Francouzská revoluce a napoleonské války

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Napoleon Bonaparte na cestě k moci
Advertisements

Toulky Českou minulostí
BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ
III. fáze 2. světové války:
Napoleon Bonaparte SORRY!.
Malý velký muž Císař a válečník
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jakub Nagy ODSTŘELOVAČ. Odstřelovač je střelec, který se specializuje na přesnou střelbu na střední a dlouhou vzdálenost. Obvykle ke svým akcím používá.
Evropa za napoleonských válek
Direktorium a konzulát
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Ludwig Karl Wilhelm. Narodil se v roce 1814 v Jeně Vystudoval rytířskou akademii v Drážďanech byl jmenován poručíkem v saském gardovém pluku V roce 1833.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Napoleonské války.
Husitské válečnictví Vojenství a zejména vojenské umění ozbrojených sil husitského hnutí, zaznamenalo zvláštní epochu v dějinách vojenství a získalo převahu.
Velká francouzská revoluce
Říjen 1814 – červen  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.
Lia Roubínková Adéla Schneeweissová
Revoluce 1848/1849 v Evropě.
Bitva tří císařů Slavkov u Brna.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
„Tajná superzbraň“.  Německá bojová doktrína  Používaná během druhé světové války  Původem vynalezena Brity a užívaná SSSR.
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Bitva u Waterloo Dějepis Autor: Pavel Hrstka
AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA
Vypracoval Pavel Piterna
Památník Gablenz -Sedmnáctimetrový litinový pomník ve tvaru obelisku. -Na pomníku jsou uvedena jména padlých rakouských důstojníků a počty padlých z jednotlivých.
I. světová válka – konec války
III/2 XV B
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Technika 1. světové války
Vojenství Římanů František Křivánek 6.C 2010/2011.
Organizace zdravotnické služby v armádě
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Bitva u Kann Dějepis Autor: Pavel Hrstka
II. světová válka 1940 Petr Machala.
Místo a úloha AZ ve struktuře AČR ( možná varianta) Seminář k aktivním zálohám – brigádní generál Ing. Miroslav Žižka.
Československé legie v Rusku
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
NAPOLEON BONAPARTE. Nar. na Korsice; Vojenská škola – dělostřelectvo; Měřil jen 165 cm.
NAPOLEONSKÉ VÁLKY Orel Napoleonova císařství.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová Název materiálu: VY_32_INOVACE_D.8.A.11_napoleonuv_pad Datum: Ročník: osmý Vzdělávací.
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Vývoj v jednotlivých zemích
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Vývoj v 19. století BSS102 Dějiny vojenství.
NAPOLEON BONAPARTE.
Vojenství v období mezi světovými válkami
Francie válčila nepřetržitě od roku 1792 až do roku 1815:
Napoleonské války Autor: Lenka Mulačová
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Napoleon Bonaparte Andrea Hollyová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Napoleon Bonaparte a napoleonské války
Napoleon I. Bonaparte a jeho bitvy
Velké historické bitvy starověku 1. část Řecko-perské války
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třicetiletá válka
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
I. světová válka.
Adam Nápravník Bitva u Slavkova.
1.světová válka – Velká válka
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Francouzská revoluce a napoleonské války BSS102 Dějiny vojenství (Napoleon v bitvě u Slavkova, François Gérard)

Problémy revoluční armády Značný rozklad v královské armádě (důstojníci = šlechta) Problémy s disciplínou Nutnost čelit zahraniční intervenci Nadšení dobrovolníci, od roku 1793 všeobecná branná povinnost, není čas na výcvik

a jejich vyřešení Všeobecná branná povinnost značně zvýšila počty (proti asi 100 000 interventů stálo cca. 800 000 mužů) Vojáci schopni využívat terén (využití rozptýlených střelců – lehká pěchota) a ochotní razantně útočit, útok v koloně Možnost rychlé vojenské kariéry (z 18 maršálů roku 1804 byl před revolucí 1 generál)

Členění vojska (neúspěšná) snaha odstranit pluky, základem má být brigáda, pluky krátce přejmenován na půlbrigádu 1793 permanentní divize Armádní sbor – „miniaturní“ armáda, zahrnuje 2 – 4 pěší a 1 jezdeckou divizi, dělostřelectvo (divizní a zálohu), ženisty, týl

Důležitá role generálního štábu Napoleon I. maršál Berthier

Napoleonova strategie a taktika Vyhledávání rozhodující bitvy Rychlý přesun, usnadněný rekvizicemi V bitvě kombinace průlomu, obchvatu či útoku na křídla Využití záložního dělostřelectva, snaha koncentrovat palbu na klíčová místa Kombinace rojnice a kolony v útoku Schopnost měnit sestavu

Příklad – před bitvou u Slavkova Spojenci 27. 11. odchod od Olomouce 28. obsazen Vyškov 29. posunutí na jih 30. armáda mezi Slavkovem a Bučovicemi 1. 12. (večer) příchod na bojiště Vzdušnou čarou přesun o 50 – 60 km Francie 28. ústup předvoje od Vyškova, povolány posily 29. příchod 1 divize (cca. 6000 mužů) a několika útvarů jízdy (cca. 2500) 30. – 1. přichází I. sbor od Jihlavy (cca. 12 300) 1. večer do Rajhradu dorazí z Vídně část III. sboru (cca. 6300), od večera 29. přesun vzdušnou čarou kolem 100 km