Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Advertisements

Smyslová soustava člověka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
50.1 Člověk – smyslová soustava
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Smyslové ústrojí 5. ročník
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Smyslová ústrojí Funkce:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 22.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Smysly Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

Smysly Prostřednictvím smyslových orgánů přijímáme z okolního světa informace. Známe pět základních smyslů – zrak, čich, sluch, chuť, hmat. Další smyslová ústrojí zaznamenávají změny ve vnitřním prostředí těla. Čidlo je orgán, který přijímá podněty. Smyslové orgány jsou tvořeny určitými druhy smyslových buněk.

Zrakový orgán V každém oku jsou uloženy smyslové buňky, optická soustava a nervové buňky. Stavba oka: 1. bělima – pevná vnější vazivová blána, udržuje tvar oční koule. V přední části přechází v průsvitnou rohovku. 2. cévnatka - uložena pod bělimou, pod rohovkou přechází cévnatka v barevnou duhovku a řasnaté tělísko. Na řasnatém tělísku je upevněna oční čočka.

Zrakový orgán V duhovce je otvor – zornice. Zornicí vstupují do oka světelné paprsky. Zornice se podle intenzity světla zužuje nebo rozšiřuje. 3. sítnice – tvoří vnitřní vrstvu oka. Obsahuje světločivé buňky - tyčinky, které slouží k vnímání světla a tmy, a čípky, pomocí nichž rozeznáváme barvy. Místo na sítnici, kde je nejvíce čípků, se nazývá žlutá skvrna.

Zraková orgán Na oko navazuje zrakový nerv, který vede vzruchy z oka do mozku. Přídatné orgány oka jsou: - horní a dolní víčko - spojivka - slzná žláza – slzy zvlhčují oko, omývají, umožňují snadný pohyb víček - okohybné svaly

Funkce oka Světelné paprsky procházejí rohovkou, zornicí, čočkou až na sítnici. Vlivem pružnosti čočky lze zaostřovat – akomodace čočky. Světlo dopadá na světločivé buňky – to vyvolá vzruchy – ty jsou vedeny zrakovým nervem do mozkové kůry. Prostorové vidění je možné díky spolupráci obou očí.

Onemocnění oka - slepota - šilhavost - barvoslepost - šeroslepost - zánět spojivek - krátkozrakost - dalekozrakost

Orgán sluchu Orgánem sluchu je ucho. Ucho se skládá ze tří částí: 1. Zevní ucho – patří sem boltec, zevní zvukovod, bubínek, který dělí zevní a střední ucho. 2. Střední ucho – na bubínek navazují tři kůstky – kladívko, kovadlinka a třmínek. Kůstky jsou navzájem kloubně spojeny. 3. Vnitřní ucho – je uloženo ve skalní kosti. Jeho součástí je blanitý hlemýžď, kde jsou smyslové buňky. U nich začíná sluchový nerv.

Funkce sluchového orgánu Ušní boltec zachytí zvukové vlny – zvukovodem vlny procházejí k bubínku – chvění se přenese na sluchové kůstky – třmínek naráží na stěnu hlemýždě – to podráždí vláskové smyslové buňky – podráždění je převedeno sluchovým nervem do mozku.

Onemocnění sluchového orgánu - částečná nebo úplná hluchota, hluchoněmota - zánět středního ucha – časté onemocnění u malých dětí - nedoslýchavost - nepříznivý vliv nadměrného hluku

Čidla vnímaní pohybu a polohy Vnímání polohy a pohybu umožňují smyslové buňky ve svalech, kloubech a kůži. Uvnitř skalní kosti vedle vnitřního ucha se nalézají čidla rovnováhy – ústrojí pro vnímání pohybu a polohy hlavy. Vzruchy ze sluchového ústrojí a ústrojí rovnovážného vede do mozku společný nerv. Poruchy čidel mohou vést k závratím a ztrátě schopností udržovat rovnováhu.

Čidlo čichu Čidlem čichu získáváme informace o různých látkách ve vzduchu. Čidlo čichu je uloženo v horní části nosní dutiny Je tvořeno čichovými buňkami. Dlouhé výběžky čichových buněk procházejí kostí čichovou a vedou informace do mozku. Zvířata mají dokonalejší čich než člověk.

Čidlo chuti Čidla chuti jsou uložena v chuťových pohárcích na sliznici jazyka. Chuťové buňky jsou drážděny jen látkami rozpustnými ve vodě – ve slinách. Podráždění je vedeno chuťovým nervem k mozku. Základní chuťové pocity: kyselost, sladkost, hořkost, slanost.

Ostatní smyslová ústrojí Tato ústrojí jsou umístěna po celém těle i uvnitř těla. Vnímáme chlad, teplo, bolest, tlak. Čidla jsou umístěna hlavně v kůži – informují o vnějším prostředí. Vnitřní čidla informují o změnách ve vnitřním prostředí – to má význam pro řízení činnosti srdce, dýchání, činnosti žaludku a střev.

Otázky 1. Co tvoří vnitřní vrstvu oka ? 2. Co je to žlutá skvrna? 3. Zjisti z internetu, kteří savci se orientují v prostředí převážně pomocí sluchu. 4. Které tři kůstky jsou ve středním uchu? 5. Zamysli se, jak předcházet poškození sluchu? 6. Kde jsou uložena čidla chuti?

Odpovědi 1. prezentace str. 5 - sítnice 2. prezentace str. 5 - místo na sítnici, kde je nejvíce čípků 4. prezentace str. 10 - kladívko, kovadlinka a třmínek 6. prezentace str. 16 – v chuťových pohárcích na sliznici jazyka

ANOTACE Cíl hodiny: - seznámení se stavbou a funkcí smyslových orgánů - vyzkoušet všechny smysly v praxi - vysvětlit, jak chránit smysly před poškozením - práce s prezentací Znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví, fyzice, chemii.

Použitá literatura, zdroje LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, 1999. ISBN 80-7183-246-4. IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, 1998. ISBN 80-901 667-0-9. JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, 1999. ISBN 80-7230-040-7. EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan, 2000. JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, 1999. ISBN 80-85635-97-6 Zdroje : Vlastní tvorba www.office.microsoft.com