II. Logika Přehled logických spisů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Interpretace práva.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
59. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Aristotelés – část druhá
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Komunikace.
MATEMATIKA I.
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Metaetika-dílčí shrnutí
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Predikátová logika.
ARISTOTELES FILOZOFIE
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Úvaha.
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Výroková logika.
Předpoklady a historické souvislosti
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
2. Co je to dobro? Nonkognitivní teorie Kognitivní teorie
Aristotelovo myšlení Logika Metafyzika
Predikátová logika, sylogismy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_86.
Filosofie úvod do problému....
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hilbertův poloformální axiomatický systém
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL ZÁKLADNÍ POJMY. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
R OVNICE A NEROVNICE Základní poznatky o rovnicích VY_32_INOVACE_M1r0101 Mgr. Jakub Němec.
Endoxon jako východisko poznání u Aristotela Banská Bystrica,
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Proč učit tradiční logiku Karel Šebela. Tradiční logika? Logika před-moderní. Tradiční X aristotelská X klasická X term logic. Výroková + predikátová.
Vzdálenost bodu od roviny
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Myšlení a myšlenkové operace
Množina bodů dané vlastnosti
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
II. Logika Přehled logických spisů.
II. Logika Přehled logických spisů.
Definiční obor a obor hodnot
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aristotelés - přehled díla a myšlení
III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
II. Logika Přehled logických spisů.
II. Logika Přehled logických spisů.
1 Lineární (vektorová) algebra
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_3C55Čj8_Úvaha
Induktivní postupy ve výuce matematiky
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
II. Logika Přehled logických spisů.
Predikátová logika.
Základní filozofické otázky
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Induktivní statistika
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

II. Logika Přehled logických spisů. Význam jednotlivých druhů slov – Kategorie. Spojování slov (soudy) – O vyjadřování. Sylogismus jako nástroj usuzování, tj. získávání poznatků – První analytiky. Vědecký sylogismus jako cesta k vědění – Druhé analytiky. Dialektický sylogismus jako prostředek k tomu, o čem nelze mít vědění – Topiky a O sofistických důkazech. Paralela k dialektice – rétorika. Spis Poetika – tématická souvislost s Rétorikou. Mezi logikou a metafyzikou.

7. Mezi logikou a metafyzikou Stručné připomenutí – Kategorie. Definice (ὁρισμός) Definice definice (L) Definice v dokazovací vědě – definice a sylogismus (L) Definice v dialektice – hledání bytnosti (τὸ τί ἦν εἶναι, τὸ τί ἐστι) (L) Předmět definice z hlediska kategorií (M) Definice a οὐσία (M)

7. A. Kategorie mezi logikou a metafyzikou Jednotlivé kategorie – „slovní druhy“ (druhy predikátů) nebo úrovně jsoucna? Οὐσία – podmět všech výpovědí, ale také (a především) základ vší jsoucnosti.

7. B. a. Definice definice Druhé analytiky II, 10: „… definice je řeč, která udává, co to je, … co znamená jméno…“ Nominální definice, vysvětlení termínu. Př.: Trojúhelník je plošný útvar, který má tři vnitřní úhly o součtu dvou pravých. „… řeč, která objasňuje, proč něco je.“ Součást důkazu, osvětluje příčinu jevu. Př.: Hrom je rachot, který vzniká, když v mraku vyhasíná oheň. „… závěr důkazu, co věc je.“ Osvětluje podstatu, tedy bytnost jevu. Př.: Hrom je rachot v mracích. „Definice bezprostředních termínů je nedokazatelný výraz toho, co to je.“ Zavedení termínů, taková definice může fungovat jako axióm. Př.: Přímka je nejkratší spojení dvou bodů.

7. B. b. Definice v dokazovací vědě – definice a sylogismus Definice jako předpoklad a počátek sylogismu: Mnoho smyslových vjemů  obecné druhy v duši. Práce s obecnými druhy  obecné rody  kategorie. Uchopení obecných pojmů – definice „primitivních pojmů“. Vztahy mezi obecnými pojmy – hypotézy  axiómy (také definice?). Sylogistická dedukce z axiómů.

7. B. b. Definice v dokazovací vědě – definice a sylogismus Definice jako součást sylogismu: Vědění je věděním příčin, tedy sylogismus odhaluje příčinu. Příčinou je střední termín (M). Jednou z příčin je τὸ τί ἦν εἶναι. Jak může být definice příčinou? Otázka τί ἐστιν (definice): Co je zatmění Měsíce? Odpověď: Odnětí světla Měsíci tím, že jej Země zaclání. Otázka διὰ τί (příčina): Proč nastává zatmění či proč se Měsíc zatmívá? Odpověď: Protože postrádá světlo tím, že se Země staví před něj. Odpovědi jsou v podstatě totožné, tedy definice vyjadřuje příčinu. V následujícím sylogismu pak je definice (zatmění) zřetelně obsažena: Jestliže se Země postaví mezi Slunce a Měsíc (M), nastává zatmění (P). Měsíci (S) náleží, že se mezi něj a Slunce staví Země (M).  Měsíc (S) se zatmívá (P).

