Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SUSENE_OVOCE_PREZENTACE_05 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Sušené ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne 12. 7. 2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s možnostmi sušení jednotlivých druhů domácího nebo dováženého ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Sušené ovoce Už od středově si naši předkové sušili datle a fíky na slunci Naše babičky měly vždy připravené křížaly, které rozkládaly na ošatky nebo navlékly na nitě Takto šetrným způsobem se dá ovoce uchovat na delší dobu
Sušené ovoce Sušené ovoce má zvláštní chuť Obsahuje všechny živiny, ale má vysokou energetickou hodnotu Obsahuje – draslík, vápník, železo a balastní látky, které působí dobře na trávení
Sušené ovoce Kandování je další metoda uchování ovoce Ovoce se nakládá do cukrového roztoku nebo se s cukrem svařuje Na trhu hotové směsi nebo citronát a oranžát
Sušené ovoce Sušená jablka Zvané také jako křížaly Snadno vlhnou, proto nevydrží tak dlouho jako jiné ovoce Sušené hrušky na sušení se hodí pevnější a aromatičtější druhy
Sušené ovoce Sušené švestky Obr.2 Mohou být s peckou nebo vypeckované Vhodné jako příloha ke zvěřině Ananas Bývá součástí různých tropických směsí Banány Oblíbená součást musli nebo jako lupínky
Sušené ovoce Datle Obr.3 Ve starém orientu se používaly jako náhražka medu Fíky Nejkvalitnější jsou žluté s medově sladkou chutí Jako příloha se hodí k parmské šunce
Sušené ovoce Broskve V nabídce obchodů bývají málo Meruňky Běžný druh sušeného ovoce Rozinky Sušené hrozny - korintky – malé tmavé Sultánky – velké světlé Obr.4
ZDROJE www.labuznik.cz www.ireceptar.cz www.cs.wikipedia.org PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 LABUZNIK. labuznik.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/17553.jpg Obr.2 IRECEPTY. ireceptar.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ireceptar.cz/res/data/162/019472.jpg Obr.3 LYCAON. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Valencia_market_-_dates.jpg Obr.4 SCEHARDT. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Raisins.jpg