EHP a Norské fondy 2009-2014 Využití Fondů pro bilaterální spolupráci na národní a programové úrovni Tomáš Tesař Ministerstvo financí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Program CZ06- Kulturní dědictví a současné umění Role zprostředkovatele programu Praha, 6. února 2014.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Informační seminář, 24. říjen 2012 MZV ČR Program rozvojově-ekonomického partnerství.
EHP a Norské Fondy Suzana Jovaševićová Ministerstvo financí ČR – Národní kontaktní místo.
Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Posuzování a hodnocení žádostí Programová oblast č.16 Odbor projektového řízení MK Oddělení fondů.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Doporučení pro přípravu žádosti a Bilaterální fond na programové úrovni – opatření „B“ Ministerstvo financí Seminář pro žadatele v rámci programu CZ06,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
POMOC EHP – NORSKA ČESKÉ REPUBLICE Zahraniční pomoc pro ČR.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Mgr. Katarína Kukurová Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“ Hana Pátrová Ministerstvo financí – Odd. realizace, monitorování a hodnocení - CZP
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
EHP a Norské fondy Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Vlastimil Vaněk Ministerstvo financí ČR.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“ Ministerstvo financí – Odd. realizace, monitorování a hodnocení - CZP2 Seminář pro příjemce grantů MGS.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Michal Šperling - EUREDIS
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

EHP a Norské fondy 2009-2014 Využití Fondů pro bilaterální spolupráci na národní a programové úrovni Tomáš Tesař Ministerstvo financí

Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni - účel: - posílení bilaterální spolupráce - alokace: - min. 0,5 % alokace EHP/N fondů v ČR - více než 25,6 mil. Kč - aktivity NKM (ca 12,1 mil. Kč) - 3 otevřené výzvy (ca 13,5 mil. Kč) - oprávnění žadatelé: - jakýkoli subjekt působící v dané oblasti - aktivity: - jakékoli akce bilaterálního charakteru Celkovým cílem EHP/N fondů je přispět ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů a také k posilování bilaterální spolupráce mezi Donorskými státy a Přijímajícími státy. Přímým finančním nástrojem k posílení spolupráce právě je BFNÚ. Fond není určen k financování projektů, nýbrž podpůrných iniciativ s cílem připravit nebo posílit základnu pro budoucí spolupráci. Dle Nařízení je stanovena minimální výše Fondu na 0,5 % částky celkové alokace Přijímajícího státu. V případě ČR to bylo nakonec dokonce více, a to na základě realokace nevyužitých prostředků z jiných programů. Alokace byla rozdělena mezi předem definované aktivity zprostředkovatele fondu – NKM a tři otevřené výzvy, o kterých bude dále řeč. Oprávněnými žadateli ve výzvách byly jakékoli subjekty, které aktivně působí v dané programové oblasti EHP/N fondů, tedy např. životní prostředí, neziskový sektor, kultura, zdravotnictví, věda a výzkum apod. Podporované aktivity byly prakticky jakékoli akce bilaterálního charakteru zaměřené na sdílení zkušeností, dobré praxe, zaměřené na stávající či potenciální budoucí spolupráci. Jednalo se zejména o bilaterální setkání, studijní a pracovní cesty, pořádání seminářů, workshopů nebo konferencí či účast na akcích podobného charakteru.

Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni - systém žádostí: - mimo IS CEDR - žádost o uvolnění prostředků - realizace iniciativy - vyúčtování a žádost o platbu - proplacení skutečných výdajů - statistika: - 1. Výzva: 26 udělených grantů (ca 4,4 mil. Kč) - 2. Výzva: 6 udělených grantů (ca 2,1 mil. Kč) - 3. Výzva: 24 udělených grantů (ca 7,5 mil. Kč) - všechny výzvy vyčerpány Systém byl zvolen, tedy alespoň z našeho pohledu, co nejjednoduššeji a nejflexibilněji. Žádost o uvolnění prostředků byla předložena alespoň 30 pracovních dní před zamýšlenou akcí na maximálně 795 000 Kč. Po jejím vyhodnocení (z hlediska byl žadatel informován o schválení nebo zamítnutí. V případě schválení byla aktivita realizována, následně vyúčtována a na základě schválené žádosti o platbu proplacena zpětně, a to ve výši 100 % vynaložených uznatelných výdajů. Co se týče výzev, ta první byla spuštěna v lednu roku 2013 a za dva roky jejího trvaní bylo alokováno 97,5 % určených finančních prostředků, následné dvě výzvy byly vyčerpány zcela i s převedenými prostředky z první výzvy, a to ještě před jejich plánovaným ukončením.

Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Příklady realizovaných iniciativ Příkladem realizované iniciativy byla Příprava projektu analýzy izotopického znečištění oblasti Arktidy a Subarktidy. Pracovníci České zemědělské univerzity se na Islandu a v Norsku setkali se svými partnery za účelem projednání budoucího společného výzkumu zaměřeného na analýzu znečištění oblasti Arktidy a Subarktidy. Díky přístupu do tamních knihoven a databází a také díky rozsáhlé terénní exkurzi získali čeští experti množství cenných informací, vztahujících se k výzkumnému záměru.

Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Příklady realizovaných iniciativ Mezi další zajímavé příklady již realizovaných projektů patří např. iniciativa s názvem „Island: ústava vzniklá na principech crowd-sourcingu“, která byla samostatnou částí výstavy Mody demokracie v Centru současného umění DOX. V rámci expozice byla realizována řada přednášek a diskuzí.

Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Příklady realizovaných iniciativ A do třetice příklad úspěšné iniciativy – zde šlo o Rozvoj spolupráce mezi česko-norskými partnery (konkrétně Výzkumným ústavem živočišné výroby a Norwegian University of Life Sciences) v oblasti technologie ustájení prasat se sníženým impaktem na životní prostředí. Iniciativa sestávala z transferu know-how, realizace workshopu a příprava společného projektu.

Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni „Lessons Learnt“ - velký zájem žadatelů - celkem předloženo 113 žádostí - telefonické i emailové dotazy - dvě úrovně Fondu pro žadatele matoucí - zbytečné formální nedostatky - limity, přílohy, termín předložení, kurz atp.

Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni - účel: - hledání projektových partnerů a - posilování bilaterální spolupráce v rámci realizovaných projektů - alokace: - vždy min. 1,5% z celkových způsobilých výdajů programu - souhrnná částka za všech 14 programů: téměř 73,7 mil. Kč - většina navýšena v průběhu implementace programů ze zbývajících prostředků z výzev

Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni - oprávnění žadatelé: - hledání partnerů: všechny organizace a subjekty působící v programové oblasti (před ukončením výzev k předkládání projektů) - posilování bilaterální spolupráce v programu: koneční příjemci grantů (fáze implementace i po skončení projektů) - podporované aktivity: - činnosti vedoucí k posilování bilaterálních vztahů v oblasti realizace schválených projektů, které nebyly zahrnuty do původního rozpočtu projektu a jsou realizovány ve spolupráci s partnerem iniciativy V programu CZ04 již byla oprávněnost žadatelů z důvodu nízkého zájmu příjemců grantů rozšířena. Jedná se opět o aktivity typu bilaterální setkání, studijní a pracovní cesty, pořádání seminářů, workshopů nebo konferencí či účast na akcích podobného charakteru.

Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni - systém žádostí: - prostřednictvím IS CEDR (kde ZP = MF) - žádost o uvolnění prostředků - realizace iniciativy - vyúčtování a žádost o platbu - proplacení skutečných výdajů - statistika: - míra alokovaných prostředků 0-100% - 2 programy, kde je fond již vyčerpán - u ostatních dále běží výzvy k předkládání žádostí Od extrému k extrému, nemáme úplně prostor věnovat se každému zvlášť.

Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni - aktuální stav: - z důvodu nízkého čerpání v některých programech dojde k prodloužení termínů a rozšíření žadatelů na BF i na další subjekty (všechny organizace a subjekty působící v programové oblasti) - výzvy budou upraveny v říjnu 2016 – web: www.eeagrants.cz, www.norwaygrants.cz předkládání žádostí (do dubna 2017) a realizace aktivit do června/července 2017, následně předložení závěrečné zprávy do srpna 2017;

Děkuji za Vaši pozornost.