Zelenina, … Dodatky, ….

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

PROBIOTIKA aneb pěstujme si střevní mikrofloru
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Civilizační choroby a výživa
Škola: Praktická škola dvouletá
Funkční potraviny Vojtěch Hassmann Zdravotně sociální fakulta
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
MIKROBIOLOGIE MLÉKA Fáze rozvoje mikroorganismů
„EU peníze středním školám“
Prebiotika, probiotika, my a naše děti
Staphylococcus aureus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
IMMUBLEND.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_585.
Probiotika a prebiotika
Probiotika Aplikovaná farmakologie 2012
Mikroflóra trávicího traktu
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Zdravé stravování KC3.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
pro podporu zažívacího traktu
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Doplňky stravy Probiotika Prebiotika Miroslava Volfová Hepato-Gastroenterologie HK.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Probiotika Prebiotika Symbiotika
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Probiotika Prebiotika Symbiotika
Transkript prezentace:

Zelenina, … Dodatky, …

Probiotika a prebiotika

Probiotika a prebiotika * probiotika (probiotické kultury) = živé organismy (především bakterie mléčného kvašení), které pozitivně ovlivňují složení a vlastnosti střevní mikroflory konzumenta prebiotika (prebiotické sacharidy) = nestravitelné složky stravy (oligo- a polysacharidy), které selektivně stimulují růst nebo aktivitu některých kultur střevní mikroflory (probiotik) * - jedná se o část mých starších přednášek ze Základů výživy + jedná se jen o základní informaci

Probiotika bakterie mléčného kvašení (především bifidobakterie) * vstupují do organismu (při konzumaci kysaných mléčných výrobků) a přežívají v nezanedbatelném počtu v prostředí trávicího traktu ** metabolizují prebiotika (a další sacharidy) na těkavé mastné kyseliny (octovou, propionovou, mléčnou, máselnou) a plyny (CO2, H2, CH4) * probiotickou aktivitu však vykazují také některé kvasinky (např. Sacharomyces cerevisiae) ** pro zajištění pozitivního účinku se uvádí doporučený denní příjem 108 až 109 živých buněk, což odpovídá typicky 100 g kysaného mléčného výrobku (obsahujícího živou kulturu)

Účinek probiotik krátké mastné kyseliny: produkují některé vitaminy zdroj energie stimulují střevní peristaltiku ochrana střevní sliznice (máselná kyselina) zlepšení absorpce železa a vápníku (v důsledku snížení pH) klesá počet patogenních mikroorganismů ve střevě ( - “ - ) v důsledku toho se snižuje obsah hnilobných produktů ve stolici produkují některé vitaminy snižují absorpci cholesterolu (např. ho metabilizují) stimulují imunitní systém snižují výskyt alergických reakcí na potraviny

Prebiotika nestravitelné oligosacharidy, které selektivně stimulují růst nebo aktivitu probiotik (součást rozpustné vlákniny) + váží toxiny enteropatogenů (ty se nemohou vázat na střevní stěnu) přirozeně přítomné v mateřském mléce * částečně přítomny v některých potravinách ** x cíleně vyráběny deriváty laktosy (laktulosa, …), galaktooligosacharidy, fruktooligosacharidy, … * široké spektrum oligosacharidů (jejich složení se s věkem dítěte mění) ** např. laktulosa vzniká isomerací laktosy působením záhřevu na mléko, a je v malém množství přirozenou složkou tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků fruktooligosacharidy se vyskytují v řadě druhů ovoce a zeleniny (jejich vyšší obsahy lze nalézt například v čekance, cibuli, česneku či banánech) galaktooligosacharidy (například rafinosa, stachyosa a verbaskosa) jsou přítomny ve větších obsazích zejména v luštěninách