Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2016/2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Advertisements

Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracovala: Andrea Matějková Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Systém primární prevence MŠMT – aktuální dění Bezpečné klima ve školách Pardubického kraje Pardubice, 21. listopadu 2017 Ministerstvo školství, mládeže.
Konference primární prevence PK
Systém primární prevence – aktuální dění Krajská konference „Autorita učitele“ Olomouc, 20. října 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve ZK
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Pracovní setkání středních škol
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školství
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Transkript prezentace:

Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK Zpracovala: Andrea Matějková

Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2016/2017 Legislativa a dokumenty Certifikované programy v MSK Dotace z rozpočtu kraje Systémový krajský projekt, podávaný na MŠMT Web prevence Monitoring rizikového chování u dětí a mládeže v MSK

Harmonogram – nejdůležitější aktivity ve školním roce 2016/2017 dotační řízení na podporu programů primární prevence (MŠMT) - systémový krajský projekt – Bezpečnější školy v Moravskoslezském kraji vyhodnocení monitoringu prevence dotační řízení na podporu programů primární prevence (KÚ MSK) příprava 10. krajské strategie prevence (celoroční práce) průběžné plnění krajské strategie primární prevence ve všech jejich úkolech s akcentem na koordinaci a rozvoj spolupráce na horizontální i vertikální úrovni Vyhodnocování končící a příprava podkladů nové krajské strategie prevence vyhledávání a reagování na výzvy s tématem prevence u Evropských fondů aktualizace informací na webu prevence Projekt Mentor lektor

Legislativa v oblasti prevence § Zákon a vyhlášky – viz prezentace MŠMT Vyhláška 72/2005 - o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských ve znění vyhlášky č. 116/2011 Sb., vyhlášky č. 103/2014 Sb. a vyhlášky č. 197/2016 Sb. Ad Standardní činnosti školního metodika prevence: I.I. Metodické a koordinační činnosti 1. Koordinace tvorby, kontrola, evaluace a participace při realizaci minimálního preventivního programu školy. NOVÝ - Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních“, který nahrazuje Metodický pokyn z roku 2013

Certifikace programů primární prevence v MSK – 8 programů (5-2-1) Centrum pro rodinu a sociální péči - všeobecná prevence, „Škola osobního života – program školské primární prevence“ Nebuď oběť - všeobecná prevence, „Řidičský průkaz internetového surfaře“ Občanské sdružení AVE Selektivní prevence, „Škola do života“ indikovaná prevence, „Růstová skupina“ Renarkon, o.p.s všeobecná prevence, „Dlouhodobý preventivní program BUĎ OK“ indikovaná prevence, „Intervenční program“ Sociální služby města Havířova - všeobecná prevence, „Centrum prevence“ Open House, o.p. s, Bruntál - programy všeobecná prevence

Dotace z rozpočtu KÚ MSK Bude otevřeno na jaře 2017 Změna z důvodu nové legislativy – otevřená výzva, po termínu otevření výzvy se otevře lhůta pro podávání žádostí (1 týden). Možnost čerpání po celý školní rok Alokace před schválením rozpočtu – 2 mil. Kč Záměr – každoroční výzva

Srovnání krajských rozpočtů na dotace   2012 2013 2014 2015 2016 součet 1 Karlovarský 450 000  2 250 000 2 Plzeňský 900 000 500 000 4 100 000 3 Jihočeský 1 275 000 1 180 000 1 110 000 1 300 000 6 165 000 4 Liberecký 250 000 750 000 5 Ústecký 1 000 000 5 000 000 6 Hl. město Praha 6 775 000 6 990 000 7 010 000 7 960 000 9 000 000 37 735 000 7 Středočeský 881 000 441 000 711 330 1 730 586 3 763 916 8 Vysočina 868 000 2 073 000 * 2 500 000 3 000 000 8 441 000 9 Královehradecký 939 000 1 021 000 1 041 000 3 901 000 10 Pardubický 11 Olomoucký 200 000 12 Moravskoslezský 1 560 000 2 000 000 4 560 000 13 Zlínský 160 000 150 000 980 000 2 340 000 14 Jihomoravský 1 373 000 1 502 000 1 510 000 2 440 000 2 419 000 9 244 000 Celkem 15 892 000 15 145 000 14 310 000 19 632 330 24 270 586 89 249 916 Na obranu částky za MSK musíme upozornit na každoroční vyčlenění částky přes 5 mil Kč na podporu školních psychologů

