Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Zákon o obalech Česká republika
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Mikrobiologické požadavky
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Typologie zmocnění David Hadroušek 26. února 2010 Komitologie podle Lisabonské smlouvy.
Jak specifikovat beton a další produkty
OznaČování potravin pro zvláštní výživu
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Potraviny pro zvláštní výživu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výživová a zdravotní tvrzení
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Potravinářské zbožíznalství
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Úvod do předmětu a organizace výuky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potravinářské zbožíznalství
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Škrob a výrobky ze škrobu
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Potravinářské zbožíznalství
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Workshop ČASP pro výrobce potravin
Speciální izolace BJ13.
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Potravinářské zbožíznalství
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Problematika potravinových odpadů v ČR
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Biopotraviny.
Úvod do předmětu a organizace výuky
Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu.
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Vejce Vejce – pouze slepičí
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy Potravinářské zbožíznalství Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy 1

„Náplň“ této lekce doplňky stravy * potraviny pro zvláštní výživu ** = potraviny pro kojence a malé děti potraviny určené ke snižování tělesné hmotnosti potraviny pro zvláštní lékařské účely potraviny bez fenylalaninu potraviny s nízkým obsahem laktosy nebo bezlaktosové potraviny pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu (potraviny bezlepkové) zmrazené potraviny  viz  bioprodukty a biopotraviny geneticky modifikované potraviny fair trade produkty konvenientní potraviny potraviny nového typu viz Výživa a výživová politika * - vysvětlení tohoto termínu a některé základní informace o doplňcích stravy viz materiály k přednáškovému tématu 1 ** - problematikou těchto potravin se zabývá především Vyhláška č. 54/2004 Sb. Ministerstva zemědělství o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití (v platném znění), s výjimkou bezlepkových potravin (a potravin s velmi nízkým obsahem lepku), jimiž se zabývá především Nařízení komise (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku samostudium (možnost seminářových projektů) 2

Zmrazené potraviny 3

Základní informace hlavní právní předpis: Vyhláška č. 366/2005 Sb. o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny (v platném znění) oblast předpisu: tzv. hluboce zmrazené potraviny = ne zmrzliny, mražené krémy a zmrazené máslo zmrazování = konzervace potravin snížením teploty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů v potravinách skladování a transport: teploty výrobku -18 C a nižší (kromě povolených výjimek) * zmrazování: obvykle při teplotách -30 C a nižších musí být označeno: „po rozmrazení znovu nezmrazujte“ specifikace podmínek skladování v domácnosti * - týká se manipulace, přebalování potravin apod., kdy teplota potraviny smí krátkodobě vzrůst na minus 15 C, resp. minus 5 C 4

Srovnání s ostatními konzervačními metodami relativně vysoká energetická náročnost malé ztráty živin zachování senzorických znaků čerstvých potravin Dochází při skladování a manipulaci se zmrazenými potravinami k nějakým změnám? (+ případně k jakým a jak se jim předchází?) 5