Autor: Stejskalová Hana

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Další průmyslové kovy – měď, hliník
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Železo Richard Horký.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kovy ve výtvarné tvorbě
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Transkript prezentace:

Autor: Stejskalová Hana Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_15_Nejpoužívanější kovy Téma: Chemie 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1431

Nejpoužívanější kovy

Prezentace je určena k výkladu a procvičování učiva Nejpoužívanější kovy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Žáci dokážou charakterizovat základní vlastnosti železa, hliníku, mědi, zinku, olova, cínu. Budou vědět, v jaké podobě se nachází železo, měď a hliník v přírodě. Uvedou využití těchto kovů. Vysvětlí pojmy: pasivace železa, litina, ocel. Budou znát názvy některých slitin těchto prvků. Určeno pro interaktivní výuku. Anotace

Železo Chemická značka: Fe Nejdůležitější, nejpoužívanější, patří mezi nejrozšířenější prvky na Zemi. Pevný, magnetický kov, podléhá korozi. V přírodě ve sloučeninách (pyrit, hematit, magnetit…), v lidském organismu (součást hemoglobinu). Použití: hlavně výroba oceli, z ní se pak vyrábějí stroje, nástroje, kolejnice, konstrukce, mosty, chirurgické nástroje… Železo

Výroba – ze železných rud ve vysokých pecích. Tam reaguje oxid železitý obsažený v rudě s uhlíkem (z koksu – palivo). Vzniká surové železo – litina. Litina – pevná, křehká. Použití: výroba kotlů, radiátorů, součástí těžkých strojů, poklopů na kanály…

Pasivování železa = povrch se pokryje vrstvičkou oxidu železitého Pasivování železa = povrch se pokryje vrstvičkou oxidu železitého. Vrstva zabraňuje další reakci s kyselinou. Železo se pasivuje účinkem kyseliny sírové. Zkujňování = odstranění uhlíku a dalších prvků z litiny spalováním se vzdušným kyslíkem, vzniká tak ocel. K oceli se přidávají další prvky (chrom), které zlepšují její vlastnosti. Mnoho druhů – nástrojová, betonářská, nerezavějící, chirurgická…

Obr. 1

Měď Chemická značka: Cu Vodič tepla a elektřiny. Červenohnědý kov. V přírodě ryzí i ve sloučeninách. Vyskytuje se také v tělech živých organismů (v krevním barvivu měkkýšů – hemocyanin). Použití: výroba vodičů, tištěných spojů, střešní krytiny, okapů, mince (10Kč, 20Kč). Slitina mědi a cínu = bronz (sochy, medaile…). Slitina mědi a zinku = mosaz (kliky…). Obr. 2 Měď

Hliník Chemická značka: Al Vodič elektřiny. V přírodě ve sloučeninách. Použití: záznamové médium (CD, DVD), alobal, výroba lehkých a pevných slitin (dural), chladiče procesorů a pamětí, nádobí, příbory… Obr. 3 Hliník

Zinek Chemická značka: Zn Odolný prvek vůči povětrnostním vlivům. Použití: pozinkovaný plech, výroba mosazi (slitina). Mosaz - odolnější než zinek, lepší vzhled. - výroba hudebních nástrojů. Obr. 4 Zinek

Olovo Chemická značka: Pb Šedobílý, měkký, snadno tavitelný kov. Pohlcuje rentgenové a radioaktivní záření. Výroba: ze sulfidu olovnatého. Použití: omezuje se používání olova díky jeho toxicitě. Používá se do akumulátorů, nábojů, barev, slitin (pájka)... Obr. 5 Olovo

Cín Chemická značka: Sn Stříbrolesklý, snadno tavitelný, na vzduchu stálý kov. Použití: ochrana proti korozi, výroba slitin (bronz, pájka)… Obr. 6 Cín

Otázky k opakování a doplnění učiva Jak se projeví nedostatek železa v lidském organismu? Jako anémie (chudokrevnost), je omezen přenos kyslíku, nemocní jsou bledší, rychleji se unaví. Jakou chorobu může způsobovat hliník? Může být příčinou Alzheimerovy choroby. Jak se může chránit železo (ocel) před rezivěním (korozí)? Nátěrem, olejováním, pokovením jiným kovem (zinkem, chromem). Otázky k opakování a doplnění učiva

Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Učebnice chemie pro 8. ročník ZŠ [online]. [cit Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Učebnice chemie pro 8. ročník ZŠ [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zschemie.euweb.cz/zelezo/vysoka_pec.jpg Obr. 2 AUTOR NEUVEDEN. Pěstování zeleniny, Druhy zeleniny [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://files.ozahrade.webnode.cz/200000137-dd950de8ed/m%C4%9B%C4%8F.jpg Obr. 3 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Aluminium-4.jpg/250px-Aluminium-4.jpg Obr. 4 PNIOK, Heinrich. Wikipedia.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Zinc_fragment_sublimed_and_1cm3_cube.jpg Zdroje a citace

Obr. 5 AUTOR NEUVEDEN. FORMY BRNO [online]. [cit. 22. 1. 2013] Obr. 5 AUTOR NEUVEDEN. FORMY BRNO [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.formybrno.cz/user/shop/big/191%281%29.jpg Obr. 6 AUTOR NEUVEDEN. zsholubyho [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zsholubyho.sk/c%C3%ADn3.jpg ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-442-2. BENEŠ, Pavel; PUMPR, Václav; BANÝR, Jiří. Základy chemie 1 pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha: Fortuna, 1993, ISBN 80-7168-043-5. Zdroje a citace