Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/3.2.04/ Název projektu:Inovace do praxe Název a číslo globálního grantu:Podpora nabídky dalšího vzdělávání v.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
SPONDEA, o.p.s., Brno Prevence narušení procesu vývoje osobnosti dítěte jako svědka DN.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Informační a poradenské centrum ZČU
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Věcné autority v roce 2016
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hlavní město praha a integrace cizinců
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Techniky práce s mentálně postiženými
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Terapeutické komunity
Příspěvek na konferenci
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Mezigenerační s dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
Obec Pstruží pro občany
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Nealkoholové závislosti PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Ing. Alice Hříbalová - VP
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Transsexualita.
Ing. Stanislava Správková
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Klíčové aktivity projektu
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc. Martin Hulík, PhDr. Petr Vácha

Financování projektu + anotace Projekt je financován z Norských fondů, pod správou Open Society Fund Praha Datum zahájení: 01.07.2014 Datum ukončení: 30.04.2016 Anotace Projekt se zaměřuje na zavedení terapeutických modelů - prožitého násilí a zvládání vlastní agrese v rámci léčby drogových závislostí v Terapeutické komunitě Karlov a Němčice (TKK,TKN). Tyto aktivity budou podkladem pro realizaci Výzkumné studie zaměřující se na vliv násilí na vznik drogové závislosti a úspěšnost léčby. Podstatným záměrem projektu je medializace těchto témat mezi odbornou veřejností, v rámci platformy terapeutických komunit a závěrem organizací Konference

Problém, který projekt řeší V průběhu residenční léčby drogové závislosti v terapeutických komunitách (TK) prochází léčená osoba strukturovaným programem, jehož koncovým cílem je abstinence, návrat k rodině a do společnosti. Postižení násilím a projevy vlastní agrese spojené s drogovým způsobem života jsou v řadě případů hlavním tématem, které je nutné překlenou, aby došlo k úspěšné léčbě. U řady klientů zejména žen pak nedořešené otázky spojené s týráním, zneužíváním brání úspěšné integrací. Projektem je zaměřen na - zavedení terapeutického programu zacíleného na prožité násilí a prevenci násilnického chování - shromáždění dat pro Výzkumnou studii - informování odborné veřejnosti a realizaci konference

Cíle projektu Dva hlavní cíle projektu jsou: 1.Zavedení programu zaměřeného na prožité násilí a prevenci násilného chování v průběhu léčby osob závislých na návykových látkách. - zavedení skupinové a individuální terapie a ověření terapeutického přístupu - vzdělávání terapeutických pracovníků v oblasti agrese/násilí 2.Shromáždění a publicita relevantních dat z oblasti násilí versus drogová závislost -realizace výzkumu -realizace konference -předávání informací TK platformě a odborné veřejnosti Výstupy: -Zkvalitnění práce s léčenými uživateli, s cílem lepšího uplatnění se v životě, minimalizace relapsu. -Zvýšení odborných znalostí o problematice násilí při léčbě závislostí -Zvýšení povědomí o problematice násilí ve vztahu k vývoji závislosti a projevů násilí bývalých uživatelů pro budoucí inovace v terapii.

Cílové skupiny Projekt se zaměřuje na cílovou skupinu A. abstinující osoby s diagnózou závislosti na návykových látkách Osoby které absolvují rezidenční léčbu v terapeutických komunitách Karlov (TKK) a Němčice (TKN). Velikost cílové populace nelze přesně určit. Každoročně požádá v ČR o léčbu cca 9000 osob, 80 % jsou osoby mimo hl. m. Prahu (VZ Hygienické st.). TKK i TKN poskytne společně, průměrně služby 120 osobám ročně. Mimopražští klienti tvoří přes 60 % osob v každé TK. Cílovou populaci tvoří : 1. mladiství a mladí dospělí ve věku 16-23 let v TKK 2. dospělí od 23 let v TKN 3. matky s dětmi v TKK B. odborná veřejnost – akademická obec, odborné služby v oboru závislostí a léčby drogových závislostí (léčebny, terapeutické komunity)

Způsob řešení problému - Zavedení terapeutického programu s moduly, zaměřenými na prožité násilí a násilnické chování spojené s drogovou závislostí bude probíhat v prvních 4 měsících. Moduly budou doplňovány a evaluovány. Následně (18 měsíců) dojde k plnohodnotnému zařazení do terapeutické práce. Skupiny budou probíhat 1x týdně pro cca 20 osob v každé TK. V TKK pro mladistvé a matky s dětmi a v TKK pro osoby 25-50 let věku. Zařazení do skupiny je plánováno po dobu 6 měsíců. Dle potřeb klientů budou probíhat individuální terapie. - Terapeutičtí pracovníci budou absolvovat vzdělávání zaměřené na agresi a supervizní setkání. Po zavedení terapeutického programu bude probíhat Výzkumného šetření zaměřené na vliv prožitého násilí na vývoj závislosti a projevy násilí a agrese u léčených uživatelů. Závěrem projektu bude organizována Konference – Drogy-násilníci a oběti, pro informování odborné i laické veřejnosti , s výsledky studie, zavedením terapeutického programu a jeho významem pro léčbu závislostí.

Plánovaný výsledek projektu Snížení výskytu násilí na ženách/ mužích a snížení výskytu domácího násilí Informovanost O realizaci projektu bude informována odborná veřejnost aktualitou na vytvořených www. stránkách a dále jejich dalšími aktualizacemi o průběhu. Tím dojde částečně k informování cílových skupin, s kterými řada dalších zařízení –léčeben a terapeutických komunit pracuje. Dále budou distribuovány letáky o projektu, a jeho zaměření do odborných služeb. Výsledky budou přístupné jak klientům služeb tak veřejnosti v rámci pořádané Konference, budou součástí Výzkumu a dokumentu shrnujícího zavedení terapeutických modulů a zhodnocení programu.

Bc. Martin Hulík, PhDr. Petr Vácha Děkuji za pozornost