VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Didaktika.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Matematika a její aplikace
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Mezipředmětové vztahy Aplikace anglického jazyka do jiných předmětů s využitím moderních metod.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Inkluzívní škola Anketa říjen ZŠ (Praha a Střední Čechy)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Koulová, Staufčíková „ Projekt je podnik žáka, činnost, za kterou převzal žák plně odpovědnost“.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
SPP341 PROJEKTOVÁNÍ INSTITUCÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Konzultace
Didaktické metody Androdidaktika.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Doc. PhDr. Radmila Dytrtová, CSc.. Výběr tématu a podklady pro psaní ZP  Podklady pro psaní bakalářských prací na webu ( v rubrice studium.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
EVROPSKÝ PROJEKT VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ VYHODNOCENÍ PROJEKTU.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Didaktické metody.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Didaktické metody Androdidaktika.
2018/6/10 Počítačový model Kateřina Růžičková.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Práva dítěte Výchova k občanství
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Transkript prezentace:

VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených a žáky akceptovaných výukových cílů.

Klasifikace metod výuky (Lerner, 1986) Informačně receptivní metoda Reproduktivní metoda Metoda problémového výkladu Heuristická metoda Výzkumná metoda

Informačně receptivní metoda Dosahuje svého cíle předáváním hotových poznatků žákům. Realizuje se výkladem, vysvětlováním, popisem, ilustrací – pomocí mluveného slova, tištěného textu, učebních pomůcek, demonstračních pokusů, videoprogramem, počítačovým programem… Podstatou je prezentace hotové informace učitelem a její uvědomělá percepce a zapamatování na straně žáků.

Reproduktivní metoda Je metodou organizovaného opakování způsobů činnosti Její podstata je v tom, že učitel konstruuje systém učebních úloh pro činnosti, jež jsou založeny na tom, co se žáci dověděli prostřednictvím informačně receptivní metody. Metodu lze realizovat čtením, psaním, řešením typových úloh, rýsováním, napodobováním jazykových modelů, čtením map, hudebními výkony …

Metoda problémového výkladu Učitel vytyčuje problém, který je subjektivně nový pro žáky. Problém řeší sám a žáky seznamuje s jednotlivými fázemi řešení. Žáci si postupně upevňují algoritmus postupu řešení. Postup: Formulace problému Analýza problému Formulace postupu řešení Výběr optimálního řešení Verifikace vybraného řešení Vlastní řešení problému – příp. změna řešení

Heuristická metoda Učitel konstruuje učební úlohy tak, aby pro žáky znamenaly rozpor, a vyžadovaly od nich samostatné řešení některých fází . Cílem je fixace jednotlivých kroků řešení problému. Charakteristickým znakem huristické metody je rovnováha mezi aktivitou učitele a žáků. Dominantní osobou při realizaci této metody je učitel.

Výzkumná metoda Metoda vyžaduje od žáků samostatné hledání postupu řešení pro celý problémový úkol. Činnost učitele spočívá ve výběru požadovaných učebních úloh, které by zajišťovaly komlexní tvořivé aplikace vědomostí i získaných praktických zkušeností. Aktivita učitele ustupuje do pozadí.. Žáci mají zcela samostatně řešit postupně stále náročnější problémy.