Ekonomika životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Objektivní faktory.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Úvod do ekologie.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Znečistěný vzduch, půda a voda
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Globální problémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Ekonomika životního prostředí
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Znečištění vzduchu dopravou
Ekonomika – základní pojmy.
Ekonomika životního prostředí
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ekonomika životního prostředí
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Ekonomika životního prostředí
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Ekologické globální problémy
Název školy: Základní škola Městec Králové
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ekonomie a životní prostředí
Ekonomika životního prostředí
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Ekonomika životního prostředí Jana Soukopová

Obsah přednášky Literatura Základní východiska a pojmy Základní složky životního prostředí Cesty a prostředky na ochranu životního prostředí Ekologická politika životního prostředí a její nástroje v ČR

Literatura Moldan, B. (Ne)udržitelný rozvoj: ekologie, hrozba i naděje, 2. vyd., Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2003, ISBN 80-2460-769-7 Šauer, P., Dvořák, A. – Úvod do ekonomiky životního prostředí, VŠE, Praha 1997 Štěpánek, Z.: Ekonomické souvislosti ochrany životního prostředí, UP - učební text, Olomouc 1997. Místní agenda 21, dostupné z http://www.ma21.cz/ Státní politika životního prostředí, dostupné z http://www.env.cz/AIS/web-pub.nsf/$pid/MZPKHF75RUFX/$FILE/OS_spzp_cz_20041101.pdf

Prostředí a životní prostředí Pojem prostředí – obecnější Životní prostředí Statická definice: „soubor faktorů nutných k životu určitého živého organismu“ Dynamická definice: „ta část světa v níž je sledovaný objekt ve stálé interakci“ Systémová definice: „systém složený z přírodních, umělých a sociálních složek materiálního světa, jež jsou nebo mohou být se sledovaným objektem ve stálé interakci“

Základní východiska a pojmy Prostředí a životní prostředí Složky životního prostředí Přírodní zdroje Ekologie a ekonomie Ekosystém a biosféra Ochrana životního prostředí Trvale udržitelný rozvoj

Pojem životní prostředí „vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje; složkami jsou zejména: ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie“ /§ 2 z. č. 17/1992 Sb./

Životní prostředí Mikroprostředí – jednoho jedince Mezoprostředí – většího skupina Makroprostředí – ještě větší skupina Globální prostředí – biosféra, aj.

Složky životního prostředí Voda Ovzduší Půda včetně geologického podloží Rostlinstvo (flóra) a živočišstvo (fauna) Elektromagnetické pole Předměty uměle vytvořené člověkem Člověk

Přírodní zdroje Takové statky, které člověk odebírá z přírody a přetváří je v různé produkty Zdroje Obnovitelné Neobnovitelné (vyčerpatelné)

Ekologie a ekonomie Stejný základ – eko (oikos – dům, obydlí) Ekologie – zkoumá strukturu a vzájemné vztahy mezi objekty v daném domě (provádí studium vztahů existujících mezi živým organismem a jeho domovským prostředím, studium systému, jenž se skládá z neživých faktorů a živých organismů) Ekonomie – vedení domu (jak rozdělit omezené zdroje, aby byly uspokojeny neomezené potřeby existujících ekonomických subjektů)

Ekosystém a biosféra Ekosystém – systém skládající se z neživých faktorů a živých organismů a pro nějž platí Vlastnosti nebo chování jednotlivých prvků ekosystému ovlivňuje chování ekosystému jako celku. Chování každého prvku závisí nejméně na jednom dalším prvku. Prvky lze rozdělit do skupin, pro něž budou jako pro celky platit předchozí dvě tvrzení. Více než pouhý součet prvků a dělením ztrácí své typické vlastnosti. Největší ekosystém Země - BIOSFÉRA

Základní ekologické zákony Ekosystém je stabilnější s čím většího počtu prvků se skládá Ekosystém je tak stabilní jako jeho nejslabší článek Proti působení vnějších vlivů má ekosystém určité hranice tolerance Ekosystém, který není schopen uvést svůj odpad do koloběhu látek v přírodě je vystřídán jiným.

