Nefertiti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EGYPTSKÉ MUZEUM KÁHIRA Klik myší.
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Název: Manželky Karla IV.
TUTANKHAMON.
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
TUTANCHAMON jeho hrob a poklady
Sochařství staré, střední a nové říše
Egyptské pyramidy.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
STAROVĚKÝ EGYPT.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Egyptské pyramidy.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Egypt.
Egypt.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Tutanchamon Terezie Krejčí ZŠ Ilji Hurníka.
Helénistické období.
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Královna Viktorie.
Spytihněv II..
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Silvie Ullmannová Opava
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Egyptské pyramidy.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
William Shakespeare (1564 – 1616).
DÁVNÉ ŽENY V EGYPTĚ nejen obyčejné ale také slavné, posvátné, panující
Egyptské pyramidy.
Helénistické období.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Egypt Země bohů.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
TUTANCHAMON.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Starověký Egypt - politika
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Život karla IV..
Vytvořil Michal Bárta
Egyptští Faraóni - osobnosti
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
Sochárstvo a maliarstvo
Transkript prezentace:

Nefertiti

Je nevlastní matkou nejznámějšího faraona Tutanchamona. Nefertiti je snad nejslavnější egyptská královna. Její manžel byl faraon Amenothep IV. (později se přejmenoval podle svého boha a přijal jméno Achnaton). Byla jednou z nejmocnějších a také nejkrásnějších žen starobylého Egypta Je nevlastní matkou nejznámějšího faraona Tutanchamona. Nefertiti porodila Achnatonovi celkem šest dcer. Protože nedala faraonovi žádného mužského potomka jako následníka trůnu, po narození šesté dcery její vliv klesá a nejsou o ní téměř žádné další památky - okolo roku 1336 př. n. l. náhle zmizela. Je možné, že upadla v nemilost a že byla z královského dvora vyloučena nebo že zemřela. O její smrti ale není žádná zmínka a přesně se neví, co se s ní stalo.

Původ a rodinný život královny Nefertiti: Prameny udávající Nefertitin původ se liší. Nejuznávanější verze ale je, že Nefertiti byla dcera královského písaře Aje. Nefertiti měla s Achnatonem jen samé dcery. V Thébách se jí pravděpodobně narodily tři dcery: Meritaton, Maketaton a Anchesenpaaton, která později byla manželkou faraóna Tutanchamona. Tutanchamon Achnaton Meritaton Maketaton Anchesenpaaton

Královna Nefertiti byla synonymem pro ztělesnění ženské krásy. Její jméno by se dalo přeložit jako „nádherná žena přichází“. Nejznámější je její nádherná vápencová busta. Dílo pochází z rukou sochaře Thutmose a pochází z roku kolem 1360 př. n. l. Nefertiti je zobrazena s vysokou modrou korunou a s nádhrerným, nezvykle jemným obličejem. Busta se nyní nachází v egyptském muzeu v Berlíně.

Odkud Nefertiti pochází                Původ královny Nefertiti není úplně jasný, existuje však několik teorií. Podle jedné byla Nefertiti mitannijská kněžna Tadukhepa, s kterou se měl původně oženit Amenhotep III. Ten si jí však nevzal a oženil se s ní až jeho syn Amenhotep IV. Druhá teorie říká, že Nefertiti byla dcera Amenhotepa III., ta je o něco méně pravděpodobná. Poslední teorie je asi nejpravděpodobnější a většina egyptologů se jí drží. Ta říká, že byla dcera královského písaře, kněze a později dokonce faraona Aje a jeho ženy Ti.

Nefertiti byla velmi vzdělaná a moudrá žena, která upoutala pozornost také svým vybraným chováním. Svého manžela podporovala v náboženství a od mládí společně uctívali jediného boha Atona. V pozdější době sehrála významnou roli při vyzdvihování nového boha slunce Atona a svržení ostatních bohů v Egyptě, hlavně Amona a celou jeho církev. S Achnatonem nastolili monoteismus, tedy uctívání pouze jednoho jediného boha. Symbol boha Atona

Jaký osud potkal královnu? Okolo roku 1336 před Kristem Nefertiti prostě z historie zmizela – bylo jí něco kolem třiceti let. Po mnoho let byli badatelé přesvědčeni, že Nefertiti upadla v nemilost, byla vyloučena z královské rodiny Achnatona a že hlavní příčinou toho bylo, že mu neporodila syna. Podle jiné hypotézy královská rodina a vše, co připomínalo ji a kult Atona bylo zničeno ihned po nástupu Tutanchamona na trůn v roce 1333 před Kristem. Avšak v hrobě v Achet-Aton byly nalezeny předměty spojené výlučně s osobou Achnatona. Nefertiti zde tedy pravděpodobně pohřbena nebyla. O její smrti se většinou nikde nezmiňuje a ani nebyl nalezen žádný oficiální zápis smrti královny.

Nefertiti-obrázky