7. B. c. Definice v dialektice – hledání bytnosti (τὸ τί ἦν εἶναι, τὸ τί ἐστι) Připomenutí role definice v rámci dialektiky: III. S čím dialektika pracuje (Top. I, 4-5)? Argumenty: vystavěny na „dialektických propozicích“ = zjišťovací otázky, např.: „Je ‚na souši chodící dvounohý živočich‘ určením člověka?“ Dialektické sylogismy: vystavěny na „problémech“, např.: „Je ‚na souši chodící dvounohý živočich‘ určením člověka, nebo ne?“ (Top. 101b30-33) Obecný obsah, obecné prvky jak propozic tak problémů (Top. 101b11-28): rod (γένος) zvláštní vlastnost (ἴδιον) nahodilá vlastnost (συμβεβηκός) určení (definice nebo definiens – ὅρος)

7. B. c. Definice v dialektice – hledání bytnosti (τὸ τί ἦν εἶναι, τὸ τί ἐστι) Topiky I, 5: „Určení je řeč, která označuje bytnost.“ Schéma: A =df B A („definiendum“) jméno („čára“) nebo složený výraz („přímá čára“) B („definiens“) musí určovat právě a jedině A (podmínka rovnosti) musí vyjadřovat „bytnost“ (tj. podmínka rovnosti není dostačující) konkrétnější schéma: druh =df nejbližší vyšší rod + druhový rozdíl Co je ale ta „bytnost“?

7. B. c. Definice v dialektice – hledání bytnosti (τὸ τί ἦν εἶναι, τὸ τί ἐστι) Co znamená „bytnost“? ὅπερ γάρ τί ἐστι τὸ τί ἦν εἶναι· Neboť bytnost je právě to, co věc je... Met. 1030a3 ἐπιστήμη τε γὰρ ἑκάστου ἔστιν ὅταν τὸ τί ἦν ἐκείνῳ εἶναι γνῶμεν… Neboť vědění jednotlivé věci máme tehdy, když známe její bytnost. Met. 1031b6-7 … ἐστὶν ὁ ὁρισμὸς ὁ τοῦ τί ἦν εἶναι λόγος … δῆλον. Je tedy zřejmé, že výměr je pojmem bytnosti… Met. 1031a11-14 Tuto bytnost je třeba uchopit pomocí uvedeného schématu, má-li být definice správná.

7. B. c. Definice v dialektice – hledání bytnosti (τὸ τί ἦν εἶναι, τὸ τί ἐστι) Správnost a nesprávnost definice: Určení je udáváno nesprávně, tj. po formální stránce: nejasné vyjádření redundantní definiens Definiens je širší než definovaný druh. Definiendum není podřazeno pod odpovídající rod: „Při určování totiž to, čeho určení se udává, musí být zařazeno nejprve do rodu a pak se musí připojit druhové rozdíly, neboť ze všech složek určení především patrně rod vyjadřuje podstatu toho, co je určováno.“ Definiens nevyjadřuje zvláštní vlastnost. Definiens nevyjadřuje bytnost definienda. Chyby ii. – v. představují věcné, obsahové nedostatky.

7. B. d. Předmět definice z hlediska kategorií Předmětem definice nejsou naše myšlenkové výtvory, ale přirozené druhy (např. člověk, kůň, hrom, zatmění). „Druhy“ (a rody) najdeme v rámci každé kategorie – např. červené, bílé… v rámci kategorie kvality. Aristotelés však tvrdí, že definovat lze pouze (nebo především) druhy v rámci první kategorie, tedy οὐσία. Proč? Protože druhy jiných kategorií nelze definovat samy o sobě, nýbrž jedině s „přidáním“ – např. bílý člověk, liché číslo („liché číslo =df číslo, které není dělitelné dvěma“). „Bílé“ ani „liché“ totiž není o sobě. Předmětem definice je především οὐσία. 

7. B. e. Definice a οὐσία – Met. VII Co je τὸ ὄν? V prvé řadě οὐσία. Co je οὐσία? Nejspíše τὸ τί ἦν εἶναι, tj. bytnost. Definice je vyjádřením bytnosti. Jenže: „… jednotlivá věc o sobě a bytnost jest totéž, nikoli mimochodem, a to i proto, že míti vědění o jednotlivé věci jest tolik, co znáti její bytnost…“ (kap. 6, 1031b19-21) „Zdá se totiž, že je nemožné, aby οὐσία bylo něco, co se vypovídá obecně. Neboť především je οὐσία každé věci vlastní této věci a nepřísluší jinému, kdežto obecno je společné; neboť obecnem se nazývá, co může příslušet více věcem.“ (kap. 13, 1038b8-11) X „Definice se totiž týká obecného a druhu.“ (kap. 11, 1036a28-29) „Proto také definice ani důkaz se nevztahují na jednotlivé smyslové οὐσίαι, neboť obsahují látku, jejíž přirozenost je taková, že může být i nebýt…“ (kap. 15, 1039b27-30)