11-16] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Van_de_graaf_gen erator.svg/220px-Van_de_graaf_generator.svg.png [ cit. 2011-11-16] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/US_Navy_090114- N-9704L- 004_Hull_Technician_Fireman_John_Hansen_lays_beads_for_welding_qualifications .jpg/220px-US_Navy_090114-N-9704L- 004_Hull_Technician_Fireman_John_Hansen_lays_beads_for_welding_qualifications .jpg [ cit. 2011-11-16] http://www.taspek.cz/soubory/file72.jpg [ cit. 2011-11-16] http://elektronik.webz.cz/img/min/ps-spark.jpg [ cit. 2011-11-16] http://fyzweb.cz/materialy/videopokusy/POKUSY/VYBOJPRIRUZNEMTLAKU/popis_ soubory/image001.jpg [ cit. 2011-11-16] http://forum.matweb.cz/upload/1259003316-vybojova_trubice_provazek.jpg [ cit. 2011-11-16] http://absolventi.gymcheb.cz/2008/otzemli/fyzika/index_soubory/image116.jpg [ cit. 2011-11-16]