Trvale udržitelný rozvoj Takový ekonomicky, sociálně i technologicky možný rozvoj, při němž každá generace uspokojuje své potřeby tak, že při tom neohrožuje možnosti budoucích generací uspokojovat své potřeby.

Zásady trvale udržitelného rozvoje Oživit ekonomický růst Změnit kvalitu růstu Uchovávat a obohacovat bázi přírodních zdrojů Zajistit udržitelnou úroveň populace Nově orientovat techniku a odstraňovat rizika Při rozhodování integrovat ekologické a ekonomické aspekty Reformovat mezinárodní hospodářské vztahy Posílit mezinárodní spolupráci

Ochrana životního prostředí Důvody ochrany životního prostředí idealistické pojetí: „dílo Boží“ materialistické pojetí: funkce životního prostředí zdroj všech vstupů odkladiště a „absorbátor“ všech výstupů jen v určitém rozsahu, čase, prostoru (ekologická stabilita) „příznivé“ životní prostředí jako sociální standard (trvale udržitelný rozvoj)

Cesty a prostředky ochrany ŽP V několika oblastech Oblast technologií Výchova a stimulace obyvatel Jako spotřebitelů Jako pracovní síly Oblast řízení

Globální problémy a jejich příčiny hlavní problémy: globální změny klimatu nedostatek zdrojů, zejména pitné vody snižování biodiverzity – vymírání živočišných a rostlinných druhů desertifikace, úbytek a degradace půd poškozování ozónové vrstvy Země hlavní příčiny: znečišťování nehospodárné nakládání se zdroji přelidnění

Hlavní ekologické problémy ze zprávy OSN Změny klimatu, rychlé vymírání rostlinných i živočišných druhů, otázka, jak uživit rostoucí lidskou populaci, aniž by byly vyčerpány zdroje planety

Aktuální ekologické problémy ČR Ovzduší silně znečištěné jemným prachem (Vzduch obsahující nadlimitní koncentrace prachových částic PM10 dýchá 62 % obyvatel, a to nejen ve městech) , rostoucí počet alergiků (v roce 2006 30% dětí), vysoká energetická náročnost průmyslu a produkce skleníkových plynů, ovlivňujících zemské klima (V přepočtu na obyvatele patří s 12,8 t nadále k nejvyšším v Evropě), nízký podíl obnovitelných zdrojů energie (4,9 % oproti evropskému průměru 13,6%) , narůstající objem skládkovaného komunálního odpadu nejpoškozenější lesy v Evropě Aktuální Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2006 Pátek, 5. října 2007 v 15.0

Koncentrace PM10 v roce 2006

Oblasti ČR s překročenými imisními limity pro ochranu zdraví obyvatel

Oblasti ČR s překročenými cílovými imisními limity pro ochranu zdraví

Energetická náročnost výroby

Druhová skladba lesů

Nakládání s odpady

Podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny

Globální změny klimatu příčiny(?): skleníkový efekt znečišťování ovzduší úbytek biomasy a fosilních zásob negativní důsledky a rizika: častější výskyt extrémních jevů (sucha, záplavy,...) ztráty území hospodářské škody strádání, konflikty

Další globální problémy nedostatek zdrojů, zejména pitné vody příčiny: přelidnění, znečišťování zdrojů následky: stagnace (nutnost inovace), konflikty, strádání snižování biodiverzity příčiny: přímý lov/sběr, ničení biotopů, znečišťování následky: ztráta hospodářských aj. zdrojů, ztráta ekolog. stability

Lokální problémy a jejich příčiny hlavní problémy (často): znečištění ovzduší nedostatek pitné vody odpady sucho/záplavy úbytek „volného prostoru“ hlavní příčiny: znečišťování nehospodárné nakládání se zdroji lokální přelidnění (sídelní aglomerace)

Děkuji za pozornost  soukopova@econ.muni.cz