Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Elektronická preskripce
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Celní správa České republiky
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Subkutánní aplikace MabThery (rituximab) v praxi Rašplová Hana I. Interní klinika, klinika hematologie VFN Praha.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Vliv týmové spolupráce na výsledky zdravotnických zařízení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Přínosy inovativní léčby seminář
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
INTERAKTIVNÍ DISPENZAČNÍ SEMINÁŘE: O projektu
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina Hodnocení projektu Účelná farmakoterapie v domovech pro seniory v Kraji Vysočina Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina

Projekt Senior na Vysočině Očekávání organizace Minimalizace nežádoucích lékových interakcí a nežádoucích účinků. Minimalizace počtu léků užívaných klienty. Zlepšení příjmu potravy seniorů. U některých klientů lepší psychický i fyzický stav. Kontrola medikace a její redukce. Doporučení týkající se odběrů krve nebo jiných vyšetření. Odborný pohled a možnost konzultace vedoucí k úpravě medikace. Očekávání byla více méně naplněna, ale až čas ukáže, jak budou konkrétní doporučení u jednotlivých klientů akceptována. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 2. Jak reagovali praktičtí lékaři na daný projekt? Praktičtí lékaři byli o auditu předem informováni a souhlasili s jeho provedením. S lékaři byl projednán seznam seniorů, kteří byli pro audit vybráni. Většinou reagovali pozitivně a tento projekt uvítali. Jeden lékař sám zdůraznil, že někteří senioři mají dle jeho názoru zbytečně mnoho léků. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 3. Jak lékaři předali ošetřujícímu personálu informace s doporučením od farmakoterapeutů? Na týmové poradě lékařka zdravotní personál seznámila s navrhovanými doporučeními farmakoterapeutů u vybraných klientů a s plánovaným postupem. Písemné výstupy z auditu byly lékařům předány k prostudování a následně se s nimi seznámil i ošetřující personál. Farmakoterapeuti měli vytištěné medikační karty s diagnózami a na druhou stranu karet psali připomínky k medikaci a léčbě. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 4. V jaké míře došlo v praxi k realizaci doporučení farmakoterapeutů? 12 seniorů: změna léků 11 seniorů: snížení počtu léků 19 seniorů: provedeny kontrolní laboratorní výsledky 12 seniorů: snížení dávkování léků (tyto informace jsou pouze ze dvou organizací) Změny se zavádí postupně při prohlídkách uživatelů, dochází ke změně medikace a laboratorním vyšetřením. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 5. Jak byly sděleny výsledky procesu farmakoterapie seniorům? Při návštěvě lékaře u klientů s nimi byly individuálně řešeny změny v podávané medikaci. Senioři měli možnost se vyjádřit ke změně medikace a zeptat se na věci, kterým nerozuměli. Lékaři a zdravotní sestry seniorům vše vysvětlili. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 6. Jaké byly reakce seniorů? Reakce byly různé, senioři převážně akceptovali sdělení lékařky. Někdo byl rád, že se počet léků snížil. Někdo měl obavy z následků po vysazení doporučených léků. Někteří senioři se sami zmínili, že berou velké množství léků a jejich snížení by bylo potřebné. Někteří senioři se své trvalé medikace nechtěli vzdát, obtížně chápali, proč jsou změny pro jejich zdravotní stav vhodné. Byl minimální počet seniorů, kteří odmítli změnu medikace. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 7. Jaký byl přínos pro seniory? Finanční úspora ze snížení léků. Větší komfort při polykání léků. Z důvodu polymorbidity klientů nelze však velké zlepšení očekávat okamžitě, jde o dlouhodobou záležitost. Úprava medikace se týkala nejčastěji uživatelů s vysokým krevním tlakem, kteří se díky úpravě medikace cítili během krátké doby lépe. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 8. Jaký byl přínos pro lékaře? Lékaři využili sdělení a doporučení o interakcích a nežádoucích účincích a o nevhodném načasování užívání léků. Sdělení lékaře: „Dvojitá kontrola možnosti interakcí či nevhodné léčby pro seniory“. Lékař ocenil odbornou zpětnou vazbu k realizované medikaci u pacientů. 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 9. Přínos pro organizaci: Účast v projektu lze brát jako snahu o zlepšení zdravotní péče o klienty. Vůči veřejnosti – zvýšení prestiže zařízení. Záleží na každém lékaři, zda bude s výsledky projektu dál pracovat. Nejvíce oceňujeme možnost další konzultační podpory od Státního ústavu kontroly léčiv (v případě nejasností ohledně nastavené medikace u konkrétního uživatele). 13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině 10. Jiná sdělení, připomínky. Projekt neobjevil žádné zásadní chyby v předepsané medikaci našich klientů. „Lékař připomínky bere v potaz, nicméně za vedení léčby je zodpovědný a rozhoduje se dle klinických okolností a i osobních zkušeností.“ Děkujeme za výbornou spolupráci, lidský přístup a množství odborných rad a podpory.   13.2.2018

Projekt Senior na Vysočině Děkuji za pozornost. Mgr. Táňa Křížová krizova.t@kr-vysocina.cz, www.kr-vysocina.cz 13.2.2018