Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Minimální preventivní program školy
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám a Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení oblast bezpečnost.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Základní informace o projektu ANALÝZA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT V ČR Mgr. Markéta Pěchoučková MPSV, Řídicí orgán Operačního programu Zaměstnanost Závěrečná.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
MAP – Místní akční plán ORP RK
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Místní plán inkluze + OP VVV
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období 2016-2020 drhova.zuzana@vlada.cz

Akční plán SBPSV Přijat vládou usnesením č. 1067/2016, rozpracovává strategické a specifické cíle do 93 konkrétních opatření (ASZ sama zodpovídá za plnění 33 opatření, u ostatních bude pravidelně monitorovat jejich naplňování). U každého opatření uvedeni gestoři, indikátory a termíny plnění. 8 tematických oblastí: Bezpečnost Bydlení Dluhy Podpora rodin, sociální služby a sociální práce Vzdělávání Zaměstnanost Zdraví 12.03.2018

Koncepční řešení sociálního vyloučení Strategický cíl 1.1: Poznání jevu sociálního vyloučení a jeho koncentrované podoby ve formě sociálně vyloučených lokalit Specifický cíl 1.1.1: Zavést systém průběžného monitorování sociálně vyloučených lokalit (SVL identifikovány na základě Analýzy sociálně vyloučených lokalit) Specifický cíl 1.1.2: Nová konceptualizace území s větším výskytem sociálně vyloučených osob

Koncepční řešení sociálního vyloučení Opatření 1.1.1.1: Vytvořit datovou základnu umožňující promítnout statistická data resortů a resortních institucí do území za účelem sledování koncentrace a vývoje zásadních sociálních jevů Gesce: ASZ Spolugesce: MPSV, MV, MSp, MMR, MŠMT, ČSÚ, MZ Termín plnění: 12/2020 12.03.2018

Koncepční řešení sociálního vyloučení Strategický cíl 1.2: Zlepšení koordinace výkonu státní správy a samosprávy při řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit Specifický cíl 1.2.1: Analyzovat kompetence ve veřejné správě v oblasti sociálního začleňování a řešení sociálně vyloučených lokalit včetně identifikace existujících „bílých míst“ Opatření 1.2.1.1: Vytvořit analýzu kompetencí veřejné správy 12.03.2018

Bezpečnost SC 2.2: Snížení projevů napětí a nepřátelství v souvislosti se sociálním vyloučením Opatření: 2.2.1.1. Podporovat a rozvíjet komunitní práci na úrovni jednotlivých domů ( gesce ASZ, realizace v rámci projektu podpořeného z OPZ) 2.2.2.1: Zavedení monitoringu projevů napětí a nepřátelství a analýza zdrojů napětí v lokalitách s vyšším výskytem kriminality (gesce ASZ, zapracováno do vstupních analýz a dílčích výzkumných zpráv v rámci projektu OPZ) 2.2.2.3: Zajistit pokračování osvětové kampaně Proti rasismu a násilí z nenávisti 12.03.2018

Bydlení SC 3.4: Snížení konfliktů v bydlení, řešení problematických situací a podpora spokojeného sousedství osob ohrožených sociálním vyloučením a běžné populace Opatření 3.4.1.1. Připravit a realizovat pilotní program řešení konfliktů v bydlení a podpory dobrého sousedství (s využitím sociální a komunitní práce a participačních mechanismů se zapojením aktérů z veřejné správy, NNO, SVJ/bytových družstev a cílové skupiny). Gesce ASZ. 3.4.1.2: Zajistit metodickou a finanční podporu pro projekty na řešení konfliktů v bydlení a podpory dobrého sousedství. (Příprava metodiky a programu na podporu projektů dle této metodiky). Gesce ASZ ve spolupráci s MPSV a MV. 12.03.2018

Dluhy SC: Zvýšení finanční gramotnosti v oblastech s větším výskytem nízkopříjmových a sociálně vyloučených skupin Opatření: 4.1.2.1. Zavést nové a rozšířit stávající odborné dluhové poradenství v obcích se SVL (s cílem propojit NNO, zástupce obce a ÚP, propojit terénní práci s ambulantní formou dluhové poradny a zajistit dostupnost služby sepsání návrhu na povolen oddlužení v místě pobytu zdarma). Gesce ASZ. 4.1.2.2.: Zvýšit informovanost osob v SVL o dluhové problematice a způsobech řešení zadlužení formou tematických kampaní Gesce ASZ. 4.1.2.3. Provést speciální průzkum dluhové problematiky (s cílem zjistit úroveň dluhové gramotnosti, identifikovat nejkritičtější oblasti a formulovat doporučení) . Gesce ASZ.

Podpora rodin, sociální služby a sociální práce SC: Aktivizace a zplnomocňování sociálně vyloučených obyvatel k zapojení do řešení problémů spojených se SV Opatření: 5.2.3.1.Podpořit participaci lidí se zkušeností se SV v projektech sociálního začleňování (podpora participativních metod při sociálním začleňování, součást SPSZ –podpora místních aktérů, předložení nejméně 5 projektových žádostí realizovaných ve spolupráci s cílovou skupinou (nikoli v roli příjemce) či přímo realizovaných cílovou skupinou dovednostech), gesce ASZ. 5.2.3.2: Zavést komunitní sociální práci v SVL (ověření metodiky komunitní sociální práce v SVL min. na 5 projektech) 12.03.2018

Zdraví SC 1: Zlepšení zdraví obyvatel v SVL Specifický cíl: Zvýšit dostupnost a kvalitu zdravotnických služeb a péče v sociálně vyloučených lokalitách Opatření: 8.1.1.1: Provést analýzu zdravotní gramotnosti v sociálně vyloučených lokalitách a zavést programy jejího zvyšování. (Výzkum se zaměří na orientaci v systému zdravotní péče, v oblasti prevence nemocí a v oblasti zdravého životního stylu). Gesce ASZ

Zdraví Strategický cíl 2: Zlepšit životní prostředí v SVL a regionech s vyšší koncentrací sociálně vyloučených lokalit Specifický cíl 8.2.2: Zajistit zdravé podmínky bydlení v sociálně vyloučených lokalitách Opatření 8.2.2.1: Monitorovat a evaluovat efektivitu postupu při nápravě zdravotně závadných podmínek bydlení v SVL (t.j. vyhodnocovat spolupráci ÚP -MPSV, HZS ČR -MV, SÚ –MMR a KHS – MZ na odstraňování nevyhovujících podmínek k bydlení) Gesce: ASZ 12.03.2018

Zdraví Strategický cíl 4:  Zajistit relevantní informace pro tvorbu lokálních a regionálních strategií zlepšování zdraví obyvatel sociálně vyloučených lokalit Specifický cíl 8.4.1: Vytvořit systém průběžného sběru dat o zdraví obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách Opatření 8.4.1.1: Inovovat zdravotní politiky na regionální úrovni na základě zavedení pravidelného monitorování zdravotních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách krajskými hygienickými stanicemi (předpokladem je spolupráce ASZ a Ústavu zdravotnických informací a statistiky při analýze dostupných dat a demograficky a geograficky definovaná oblast zájmu tak, aby zajištěna anonymita osob) 12.03.2018

Více k Akčnímu plánu SBSV http://socialni-zaclenovani.cz/dokumenty/strategie-boje-proti-socialnimu-vylouceni drhova.zuzana@vlada.cz vedoucí oddělení výzkumů, projektů a komunikace 12.03.2018