Rozvojová a humanitární pomoc a projekty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Člověk v tísni, o.p.s..
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Mezinárodní den lidských práv – 10. prosince. Deklarace lidských práv  Příští rok uplyne 60 let od sepsání Všeobecné deklarace lidských práv (* ).
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE O DOTACI Program transformační spolupráce Praha, 19. září 2014.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Michaela Čermáková NMgr. SACH
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
PROGRAM ROZVOJOVÉ SPOLUPRÁCE MOLDAVSKO
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Komunitní a otevřená škola
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Sociální zabezpečení Sociální služby
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Komunální dimenze rozvojové spolupráce České republiky v Bosně a Hercegovině.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí MZV a SMO ČR,
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Fairtradové město Litoměřice Únor 2011 – komise ZM ustanovila Řídící / pracovní skupinu pro fair trade Duben 2011 – RM schválila Deklaraci.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Gender & Microcredits Blanka Šimůnková Externí splupracovnice Centrum ProEquality Otevřená společnost, o.p.s. Práva žen a genderová rovnost.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Rozvojová spolupráce Města Litoměřice Únor 2011 – komise ZM ustanovila Řídící/ pracovní skupinu pro fair trade. Duben 2011 – začal mezinárodní.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Správa sociálního zabezpečení
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Nástroj pro uprchlíky v Turecku
Humanitární pomoc a soukromý sektor
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Společensky odpovědné podnikání
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Sociálně aktivizační služby
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Rozvojová a humanitární pomoc a projekty Michaela Řeháková, Jan Kravka

Humanitární a rozvojová pomoc CO TO JE? „Humanitární pomocí poskytovanou do zahraničí se rozumí souhrn činností hrazených ze státního rozpočtu, jejichž cílem je zamezit ztrátám na životech a újmě na zdraví, zmírnit utrpení a obnovit základní životní podmínky lidí po vzniku mimořádných událostí, jakož i zmírňovat dlouhodobě trvající následky mimořádných událostí a předcházet jejich vzniku a negativním následkům.“ „Zahraniční rozvojovou spoluprací se rozumí souhrn činností hrazených ze státního rozpočtu, jejichž cílem je přispět k odstraňování chudoby v kontextu udržitelného rozvoje, včetně plnění rozvojových cílů tisíciletí, k ekonomickému a sociálnímu rozvoji, k ochraně životního prostředí, jakož i k podpoře demokracie, dodržování lidských práv a řádné správy věcí veřejných v rozvojových zemích.“ (Zákon o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí).

Aktuality z MZV: Dne 27. ledna 2017 schválil ministr zahraničních věcí o poskytnutí humanitární pomoci ve výši 1 mil. Kč pro Filipíny na obnovu obydlí po prosincovém tajfunu Nina. Pomoc zajistí ZÚ ČR v Manile v součinnosti s univerzitou Ateneo de Naga. Dne 9. února 2017 schválil pan ministr uvolnění 2 mil. Kč na projekt Člověka v tísni v Mongolsku na pomoc pasteveckým rodinám v provincii Dornod postiženým krutou zimou. 

FoRS = České fórum pro rozvojovou spolupráci rozvojové vzdělávání, humanitární pomoc založeno r. 2002 sdružuje přes 30 NNO spolupráce s: 17 cílů udržitelného rozvoje (projekt OSN)

Zdroj: http://www.fors.cz/cile-udrzitelneho-rozvoje-sdgs

Koncepce ZRS - zahraniční rozvojové spolupráce Vládní program: Koncepci zahraniční rozvojové spolupráce ČR na období 2010-2017 Programové země: 5 Kritéria: existence vztahů s ČR potřebnost rozvojové spolupráce připravenost země pomoc přijímat koordinace s ostatními donory nejvíce směřuje do zemí nižší střední příjmové skupiny

Programové země Afghánistán, Bosna a Hercegovina, Etiopie, Moldavsko a Mongolsko. Projektové země Gruzie, Kambodža, Kosovo, Palestinská autonomní území, Srbsko Phasing-out země Angola, Jemen, Vietnam a Zambie

podpora demokracie, lidských práv a společenské transformace. Základní priority životní prostředí zemědělství sociální rozvoj ekonomický rozvoj podpora demokracie, lidských práv a společenské transformace. Průřezové priority řádná správa věcí veřejných šetrnost k životnímu prostředí a klimatu dodržování základních lidských, ekonomických, sociálních a pracovních práv příjemců projektů Témata zahraniční rozvojové spolupráce v roce 2017 dle zemí a indikativní výhled na roky 2018 a 2019