Srovnání krajských rozpočtů – dotace na prevenci

Bezpečnostní prevence Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí a žáků ve školách a školských zařízení http://www.msmt.cz/dokumenty/metodicky-pokyn-k-zajisteni-bezpecnosti-a-ochrany-zdravi-deti-zaku-a-studentu-ve-skolach-a-skolskych-zarizenich-zrizovanych-ministerstvem-skolstvi-mladeze-a-telovychovy Aktualizované preventivní materiály k útokům, vydané MSK http://www.msk.cz/cz/skolstvi/strategicke-dokumenty--legislativa-a-dalsi-informace-ve-vecech-prevence-42434/ Doporučujeme zařadit do pravidelných školení BOZP a PO MSK připravuje metodiku pro PO MSK Všem k dispozici ředitelům

Nové webové stránky MS kraje Školství: http://www.msk.cz/skolstvi/index.html Prevence: http://www.msk.cz/cz/skolstvi/prevence-rizikoveho-chovani-u-deti-a-mladeze-40547/ Dotace: http://www.msk.cz/verejna_sprava/granty_vyhlasene.html

Monitoring Závěrečné zprávy o plnění školních preventivních strategií Pravidelný monitoring o přehledu situace v našem kraji od roku 2001 Výsledky k nalezení na: http://www.msk.cz/cz/skolstvi/strategicke-dokumenty--legislativa-a-dalsi-informace-ve-vecech-prevence-42434/ Prezentováno – náměstkyni hejtmana MSK, MŠMT, ČŠI dále na komisích, konferencích a přednáškách v oblasti prevence rizikového chování Novinkou z MŠMT je uvedení povinnosti vykazovat preventivní práci Následující údaje jsou z 93,9 % škol V předchozím období jsme měli data z 96 % škol

Monitorování situace výskytu rizikového chování ve školách v Moravskoslezském kraji

Počet dětí – demografický údaj   Počet dětí na ZŠ Počet dětí na SŠ 2012/2013 97 006 51 824 2013/2014 98 017 49 203 2014/2015 99 958 47 344 2015/2016 101 385 45 790

Snížené stupně z chování

Omluvené hodiny Základní školy 8 546 882/ loni - 7 765 522 hodin Nejvyšší počet – okres Karviná - přepočet na žáka je 111,5 hodin Nejnižší počet – okres Nový Jičín, přepočet na jednoho žáka je 60 hodin Přepočet na vykázaného žáka v kraji je necelých 84,3 hodin Střední školy 5 381 952/ loni - 5 676 362 hodin Nejvyšší počet – okres Karviná, přepočet na žáka je 126 zameškaných hodin Nejnižší počet – okres Nový Jičín přepočet na vykázaného žáka je 88,4 hodin Přepočet na žáka v kraji je 117,4 zameškaných hodin 50,7 % škol uvedla, že má podezření na skryté záškoláctví Na tématu záškoláctví pracujeme společně v interdisciplinárních týmech

Co se dále často vyskytuje Krádeže, podvody, kouření Nerespektování autority učitele Skryté záškoláctví a záškoláctví Vulgarismus vůči pedagogům Sexuální orientace a sexualizované chování Vandalismus Poruchy příjmu potravy Sebepoškozování až suicidální jednání Volný čas strávený ve virtuálním světě a s tím související nepřipravenost a ospalost ve škole … a mnohé další .. Přál bych si hlavně to zdraví….. Příklad dobré praxe – žáci se sami angažovali do úpravy školního řádu – zákaz používání IT v průběhu celého vyučování

… na závěr „Mnohému jsem se naučil u svých učitelů, ještě více u svých druhů, ale nejvíce u svých žáků.“ Talmud

Velmi děkuji za pozornost Přeji užitečnost konference, energii a optimismus po celý školní rok Mgr. Andrea Matějková Krajská koordinátorka prevence rizikového chování oddělení mládeže a sportu tel: 595 622 337 e-mail: andrea.matejkova@msk.cz www.msk.cz