Dopady změn směnných kurzů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
Bilance a bilanční princip
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
VÝNOSY.
Oceňování majetku a závazků
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Rozvaha banky.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Cash Flow Jiří Uhman.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Dopady změn směnných kurzů
Úvod do účetnictví.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Základy účetnictví 3. přednáška.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
[Pařížská 15, Ústí nad Labem]
UC_A1_Základy účetnictví
Úvod do podnikových financí
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Finanční výkazy obchodních společností
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Peníze, pohledávky, finanční majetek
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Definice finančního majetku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Princip účtování.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů

Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách u zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn směnných kurzů.

Rozsah působnosti Standard se použije při zachycení transakcí v cizích měnách a při převodu účetních závěrek zahraničních jednotek.

Definice Měna vykazování je měna, v níž je účetní závěrka předložena. Závěrkový kurz je okamžitý směnný kurz k rozvahovému dni. Směnný kurz je směnný poměr mezi dvěmi měnami.

Definice Funkční měna je měna primárního ekonomického prostředí, ve kterém podnik působí. Cizí měna je měna odlišná od funkční měny.

Definice Peněžní položky jsou držené peníze, aktiva, která mají být obdržena v pevných nebo určitých peněžních částkách, závazky, které mají být zaplaceny v pevných nebo určitelných peněžních částkách.

Funkční měna podniku Podnik si nejdříve určí funkční měnu podniku: která měna nejvíce ovlivňuje tržby, která měna vytváří významné konkurenční prostředí pro podnik a ovlivňuje tak prodejní ceny, která měna významně ovlivňuje mzdové, materiálové a ostatní náklady, které podnik musí vynaložit při výrobě, prodeji nebo poskytování služeb, ve které měně jsou vytvářeny peněžní toky z finanční činnosti, ve které měně podnik získává peněžní přítoky z provozní činnosti.

Vykazování transakcí – prvotní uznání Transakce, která se uskuteční v cizí měně je uznána ve funkční měně za použití směnného kurzu mezi funkční a cizí měnou k datu transakce. Standard povoluje používání týdenních nebo měsíčních průměrných kurzů Datum transakce se stavuje v souladu s podmínkami uznání podle příslušného standardu.

Vykazování transakcí na konci účetního období Rozdělit na peněžní a nepeněžní položky Peněžní položky Peníze v hotovosti, vklady v bankách, dluhopisy, obchodní pohledávky, poskytnuté půjčky, vratné zálohy, odložené daňové pohledávky a závazky, obchodní závazky včetně výdajů příštích období, závazky k zaměstnancům daňové závazky. Nepeněžní položky Investice do dceřiných, přidružených podniků v individuálních rozvahách, zásoby, nevratné zálohy, pozemky, budovy, zařízení, náklady příštích období, nehmotná aktiva, výnosy příštích období, vklady vlastníků.

Kurzové rozdíly

Společnost vede účetnictví v jiné než funkční měně K datu závěrky přepočítat všechny položky tak, jako kdyby byly ve funkční měně účtovány vždy: Peněžní položky – uzávěrkový kurz Nepeněžní položky v historických cenách – kurz k datu transakce Položky výsledovky aktuálním kurzem k datu transakce.

Měna vykazování, odlišná od funkční měny Převod na měnu vykazování

Příklad funkční měna CZK, měna vykazování EUR Kurz k rozvahovému dni: 25 Kč/EUR Průměrný kurz běžné období 24,7Kč/EUR Průměrný kurz minulé období 24 Kč/EUR Historický kurz 26Kč/EUR

Zveřejnění Výše kursových rozdílů zahrnutých ve výsledovce. Čisté kursové rozdíly klasifikované jako součást vlastního kapitálu, porovnání jejich počátečního a konečného stavu. Skutečnost a důvod, proč je měna vykazování odlišná od prováděcí měny. Skutečnost, že byla změněna prováděcí měna a důvod této změny.