FILTRY Jedná se o zařízení, které filtruje světelné paprsky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Advertisements

Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Elektromagnetické vlny
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
VLNĚNÍ V IZOTROPNÍM PROSTŘEDÍ
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
3 Elektromagnetické pole
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
Jitka Prokšová OPTZ,S úvodní přednáška
OPTIKA.
18. Vlnové vlastnosti světla
Vlnová optika Ilustrace.
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
3. Diferenciální interferenční kontrast (DIC)
LCD (Liquid crystal display). Základní informace Tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Elektromagnetické vlnění
Vy_32_INOVACE_ZB04_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Rozklad světla optickým hranolem
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
III/ Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na.
Použití filtrů ve fotografii
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
11. přednáška Měření drsnosti povrchu
Skládání kmitů.
Mikrovlny - chování mikrovlnného elektromagnetického záření
VY_32_INOVACE_6C-7 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Vlastnosti elektromagnetické vlny Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Cože?.
Optické čočky.
Hardware 5 verze 2.6.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Chiroptické metody.
Spřažená kyvadla.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické příslušenství Číslo DUM: III/2/VT/2/3/46 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika.
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Ostatní fotografické potřeby 3. ročník Zbožíznalství.
Podnebí, podnebné pásy.
3. Diferenciální interferenční kontrast (DIC) Podzim 2015.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
Světlo, optické zobrazení - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Polarizace
Polarizace Proseminář z optiky
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické příslušenství
Optické jevy v atmosféře II
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

FILTRY Jedná se o zařízení, které filtruje světelné paprsky. UV filtry – zabraňují pronikání ultrafialových paprsků. V dnešní době je již většina objektivů chráněna již z výroby. Polarizační filtry – jsou velmi populární, eliminují odlesky od lesklých ploch např. výlohy, okna apod. Filtry Neutral Density – redukují množství procházejícího světla, aniž by měnily jeho barevné vlastnosti. Tyto filtry patří do profesionální oblasti, např. při fotografování vodopádů za plného denního světla apod. Efektové filtry – patří sem celá řada filtrů, např. Gross Screen, kterým lze stvořit hvězdicové efekty apod. Konverzní filtry - jejich úkolem je ovlivnění chromatičnosti. Patří sem např. oteplovací, které slouží např. pro portrétní fotografie; nebo chladné konverzní filtry pro jemné nastavení teploty chromatičnosti

Efektové filtry 1

Efektové filtry 2

Polarizační filtry Světlo je elektromagnetické vlnění - tak zvané příčné vlnění - vlny oscilují ve směru kolmém na směr šíření. Normální nepolarizované světlo se skládá z vln oscilujících ve všech možných směrech. Lineárně polarizované světlo se sestává z vln, které kmitají (víceméně) jen v jednom směru.

Polarizační filtry účinek polarizačního efektu je dán stupněm natočení filtru účinek efektu na oblohu záleží na poloze osy objektivu ke slunci, největší je v úhlu 90°, nejslabší proti nebo po směru slunečních paprsků používá se k ztmavení oblohy, odstraněním přemíry lesků, zvýrazění barev polarizační efekt se neprojevuje na kovovém povrchu, z něj lesk neodstraníte

Polarizační filtry BEZ FILTRU S FILTREM

BEZ FILTRU S FILTREM

BEZ FILTRU

S FILTREM

Barevné filtry

PRÁCE S FILTRY - BAREVNÉ bez filtru hnědý filtr modrý filtr