Zelenina, … Dodatky, …
Probiotika a prebiotika
Probiotika a prebiotika * probiotika (probiotické kultury) = živé organismy (především bakterie mléčného kvašení), které pozitivně ovlivňují složení a vlastnosti střevní mikroflory konzumenta prebiotika (prebiotické sacharidy) = nestravitelné složky stravy (oligo- a polysacharidy), které selektivně stimulují růst nebo aktivitu některých kultur střevní mikroflory (probiotik) * - jedná se o část mých starších přednášek ze Základů výživy + jedná se jen o základní informaci
Probiotika bakterie mléčného kvašení (především bifidobakterie) * vstupují do organismu (při konzumaci kysaných mléčných výrobků) a přežívají v nezanedbatelném počtu v prostředí trávicího traktu ** metabolizují prebiotika (a další sacharidy) na těkavé mastné kyseliny (octovou, propionovou, mléčnou, máselnou) a plyny (CO2, H2, CH4) * probiotickou aktivitu však vykazují také některé kvasinky (např. Sacharomyces cerevisiae) ** pro zajištění pozitivního účinku se uvádí doporučený denní příjem 108 až 109 živých buněk, což odpovídá typicky 100 g kysaného mléčného výrobku (obsahujícího živou kulturu)
Účinek probiotik krátké mastné kyseliny: produkují některé vitaminy zdroj energie stimulují střevní peristaltiku ochrana střevní sliznice (máselná kyselina) zlepšení absorpce železa a vápníku (v důsledku snížení pH) klesá počet patogenních mikroorganismů ve střevě ( - “ - ) v důsledku toho se snižuje obsah hnilobných produktů ve stolici produkují některé vitaminy snižují absorpci cholesterolu (např. ho metabilizují) stimulují imunitní systém snižují výskyt alergických reakcí na potraviny
Prebiotika nestravitelné oligosacharidy, které selektivně stimulují růst nebo aktivitu probiotik (součást rozpustné vlákniny) + váží toxiny enteropatogenů (ty se nemohou vázat na střevní stěnu) přirozeně přítomné v mateřském mléce * částečně přítomny v některých potravinách ** x cíleně vyráběny deriváty laktosy (laktulosa, …), galaktooligosacharidy, fruktooligosacharidy, … * široké spektrum oligosacharidů (jejich složení se s věkem dítěte mění) ** např. laktulosa vzniká isomerací laktosy působením záhřevu na mléko, a je v malém množství přirozenou složkou tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků fruktooligosacharidy se vyskytují v řadě druhů ovoce a zeleniny (jejich vyšší obsahy lze nalézt například v čekance, cibuli, česneku či banánech) galaktooligosacharidy (například rafinosa, stachyosa a verbaskosa) jsou přítomny ve větších obsazích zejména v luštěninách