Burma center Prague založení r. 2006 obnovení míru v Barmě video z r. 2010 demokracie, lidská práva podpora barmských uprchlíků spolupráce s Knihovnou V. Havla školící projekt v Kalay překlady (čj, aj <-> barmština)

Video - Zodpovědný turismus

Humanitas Afrika o.p.s. Africko – Česká humanitární iniciativa založeno r. 2000 vzdělávání, rozvoj v Africe Ghana, Burkina Faso, Keňa výuka afrických jazyků patronství školáků - video z r. 2015 kurzy pro ženy, projekt Bon Départ Africké informační centrum v Praze Adventní benefiční koncert

Zdroj: http://www. humanitasafrika

Care CARE je jednou z nejvýznamnějších mezinárodních organizací zaměřených na odstraňování chudoby. CARE má status poradce při OSN a je politicky a nábožensky nezávislou organizací.  Čísla: Za jeden rok, ve kterém dívka navštěvuje školu, může potom zvýšit rodinný příjem až o 20 %. Když dívky v rozvojových zemích získají vzdělání, vdají se o čtyři roky později a mají o 2,2 dětí méně.

Česká pobočka CARE v roce 2015: poskytla mimo jiné okamžitou finanční podporu Nepálu podpořila programy pro podporu syrských uprchlíků a hostitelských komunit v Jordánsku i na humanitární pomoc na Balkáně realizovala dotační projekty na podporu uprchlíků z Jižního Súdánu v Ugandě, projekt ekonomické soběstačnosti žen s hendikepem v Gruzii Celkově působila CARE v roce 2015 v 95 zemích světa a pomohla vice než 65 milionům lidi v rámci 890 programů.

Jak přispět? Online příspěvek Dárcovská SMS Balíčkem

Most- ProTibet Od roku 2004 podpora vzdělanosti a zlepšování životních podmínek tibetských dětí, tibetských seniorů, buddhistických mnichů a mnišek a nomádů. Rozvojová pomoc v indickém Himálaji a Tibetu, podpora místní komunity, školy i řemeslných tradic. Pořádání pro českou veřejnost i školy pravidelných kulturně vzdělávacích akcí (Festival ProTibet, přednášky, workshopy a výstavy). https://www.youtube.com/watch?v=SwXPkFc9cuA

Projekty Koza ProTibet Férové dílny ProTibet Zdraví ProTibet Škola ProTibet Festival ProTibet 2017 Tibetský nový rok https://www.youtube.com/watch?v=OR_wW-S1-m0 https://www.youtube.com/watch?v=mSPIpbTHKjk

Jak přispět? Nákup v e-shopu Adopce https://www.youtube.com/watch?v=io1xL0IAjqo

OTÁZKY 1. Co není kritériem pro zařazení do ZRS? a) Koordinace s ostatními donory b) Země střední příjmové skupiny c) Existence vztahů s ČR 2. Která organizace není členem FoRS? a) Lékaři bez hranic b) Český červený kříž c) Amnesty International

OTÁZKY 3. Na jakou cílovou skupinu se zaměřuje organizace CARE Česká republika? a) ženy b) děti c) senioři 4. Čím se Humanitas Afrika nezabývá? a) vzdělávání b) rozvoj c) životní prostředí

ZDROJE https://www.clovekvtisni.cz/cs/humanitarni-a-rozvojova-pomoc http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/human itarni_pomoc/prirucka_WFP_pro_nevladni_organizace/zakladni_prehled_hu manitarni_pomoci.html http://www.humanitasafrika.cz/cs/projekty-afrika/patronstvi/ghana https://www.protibet.cz/ http://www.care.cz/ http://www.fors.cz/informace-o-fors/#.WL1_z9LhDIV https://www.burma-center.org/cs/ http://www.humanitasafrika.cz/ http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama- doma/215562220600110/obsah/429197-humanitas-afrika-patronstvi-deti